Mitt i en utvecklingsfas

Signe fortsätter att säga massa nya ord. Som vanligt väntar jag för länge med att skriva ner dom, men här kommer några som jag minns.

Mun
Läpp
Upp
Moln =mooln
Hemma = mma
Smaka = ka

Åka bil = ka bil
Bilar = bila

Det är imponerande att hon böjer på formen för bil. Ser hon en bil säger hon "a bil". Ser hon många bilar säger hon "bila".

Igår när vi satt i bilen sa hon "Tack Mamma" när hon fick nappen! Hon började flina själv, för hon märker när hon är duktig med ord. Sen sa hon tack pappa, tack mamma, tack lala och tack poe och fnissade nöjt efter varje gång. Jättesöt var hon såklart!

Jag har funderat över om Signe kan vara inne i en utvecklingsperiod. Jag kikade snabbt i boken jag läste om utvecklingsfaserna barnen går igenom under det första året. I slutorden står det att det blir ytterligare tre faser mellan 1-1,5 år. Bland annat när barnet är omkring 75 veckor. Signe blev 75 veckor just förra veckan. Om jag har räknat rätt. Så det är nog som jag har misstänkt. Hon är nämligen extremt mammig. Jag kan knappt gå ifrån henne när vi är här hemma ens. Jag skulle kolla vad klockan var igår, och var tvungen att gå ut ur hennes rum. Hon jämrade sig, reste sig upp och tog mig i handen!
När vi var i Frankrike och Lotta tog upp henne eller tänkte gå iväg med henne när hon började fråga efter mamma kunde hon börja skrika i ren panik, sen grät hon otröstligt en stund i min famn. Lika när Per tog henne och hon ville till mig. Panikgråt. Hon är lite orolig när hon ska somna och det finns inte en chans att vi ens kan tänka tanken på att lämna henne för att somna själv.
Men det är skönt att få bekräftat att hon med största sannolikhet är i den fasen. Då kommer det så småningom att gå över. Det är också lättare att få en förståelse för hennes känsloutbrott. När de är i en utvecklingsfas så blir allt upp-och -ner vänt och de är i stort behov av sina föräldrar och tryggheten det innebär. Det är viktigt att veta, så att man kan ge just den extra tryggheten som de är i behov av just då. Jag vill inte lämna henne för att somna själv om hon verkligen känner sig otrygg med det. Då får vi vänta tills hon är sitt vanliga jag på dagarna först. Jag hoppas bara att fasen har gått över innan det är dags för inskolning på förskolan...
När de är i en fas så brukar man kunna se att de försöker lära sig några nya färdigheter. Signe kan prata oavbrutet och sjunga för sig själv. Så troligen har det med talet att göra. Hon försöker nog skapa riktiga meningar kanske?

Jag minns inte om jag har skrivit att Signe har fått alla sina fyra kindtänder. Det verkar klia i munnen fortfarande, så det är nog några till på G.


Tillbaka till vardagen

Som ni ser har vi kommit hem från vår utlandssemester! Vi har haft en härlig vecka tillsammans med Lotta, Rob och barnen! Ni kanske tyckte att jag hade lagt in många bilder...? Jag har drygt 300 till, så det var bara ett axplock.

Flygresan hem var lugnare än ditresan. Signe somnade innan planet hann räta ut sig i luften och sov i över 1,5 timme. Kanonskönt, eftersom vi bara hade två stolar. På ditresan fick vi en egen rad med tre stolar, och det var verkligen uppskattat med tanke på alla myror som Signe hade i brallan.

Per hann knappt komma hem förrän han drog iväg igen. Han är i dalarna och tävlar, kommer hem imorgon. Signe undrar såklart när pappa kommer hem. Ofta. Han hann åka innan vi klev upp, så helt plötsligt var det bara hon och jag igen.

Igår tog vi det lugnt och hälsade på djuren här hemma och på eftermiddagen åkte vi till mina föräldrar. Signe hade pratat om Izzi och mormor hela förmiddagen, eller ja, hela semestern egentligen, så hon blev väldigt glad när hon äntligen fick leka med Izzi igen. Izzi blev också minst sagt glad. Hon lät som en galen hund redan innan vi hade hunnit kliva ur bilen!

Idag har vi handlat mat och vart på mobackes en sväng. Vi passade på att kika på djuren också när vi ändå var där.

Imorgon ska vi åka till Trolldalen med Helene och Klara. Det skulle bli fint väder verkar det som!


Elliot ville pussa Signe mest hela tiden, men ibland tyckte Signe att det fick räcka. Här sträcker hon sin nya skallra mot honom istället när han bad om en puss :)

Signes resa till Frankrike!


Mommo

Det har kommit massa nya ord från Signe under veckan som gått. Nu härmar hon nästan allt vi säger. Den största nyheten är att hon har lärt sig säga mormor! Mommo. När hon väl lyckades sken hon upp som en sol och sa det tio gånger på raken. Det var jätteroligt att se!

Några av orden hon har lärt sig:

Groda = Låter snarlikt gurka, men frågar man om hon menar gurka skakar hon på huvudet :)
Mage = Bage
Mus  = Puuus
Gräshoppa = hoppa
Paraply (!) Det är några R i början sen hör man ply tydligt på slutet.
Nono (dammsugaren i teletubbies)
Igelkott (nästan bara t:ena som hörs)
Väska = ka
A bil = en bil
Push = Puss

Flera av orden kommer ifrån en Luddebok.
Luddes vänner får åka i hans vagn och de har alla en sak med sig. På slutet av boken ska man hjälpa Ludde att komma ihåg vilka saker som djuren hade med sig. Signe kommer ihåg nästan alla och lyckas göra sig förstådd på de flesta sakerna. Jag blir såklart imponerad. Men jag minns ju alla sakerna, så varför ska man tro att hon inte gör det?

Till mat säger hon numera bara Batt, utan att sträcka utan tungan som förrut. Hon säger också Gocka istället för Gacka till dockan.

Ikväll sa hon Titta Mamma.

Killa säger hon ofta och sätter sedan namnet på den hon vill/ska killa. Tex Killa pappa, killa mamma, killa lala, killa Nänä (Signe).

Signe på stugsemester i Småland

Här kommer några bilder från Signes vistelse i Småland. Det blev inga långa utflykter utan hon och mormor höll sig mestadels runt stugan och golfbanan där vi bodde.


Halva Lag-SM spelad

Rapportering från Isabergs GK. Som tur är har Cissi med sig en bärbar dator med mobilt bredband! Så nu kommer ni att få en snabb rapportering direkt från laget!

Två dagar är spelade, dvs hälften av tävlingen. Efter foursomen låg vi på en 12:e plats, efter bästbollen 7:a och efter dagens singlar ligger vi nia. Jag spelade bästboll tillsammans med Anna och vi lyckades komma in på ett under par, 71 slag, efter att vi de sista 4 hålen hinkat i 3 birdies. Jag spelade riktigt dåligt stundvis men lyckades skärpa till mig och gjorde 3 birdies sista nio. Det var skönt och kul att få ha bidragit. Det var mest Annas hål som räknades i början... För er som inte är insatta i golf betyder bästboll att båda spelar men man bara räknar det bästa resultatet på hålet.

Imorgon är det dags för foursome och bästboll igen och jag spelar på eftermiddagen.

Signe har det jättebra! Resan ner gick bra, men hon började till slut tröttna på att sitta still. Vilket är förståeligt. Vid ett tillfälle satte vi på en ny film, där en gris satt och höll i en glass. Det var mindre bra. Det slutade med att hon skrek Lash Laaaaash så högt att vi helt enkelt var tvugna att stanna och köpa glass. Då blev sötisen nöjd.

De två första kvällarna somnade Signe väldigt sent och vaknade tidigt. Igår kom hon i säng strax efter åtta och sov till halv sju. Ikväll kom hon också i säng i tid, så nu har hon kommit tillbaka till sin vanliga dygnsrytm igen.

På dagarna poar hon och mormor på. De plockar stenar, äter hallon, lyssnar på gräshopporna, äter blåbär och kikar på sniglar. De har träffat på några rejäla sniglar och Signe rös jättemycket när hon fick syn på en kritvit slemmig grej! Sen sprang hon tillbaka till stugan, tittade på morfar, pekade mot dörren och sprang igen. Hon ville alltså hämta morfar för att visa honom de otäcka sniglarna!

Jag har några fina bilder på Signe när hon leker i sandlådan (som är en bunker) och käkar blåbär, men de får ni se en annan gång!

Här är lite länkar där ni kan läsa mer om oss:

Från golf.se
Ljusnan - inför
Ljusnan efter dag 1
Ljusnan efter dag 2

Packning. Mycket packning!

Imorgon bitti åker jag och Signe söderut. Till Gislaveds kommun i Småland. Jag har packat. Packat. Och packat. Det är mycket grejer som ska med när man reser med en 1,5 åring. Sen hinner vi bara hem för att tvätta och packa om... Förhoppningsvis behöver vi inte ta med så många långärmade tröjor och långbyxor då. Nu åker nästintill hela Signes garderob med. Man vet ju inte.

Vi hade jättetrevligt på Järvzoo och fick se alla djuren på nära håll! Har dessvärre inte tid att lägga upp några bilder eller blogga nå mer om det, så jag får väl återkomma helt enkelt i det ämnet.

Hej så länge!

Napp och snuttefilt ska man ha

Den här bilden tog Per imorse när jag fortfarande sov. Signe tog Lala och Poe och gav dom varsin snuttefilt och varsin napp. Hon är en duktig mamma åt sina små bebisar.

Imorgon vankas finväder och vi beger oss några mil norrut för att gå på Järvzoo med min kusin Stina, hennes sambo Uffe och Signes tremänning Ida! Det kommer att bli jättemysigt!

Idag har jag och Signe cyklat till fåren och vart ute och plaskat i vattenpölar medan det regnade. Det var tunt strilande regn och vi hade ju regnkläder så det var ingen fara. Signe tyckte det var väldigt skoj att springa i den stooora pölen i sina fina röda stövlar med hjärtan på som hon har fått av mormor.

I en av Teletubbiesfilmerna plaskar dom i en vattenpöl och säger:
- Akta pölen Lala.
- Sa du?
- Akta pölen Lala!
-Sa du?
- Akta pölen Lala!!!

Och så går hon såklart rätt ner i vattenpölen. Jag sa så idag till Signe och hon flinade stort och visade att hon visste precis att teletubbies säger så.

Vintrinskåpet - före målning


Köksväggen

Äntligen har vi fått upp något på väggen i köket. Den har vart tom sedan vi flyttade in, två år sedan i december.


Fint skåp mamma!

Signe blev intresserad av vad mamma pysslade med, och tyckte att skåpet funkade perfekt att krypa in i.


Glömsk

Vi glömde att ställa ut soptunnan vid vägen idag. Torsdagar, varannan vecka, är det sophämtning. Som tur var är den bara halvfull och vi kommer ju att vara borta en hel del de kommande veckorna. Så det går nog bra.

Nåt annat vi har glömt bort är vår årsdag. Vi brukar "fira" den 3 juli, eller vi brukar iaf minnas den och iaf jag har de första fem åren uppmärksammat det på något sätt. I år har vi vart tillsammans i 7 år. Jag tänkte på det förra veckan, att vi skulle vara i Karlstad då, men sen glömde jag bort det lika snabbt och kom på det först i förrgår. Så kan det gå.

Tur att vi är kära i varandra oavsett firande av årsdagar eller inte. PUSS.

Jag vet, ögonen dras till snubben i bakgrunden som väldigt missnöjt stirrar in i kameran! Jag borde ha beskurit bort honom...


Fullt upp framöver

Idag har det regnat. Hela dagen. Det har nog inte vart uppehåll ens en sekund. Det är Rock Weekend här i Kilafors, tusentals besökare som campar i tält och husvagn. Stackars dom. Såg en kille utanför Ica idag som hade converseskor. Smart. Hans polare tejpade fast en Icapåse runt hans fot innan han stoppade tillbaka den i den troligen redan dyngblöta skon. Man får inte vara dum. Varför använda ett par stövlar liksom?

Vi har bara vart inne idag. Var till Signes farmor och farfar på eftermiddagen och fick mat. Per däremot trotsade regnet och gick ut och spelade 6 hål imorse. Sen fick det räcka. Jag skulle också med, men blåst och regn är inte min melodi. Framförallt inte tillsammans.

Igår var vi också bara hemma. Per var ju i Uppsala och tävlade så jag och Signe var ensamma. Vi trotsade duggregnet och gick ut så att Signe fick plaska i lite vattenpölar och hälsa på hästarna. På eftermiddagen tog vi en tur till färghandel och Karlssons varuhus. Jag köpte en ny, lite mindre, pensel för jag har bestämt mig för att måla om vitrinskåpet. Funderade ett tag på att sälja det och köpa ett nytt litet. Men det finns inga bra, så jag målar om istället och flyttar det till en annan vägg. Jag har börjat tejpa på glaset nu, det tar sin tid kan jag säga! När det gällde tejpen snålade jag inte. Valde en blå, fin, som kan sitta i upp till sex veckor (utomhus i sol och regn dessutom). Man behöver inte dra bort den innan färgen torkar. Den kostade 83:- den andra hälften så mycket. Men om jag måste måla tre gånger, så hade jag behövt tejpa TRE gånger. Kan lova er, det vill man inte.

Jag kom på att jag var tvungen att börja med vitrinskåpet lite lätt nu, för i slutet på augusti börjar jag jobba, och hur ska man hinna med saker då?! På måndag åker jag och Signe till Småland för jag ska spela Lag-SM i golf. Vi kommer hem sent på lördagen, kanske natten mot söndag för att sedan åka till Arlanda på måndag kväll och flyga till Frankrike på tisdagen. Så det blir fullt upp framöver och troligen inte så mycket bloggande.

Jag har slut med utrymme på usb-minnet, och min kamera var totalt full så jag var tvungen att bränna över bilder på skiva istället. Jag vågar inte radera massa bilder på kameran utan att ha gjort någon back-up längre. Det misstaget har jag vart med om förrut... Tre skivor gick det åt för att bränna bilder från 23 aug-31 maj. 700 MB x 3. Jisses. Det funkar inte. Måste införskaffa mig fler usb minnen. Om man lägger över bilderna på en extern hårddisk som man ansluter via usb istället för att lagra på datorn måste man göra back-up på dom ändå? Eller kan en extern hårddisk också krascha? Annars känns det som ett väldigt bra alternativ. Hur gör du? 

Fina lockar


Signe, snart 17 månader

Det kommer mycket nya ord och det är svårt att komma ihåg alla när man inte skriver upp dom.

Några som jag minns är:

Spade = pade
Ebba (katten i röste) = ba
En till = a till
Åka = ka
Glass = lass


Det är märkligt att hon kan härma många ord rätt snabbt, men mormor, morfar och farmor verkar hon inte ens vilja försöka säga! Vi måste nog upp med lite bilder på dom vid matbordet.

Signe har börjat fått ganska långt, tjockt hår bak och så fort det blir lite fuktigt blir det väldigt lockigt! Jättesött. Ska försöka ta nån bild och lägga upp.

Om man frågar henne något som hon vill, nickar hon och säger "mmm" eller "aaa".

Så fort hon har gjort illa sig pekar hon gråtandes mot det som "gjorde illa henne" och man ska blåsa.

Nu är hennes tredje hörntand på väg, det blir hennes elfte tand. Det är inte så kul att borsta tänderna nu.

Djur är roligast!

Imorse vaknade Signe kvart i sex. Det är för tidigt. Allt före sex är för tidigt. Egentligen tycker jag att allt före halv sju är för tidigt numer. Hon hade inte vaknat nåt tidigare på natten iaf, så det var skönt. Men vad gör det när jag gick och la mig vid tolv...

Efter att Signe hade legat i vår säng ett tag gick jag upp, men Per kunde inte somna om så det dröjde inte länge förrän han var uppe med. Då la jag mig och halvslumrade lite på soffan istället. Jag var så trött.

Jag och Signe tog en cykeltur för att kika på kossorna, men de var så långt ifrån vägen så det var svårt att se dem. Istället hälsade vi på hos fåren, där två lamm hade rymt och sen hästarna, som går vid vår postlåda. Signe skrattar jättemycket åt hästarna när de nosar på hennes hand och öppnar munnen och visar tänderna och tungan. Jag är rädd att de ska bita henne, så jag försöker hålla min hand så att jag kan mota bort hennes när de börjar gapa. Hon tycker iaf att det är otroligt roligt.

På eftermiddagen åkte Per till Uppsala för att tävla. Han kommer hem igen imorgon kväll. Jag och Signe åkte och köpte sköljmedel och ett paket med Brago fullkornskex. Det är vad Signe får när vi bjuder henne på kakor.Tur att det bara var de två sakerna, för jag gav henne Bragopaketet och hon sa kaka femtioelva gånger, och till slut lät hon rätt irriterad när hon inte fick upp kakpaketet. Nästa gång ska jag nog inte visa henne kakorna förrän vi har kommit hem.

När jag precis skulle till att laga middag ringde pappa och frågade om jag inte ville spela lite golf på Bolle, så jag slapp laga mat och vi åt i Röste istället. Signe satt och gav Izzi lite mat, som alltid sitter under Signes stol när hon ska äta, och skrattade högljutt åt sig själv. Det var roligt att se, och det var svårt att säga till henne att inte mata hunden!

Nu ska jag äta lite fika innan jag ska krypa ner i sängen. Innan 22 ska jag ligga. Lika bra att slå av datorn, för jag har en tendens att fastna här... Kan aldrig tro att jag är ensam om det!


Signe gillar våra crocs och tar på dom själv för att sedan gå omkring. Hur kommer det sig att dom nästan alltid hamnar på fel fot?

Signes helg


SM trea

Nu är vi hemkommen efter en helg i värmland, där det tokåskade i fredags! Jag har aldrig sett nåt liknande. Stora blixtrar som går rakt ner i marken, överallt!

Påväg ner till Kristinehamn i fredags åkte vi över Örebro, för att vi skulle in på Dormy som är en stor golfaffär. Då åkte vi rakt igenom ett rejält åskväder! Det blixtrade och small på samma gång, regnet vräkte ner och vi fick krypa framåt. Det var väldigt lokalt, för helt plötsligt kom vi ur ovädret och där hade det inte regnat nåt. Som en vägg!

När vi spelade in på Kristinehamns golfklubb mullrade det mest hela tiden runt omkring oss. Men när vi var på 16:e hålet fick vi springa in. Man står rätt högt upp på utslaget och vi såg hur det blixtrade överallt. Samtidigt som molnen började blåsa rakt mot oss. Vi valde att avsluta rundan och kuta in. Jag som aldrig springer numera hade ett flås som en 90-åring. Svetten forsade när vi äntligen var framme på parkeringen. Tack till dig som uppfann AC i bilen.

Som några av er säkert har läst omkom en person i Filipstad, som ligger några mil ifrån Kristinehamn där vi var, av åskan. Otäckt.

På lördagen slapp vi både åskan och regnet. Vi spelade SM för sambos och äkta makar, foursome, vilket betyder att man slår vartannat slag tills bollen är i hål. Jag och Per gick tre över par, 75 slag, och låg delad 7:a efter varvet. Det var en salig blandning av bogeys, birdies och par. Vi träffade endast sex greener och gjorde fem birdies...!

Efter rundan åkte vi till ett köpcentrum utanför Karlstad och på kvällen gick vi till Harrys och träffade en kompis till Elin. En trevlig kväll som avslutades i lagom tid för iaf tre trötta golfare!

Eftersom Elin och Jonas också hade spelat rätt bra så hade vi sovmorgon på söndagen. Skönt! Det blåste lite mer och var kallt så det blev sämre resultat än dagen innan. Jag och Per lyckades hålla ihop och gick 75 även igår. Det innebar att vi slutade trea. Så vi fick med oss en bronsmedalj hem. Eller två medaljer. Och två lerkrukor. Det är nåt fint från trakten som gestaltar nåt man hittade för en herrans massa år sedan, men de kändes rätt tråkiga. Priserna på de här tävlingarna är inge vidare. Och varför får man två likadana? Man bor ju ihop...

Vi kom hem sent igår och Signe sov sedan länge. Det mesta hade gått bra i helgen. I lördags när hon skulle sova hade hon gråtit otröstligt tills hon till slut somnade i pappas famn. Det hade nog att göra med att hon var övertrött, för det ska mycket till att hon ska somna i famnen, men kanske hon ville hem och sova också. Förrutom det hade allt gått bra!
Mamma har tagit många bilder under helgen så jag lägger ut ett inlägg med det imorgon kanske.

Idag har vi bara vart hemma. Per har lånat en röjsåg och tagit bort lite gräs och mamma och pappa kom hit med Poe som Signe hade glömt där. Den röda teletubbiesen. Jag har nog glömt skriva att hon har fått låna den av Amelia, hon leker inte med den längre. Signe däremot älskar sina teletubbies!
Pappa och Per fixade altanen på framsidan som lutade och sedan började de kika lite på friggeboden som måste höjas rätt rejält.

Efter att Signe hade somnat åkte jag på Såfins rea för ringmedlemmar. Jag köpte ett par jeans, en tröja och ett linne. Sen passade jag på att handla veckans mat på Kvantum. Nu är det sängen som gäller!


Bad i Bergviken

Jag sitter med bordsfläkten bredvid mig. Det är riktigt varmt och har så varit i flera dagar. Idag har det dessutom vart väldigt kvavt, eller så är det för att vi har vart hemma idag och inte vid nåt vatten.

Vi har vart på stan och inhandlat lite prylar. Jag har köpt en bikini som får mina minimammatuttar att se nästintill obefintliga ut. Men det struntar jag faktiskt i. Det finns en anledning till att de är små, och den anledningen är jag stolt över! Så det så!

Igår var vi och badade i Kilafors. Det var kanonbra! Jättebra strand, lite folk, fin botten, bra vatten och varmt i vattnet! Till och med så pass att jag simmade lite. Jag hade kunnat legat i ett tag också, men att flyta omkring ensam är inge kul. Signe sov och Per är en riktigt badkruka. Det var troligen 25 grader i vattnet. Skönt! Signe gillar att sitta på stranden vid vattenkanten, men igår sprang hon runt i vattnet och skrek av förtjusning. Det var roligt att se!

På eftermiddagen kom åskvädret som satte skogen i brand. Vi for hem en sväng till svärföräldrarna innan vi begav oss hemåt. Man såg hur det rökte från flera ställen av små skogsbränder. Ingen spred sig iaf som tur var. Jag trodde att åskan skulle rensa luften lite, men idag var det minst lika kvavt.

I tisdags var jag och Per till Söderhamn och spelade golf med min pappa. Per hittade en jättesöt putter till Signe, som egentligen är för barn mellan 3-5 år. Men den kostade bara 149:- så han slog till. Han ville också att hon skulle ha en järnklubba, och pappa tyckte att hon absolut behövde en driver och en hybrid! Så innan det var färdigt låg en barnbag med fyra klubbor i bilen! Tjejen har fått sitt tredje golfset, ett riktigt dessutom, och hon är inte ens 1,5 år! Inga hästar här inte :)

Imorgon bitti åker vi till Kristinehamn och spelar golf. Elin och Jonas kommer hit vid 8, och mamma kommer tidigare för att hämta Signe. Hon ska vara hos mormor och morfar hela helgen. Vi kommer självklart att längta ihjäl oss på söndan. Hoppas att vi kan få spela bra och ha en trevlig helg! Vi kommer att bo i Karlstad där Elin har pluggat, så hon kan staden! Så bloggen kommer att ligga tyst under några dagar igen.

Trevlig helg!