Kolla in busflinet!


Kom nu ihåg att hon inte gjorde illa sig när ni tittar! Och nej, jag kommer inte att filma i ett sånt här läge igen...


Tröttmössa

På förmiddagen idag kom mamma och Izzi hit en sväng. De fick följa med till lammen och hälsa på. Lammen var väldigt intresserad av Izzi, men hon blev lite skraj när de flockades runt henne. En del lamm är på "fel" sida inne i fårhuset, så de kan inte komma ut i hagen. De har därför möjlighet att gå fritt ute på gården. Alla de ställde sig i ring runt Izzi, som inte blev lika stursk som Signe är bland lammen!

Vi har inte gjort så mycket idag. När Signe sov var jag tvungen att ladda upp 100 bilder för framkallning. Sista dagen idag med erbjudande om 100 gratis bilder på Fujidirekt. Det blev tokigt sist jag beställde så jag var tvungen att beställa om 70 av dom bilderna...

Efter att vi hade käkat middag for vi till Bejier för att köpa en staketbit. Vi ska såga av den så att den passar på bron, det ska bli en grind av den så att Signe inte får för sig att kuta rätt ut när dörren är öppen i sommar. Förhoppningsvis lär hon sig snart hur man ska ta sig ner för trappen, men det är inget att lita på ännu.
Tyvärr hade de inte fått hem dom ännu, så vi får ringa och kolla om de har kommit imorrn. Det ska bli väldigt fint i helgen, så det vore bra om vi fick upp den innan dess.

Signe har slagit sig två gånger idag. Det hörs på hennes gråt när det gör riktigt ont, och det gjorde det bägge gångerna idag. Sista gången hon ramlade var hon väldigt trött också, det gjorde inte saken bättre. Hon somnade redan vid halv åtta ikväll. Hon brukar börja leta efter nappen och snuttefilten vid sju, eller ännu tidigare för den delen, så vi kanske ska börja lägga henne lite tidigare. Hon brukar somna vid 20, men om hon väljer att sova lika länge på morgonen får hon gärna somna vid halv åtta.


Signe gillar lesh

Signe gillar just nu att låta allt smaka av både maten och vattnet. Till och med nappen tar hon till pipmuggen och smackar med munnen. Ibland matar hon även pipmuggen med mat!

Ett ord som hon har använt väldigt länge men som jag har glömt att skriva upp är lesh. Det betyder kex. Det säger hon när hon vill ha smörgåsrån. Eller om man frågar om hon vill ha kex, då säger hon lesh hur många gånger som helst och går till skafferiet.

Välling = lellell

Hon kan också säga puppa, och hon har full koll på vart den sitter :)

Idag tog hon upp solhatten och satte för ansiktet när hon lekte tittut. Det såg så sött ut, när hon kikade fram leendes. Hon leker tittut med allt.

Två sånger brukar hon "sjunga med" i. Det finns en som går såhär: "Kalle Anka satt på en planka, ropade såhär: Maaaamma, maaaamma, se så stor jag är". Signe kan ibland börja sjunga maaaamma redan vid "kalle anka". Och hon är väldigt tydlig med de utragna a:na.
Sedan är det i låten som börjar "jag hamrar, jag spikar, jag bygger en bil..." Där sjunger dom tut tut tut på slutet, och den raden brukar hon också börja med lite för tidigt.

Premiär på golfrangen

Idag har vi som vanligt vart till lammen och hälsat på. Signe börjar bli stursk av sig och ville helst stå inne i fårhuset och prata med både lammen och fåren. Hon var oerhört söt! Lekte tittut med dom mellan plankorna och tog upp hö för att mata dom. Det är inte alla barn som har chansen att leka med lamm varje dag! Hon har en väldans tur. Jag med för den delen, jag tycker de är ursöta!

Ett lamm skulle nog kunna tänka sig att bo i Signes rum. Hon är väldigt kärvänlig och kom fram direkt när hon såg att vi var där. 0925 heter hon. Som jag nämnde igår. Hoppas hon får vara kvar till nästa år! Det lät som det på ägaren :)

Vi har också vart ute i sandlådan och tittat runt på tomten lite. Nu börjar gräslöken och rabarbern komma fram. Härligt!

Efter att Signe hade sovit for vi till rytmiken. Det märks att det blir mycket intryck för barnen, Signe brukar alltid peka på kroppsdelarna som man sjunger om i en sång när vi är hemma. Men på rytmiken tittade hon bara storögt på de andra runt omkring. Lika med imse vimse spindel, som hon har börjat härma rörelserna till när vi sjunger den hemma.

Efter middagen for vi till golfbanan. Där blåste det isvindar, så det blev inte speciellt mycket slaget på rangen. Signe tyckte det var kul att springa omkring. Helst rakt ut på rangen, hon lärde sig snabbt att man inte fick det, och då blir det såklart roligt. Busa är något hon gillar.

Idag klättrade hon upp på bobby bilen. Hon stod innan det var färdigt med raka ben och utan att hålla i sig. Hon höll på att flina runt. Det är otroligt att de känner på sig att de är busiga. Jag hann aldrig säga det åt henne, hon förstod det så fort hon började klättra på bilen. Jag filmade henne en gång, eftersom hon lyckades ta sig ner utan att ramla varje gång. Men just den gången ramlar hon såklart av så det ser ut som att hon gör illa sig rejält. Det gjorde hon inte. Hon grät inte ens. Så kanske får lägga ut den filmen sen, så ni får se hur hon ser ut när hon är busig!


Veckans mat

Måndag: Makaronpudding
Tisdag: Köttfärslimpa med riven ost och potatismos
Onsdag: Torsk (tänkte köra på det enkla receptet som
Erika la ut) och potatis
Torsdag: Vet inte riktigt vad vi ska göra, men om vi blir hemma grillar vi
Fredag: Tacogratäng

Helgen orkade jag inte planera för den här veckan. Är ju möjligt att vi blir bortbjudna på mat, men då är det bara att flytta fram någon av rätterna, eftersom vi har två dagar tomma än så länge.



Signe tycker nog om tvättkorgen med rena grejer. Ikväll kröp hon ner i den och filurade på strumporna ett tag!

Fint väder = dåligt med bloggande

Helgen har bestått av fantastiskt väder. Det föll sig naturligt att inte sitta så mycket vid datorn. Nästan inget alls faktiskt. Per har vart i Västerås och spelat golf två dagar och jag och Signe har cyklat, lekt med lammen, lekt i sandlådan, lekt med Helene och Klara, lekt med mormor och morfar, ätit hos mormor och morfar, lekt med lammen, lekt i sandlådan, lekt lite mer i sandlådan... Ja ungefär så.

Vi har haft mycket utetid, och knappt varit inne alls. Det är skönt när det bara är att sätta på Signe ett par skor och gå ut. Det har vart sommarvärme och Signe har blivit insmord med solskyddsfaktor 50+ i ansiktet. Sprayflaskan gick på 169:-... Sjukt att det ska vara så dyrt att skydda sina barn mot solens UV strålar.

Per kom hem i lördagskväll, så igår städade vi min bil och jag började klippa ner äppelträden. Per fick också följa med till lammen för att gosa lite. De får springa ut och in som de vill i en liten hage, så jag och Signe brukar gå dit och hälsa på under förmiddagen. Idag verkade det som att de kände igen oss, för det tog inte lång tid förrän de kom ut och började nosa. 0911 och 0925 är de som är mest modiga och gärna kommer fram och nafsar. Signe tycker det är jätteroligt och flinade glatt när 0925 försökte äta på hennes skor idag.

Signe har ju haft svårt att somna i en vecka. Igår somnade hon som vanligt. Dvs själv, och utan ett pip. Samma ikväll. Skönt. Det var nog bara en bökig period för henne, eftersom nätterna har vart besvärliga också. Inatt sov hon bra, vaknade bara en gång och fick välling sedan sov hon till tio över sju.

I fredags sov hon 3,5 timme på dagen. Det var lyxigt, och jag hann med massa saker. Idag var hon nöjd efter 55 (!) min... Inte lika kul för mamma alltså.

Här kommer en kavalkad med bilder från helgen.


Pannkakspremiär


Signe älskar utelivet

Idag for vi ner på öppna förskolan vid nio. Det var så himla fint väder så vi var ute på gården en timme först, där det finns gungor, rutschkana och sandlåda. Tjejerna hade jätteskoj, både ute och inne.

När vi åkte hem somnade Signe som vanligt i bilen, jag lyfte över henne i vagnen och under tiden hon sov lagade jag soppan som vi skulle äta till middag. Den blev jättegod! Men jag mixade även broccolin. Det stod att den skulle mixas grovt, jag mixade vår så att det verkligen blev en soppa av den. Inga bitar alls.

Signe sov bara 1,5 timme, så jag hann inte med så mycket mer än att laga maten och käka lite soppa ute i solen.
När hon vaknade gick vi ut i värmen och lekte i sandlådan. Signe älskar verkligen att vara ute! Hon poar på, letar stenar, pillar på myror och annat skoj.

Vi åt soppan och pannkaka idag. Signe gillade bägge delarna, och mumsade pannkaka med sylt och grädde för glatta livet!

Per skulle åka och hämta singel när han kom hem från jobbet, som vi ska använda vid husväggen. Påvägen hem igen brakade släpvagnen... Han hade tagit väldigt lite singel, just för att den är lite rostig vid hjulen. Men det hjälpte inte. Så istället för att det skulle ta 20 minuter att hämta det, tog det två timmar innan de hade fått hem släpvagnen och gruset. Drygt.
Jag och Signe passade på att vara ute ytterligare en gång, och leka i sandlådan såklart. Vi pysslade även med stenhögen som Per tog med hem. Signe plockade en och en, och la dom i lastbilens flak. Aldrig mera än en sten samtidigt. Sötsnöret!

Signe har fortfarande svårt att somna på kvällen. Och hon sover dåligt på natten. Det gör mig så trött. Inatt fick hon välling redan före ett. Lika igår natt. Jag hoppas det vänder snart. Det är riktigt jobbigt ska ni veta att behöva upp var tredje timme. Kroppen hinner inte få någon vila när den bara får sova två timmar innan det är dags att avbryta. Usch. Så egentligen borde jag sova nu, men jag bakar bröd. Filbröd. Så jag måste vänta på det.

Imorgon åker Per till Västerås för att spela golf i två dagar. Det verkar som att det ska bli fint väder iaf. Skönt, så jag och Signe kan vara ute massa och kanske ta någon cykeltur. Lammen har börjat vara ute lite grann nu också, vi ska försöka pricka in när de är där och leker.


Photoshopögon?



Jag har en fundering. Jag ser flera som har riktigt gnistrande ögon på bilderna. Vilka ändringar gör ni i photoshop? Jag visar ett exempel här uppe. Signes ögon är ju inte sådär grå i verkligheten som den översta bilden visar, så jag har fixat lite i photoshop. Det jag har gjort är att använda lassoverktyget för att markera, sedan har jag ändrat nivåer, kontrast och färgbalans. Jag skulle vilja veta om ni gör på något annat sätt? För jag tycker inte att jag får till det där gnistrandet. Eller så vågar jag inte öka kontrasten tillräckligt kanske?


En dag med mormor

Idag har Signe vart största delen med mormor. Morfar också såklart. Och Izzi, som vill vara med överallt.

Vi for dit i förmiddags. När jag kom såg jag en klasskompis från låg- och mellanstadiet gå förbi, så vi stod och pratade i en halvtimme. Riktigt roligt att ses! När man är uppväxt med att gå på en byskola med 11 personer i klassen umgås man rätt mycket under de där åren. Vi har många roliga minnen tillsammans.

Jag hade tänkt åkt hem när det var dags för Signe att sova, men mamma tyckte att jag kunde lämna Signe, så jag gjorde det och åkte hem och putsade klart alla fönster istället. Skönt att ha det gjort! Vi har spröjs på våra fönster, sånna man kan ta bort, så jag plockade ner dom när jag putsade och tyckte det var bra utan. Så nu har vi inte spröjs längre. Fönstrena kändes direkt mycket större! Vi har inte haft några gardiner i vardagsrummet. Det är tre stora fönster där, plus en altandörr, och det har inte behövts. Det var snyggt utan. Men nu, när spröjsen är väck, ser det väldigt tomt ut! Konsigt att det kan göra så stor skillnad. Så nu måste vi nog upp med nåt...

Jag lagade middag och så åkte jag och Per till golfbanan när han hade kommit hem och vi hade käkat. De öppnade rangen idag, så vi åkte ut och testade klubborna lite. Jag får vara nöjd, med tanke på att jag inte rört dom sen i höstas.
Efter det for vi och hämtade Signe. När vi kom hem var vi kvar ute i sandlådan till klockan var kvart över sju. Signe gillar verkligen sandlådan! Vi har luckrat upp sanden, så nu är det kanonfint där.


Bilderna är tagna av Signes mormor

Fruktansvärt

Först vill jag börja med att berätta nåt fruktansvärt. Ett par som vi känner som bor en halv km från oss har haft inbrott. Mitt på dagen! Usch, det är hemskt. En riktigt inbrott, där man har rotat runt rejält och lämnat huset som ett bombnedslag. Så jädra fräckt! Jag tycker så synd om paret som är drabbat, jag själv skulle inte våga bo kvar. I slutändan handlar det inte om sakerna man förlorat, utan om känslan att någon kan ta sig in, när som helst.

Tidigare i veckan gick jag och skulle släcka på bron, när jag skulle göra välling till Signe på natten, för Per hade inte släckt den. Då kände jag att dörren var olåst, och genast får jag svårt att blanda vällingen! Jag får en obehagskänsla över att någon kan sitta i soffan i mörket och titta på mig. Än värre, att någon kan ta sig in och föra bort Signe utan att vi märker något. Fy, jag kan inte skriva mer om det känner jag.

Nu till dagen. Signe vaknade redan tio över sex. Jag tog in henne till oss, men hon somnade inte om, så vi gick upp. Vid halv tio gick vi ut, och var ute och lekte i en timme innan jag fixade lunch till Signe. Det blev tidig lunch och tidig sova eftersom hon vaknade så tidigt.

Vid två vaknade hon av att jag tog henne till bilen. Vi for på rytmik. Hela vägen till Bollnäs var jag rädd att få soppatorsk. Det skulle inte vara någon fara, men jag blir nervös när jag vet att lampan har lyst i en mil kanske, bilen känns tröttare.

På eftermiddagen lagade vi fiskrätten. Den var god! Men vi hade fisken inne ett bra tag längre än det som stod på receptet.
Pers föräldrar kom förbi med grannfrun som hade haft inbrott. De var här medan de inväntade poliserna som var tvugna att sticka iväg på en annan grej mitt i allt.

Sen har min farmor vart och hälsat på ikväll. Anders, hennes särbo, skulle till golfbanan på möte så hon passade på att vara här under tiden.


Bilderna är tagna med mobilkameran, så kvaliten är kass.
De som bodde här innan oss hade dagbarn, så sandlådan är enorm. Per fixade till den idag och tog bort det översta lagret av mossa. Så nu är den fin!

Dett år

Per har försökt lära Signe att hon ska visa hur gammal hon är. Vi har tränat på det idag och nu säger hon med stort leende "dett" och visar upp ett finger när man frågar hur många år hon är! Sååå söt! Tom när hon låg i mörkret och försökte sova ikväll tog hon ut nappen, sa dett och sträckte fram ett finger :)

Idag fick vi sova till kvart i åtta. Himla skönt! Signe sov i sitt rum hela natten, så vi behövde inte ta in henne till oss. Det gör mig inte så mycket om hon behöver sova de sista timmarna med oss. Klart det är bäst om hon kan sova i sin säng tills det är morgon, men för mig är det huvudsaken att hon känner sig trygg. Finns det någon förälder som skulle neka sitt barn att komma upp i deras säng? Man kommer väl ihåg själv hur det var när man drömde mardrömmar när man var liten. Usch vad hemskt om ens föräldrar skulle mota tillbaka en till ens egen säng.

Vid nio tiden tog vi en lång cykeltur över Acktjära och Kvarnböle. Det tog 35 minuter, jag tippar på att rundan är 8 km kanske. Det var kallt, bara 1 plusgrad i skuggan, så Signe fick sitta i vinteroverallen. Än kan vi inte plocka undan den. Det var skönt iaf, för på morgonen är det ofta vindstilla. Senare under dagen började det blåsa. Riktigt kalla vindar!

Jag och Signe åkte till nya Konsum i Kilafors när Per slutade och så handlade vi veckans mat. Vi handlar egentligen på Ica i Bollnäs, men vi hade ändå inga pengar kvar på Icakortet så vi kunde lika gärna testa den nyöppnade affären. Det är ju bara hälften så långt till Kilafors som till Bollnäs för oss. Jag kommer aldrig mer vilja handla på Ica i Kilafors iaf. Det var stort, rymligt och fräscht på Konsum. Men deras utbud av blöjor var bedrövligt... Eftersom Ica i Bollnäs är ett Kvantum lär det vara billigare än ett Coop Konsum. Plus att utbudet inte är det samma. Vi får se hur vi gör i fortsättningen.


Veckans mat

Måndag - Skink- och broccolipaj som svärmor kom över med igår
Tisdag  -
Fiskgratäng med kokt potatis
Onsdag - Spagetti och köttfärssås
Torsdag - Potatis och morotssoppa och tunnpannkaka
Fredag - Per är bortrest
Lördag - Per är bortrest
Söndag - Pasta och kycklingsås



Fiskgratängen har jag inte testat förr, men den verkar uppskattad av dom som har ätit den. Soppa har jag aldrig tillagad, så det är väl dags nu. Att köpa färdiga soppor är kanske inte att föredra. Ohyggligt mycket dyrare är det också.
Kycklingsåsen hittar jag på själv, har kikat runt lite men inte hittat något som verkar bra, så jag tar lite från flera. Hade tänkte mig små bitar av kycklingfilé, röd paprika, färska champinjoner, vitlök, buljong och grädde. Funkar nog bra.

När Per är borta är det inte så kul att laga mat. Jag vet, det måste ju göras, det är ju inte bara jag som ska äta. Men vi bjuder säkert in oss hos mamma och pappa... Så mat i magen får vi alltid.

Jag hoppas hitta fler veckomatsedlar bland bloggarna idag! Allra helst med tanke på den otroliga responsen :)

Nu ska jag skriva en shoppinglista till dagens handling och sen får vi se om jag hinner börja putsa fönster innan Signe vaknar.

Upp på stolen och ner från madrassen


Det går fort när de väl lär sig!



Hoppa från madrassen är kul!

Cykla är himla härligt!

Signe har de senaste tre nätterna vaknat och gråtit runt 5 tiden. Då har hon redan fått välling mellan 3-4. Jag har varit tvungen att ta in henne till oss, för det har inte alls gått och sövt om henne i hennes rum. I vår säng har hon kurat ihop sig och somnat tryggt. Troligen drömmer hon. Jag hann inte ens vänja mig vid att hon sov hela nätter förräns det var över.

Igår och ikväll hade hon svårt att somna också. Det är drygt, för jag uppskattar verkligen att hon somnar så lätt om kvällarna. Allra helst eftersom hon vaknar på nätterna. Det är skönt att slippa böka med henne på kvällarna då iaf.

Igår på förmiddagen for vi till Kilafors och hälsade på en sväng. Vi var tvugna att fylla på vatten till Signe. Kommer bli konstigt att kunna ta vatten från kran, när man är van att plocka ut det från kylen.
 
Jag passade på att slipa den andra av Signes stolar med sandpapper, så nu behövs bara färg. När man grundmålar, använder man samma grundfärg som till väggar? Kan jag ta det? För isf kan jag ju börja med den biten.
Efter det började jag gräva längs husväggen. Vi ska lägga sten eller singel längs väggarna och tanken var att det skulle göras förra sommarn redan, men om man vill att något ska göras i det här hushållet är det bäst att påbörja det själv. Per kom ut efter en stund och hjälpte till med resten. Så nu ska vi lägga en sorts markväv och sedan singel. Kommer bli snyggt!

Mamma och Pappa kom förbi och lekte med Signe på kvällen. Izzi blir som galen när hon får se Signe och vill fram och hälsa direkt. När sen Signe vill komma och klappa då är det andra bullar som gäller.

Idag for vi och badade i Söderala. Signe flinade direkt när hon såg poolen. Det var några veckor sedan vi var där nu, så det var kul att hon fick bada igen. Efter badet åkte vi till Barnens Hus med vagnen. Det hade kommit grejer till sufletten som är trasig, men självklart var det inte rätt. Vi hade till och med tagit med oss vagnen första gången för att visa exakt hur det såg ut. Men tjejen kan inte ha kollat riktigt.
Det slutade med att Per sa att han skulle fixa det själv, och vi fick ett presentkort på 100:-. Signe fick ett nytt golfset, en vattenkanna, en liten kratta och en liten lastbil till sandlådan.
Sen for vi till McDonalds och käkade. Fy fan vilka äckliga (rent ut sagt) hamburgare dom har! Usch. Fritösen var trasig, så jag valde bönsallad istället för strips. Det var också en miss. Urk.

I eftermiddag tog vi en cykeltur över stora vägen, ner till Ljusnan och kikade. Det är himla mysigt med cykel!

När vi kom hem var Pers föräldrar här. De hade tagit med en skink- och broccolipaj. Perfekt till morgondagens middag!


Fredag 17/4


Bygga torn och mata dockan





Limegrön spindel

Gud vad roligt med sådan otrolig respons på min veckomatsedel! Kul kul KUL! Jag hoppas ni andra också börjar blogga ut era maträtter, så man får testa lite nytt.

Det blir lätt dålig uppdatering på helgerna. Det är så det är. Men på måndag får ni säkert massa inlägg att läsa istället. Jag har filmat Signe, så jag ska slänga ut lite filmer nån dag.

Här kommer en bild på en spindel vi träffade på igår. Signe var mer förtjust än mamma. Har aldrig sett nåt liknande! Limegrön?!

Nu ska vi käka varma mackor och titta på film.


AAAAAHHHH!

Veckans mat

Det här är en ny kategori. Jag tycker det är skitsvårt att få till varierad vardagsmat. Det blir lätt att man handlar samma sak varje gång, vilket är astrist. Så jag kommer lägga ut vår veckomatsedel på måndagar, kanske några fler som hakar på och vi kan utbyta middagstips!

Denna vecka har/kommer att se ut såhär:

Måndag: Ugnsstekt falukorv med hemlagad mos
Tisdag: Majsplättar med keso och fetaost röra
Onsdag: Stekt kycklingfilé med ris och currysås
Torsdag: Raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt
Fredag: Grillad fläskfilé och klyftpotatis
Lördag: Lax med pressad potatis
Söndag: Korvstroganoff och ris

Hittills har Signe ätit det vi har den här veckan. Majsplättarna och raggmunken skar jag bara i bitar och så kunde hon sitta och äta dom själv med händerna.

Till varje rätt har vi grönsaker. Någon Signe gillar är broccoli, så idag och igår har vi ätit broccoli och blomkål till. Mums!

Häng på du med vettja! Tror nog de flesta har svårt att få till en varierad matsedel som innehåller både fisk och kycklig och som inte ser lika ut varje vecka.


Signe skulle prompt stå vid spisen. Hennes spis funkade också!

Signes siffror 14 månader

Vi var till öppna förskolan i förmiddags. Det var kul att träffa alla, det var ett tag sedan vi sågs eftersom vi har vart fökylda. Vi skulle boka en tid för 15 månaders kontrollen, men Margit hade inget att göra när vi kom in så vi pasade på att väga, mäta och prata lite nu istället. Signe har bara gått upp 30 gram på 2 månader, nu väger hon 10440. Men det kanske inte är så konsigt, så mycket långa promenader hon tar. Hon hade skjutit iväg rejält på längden, vilket jag anade för hon ser verkligen lång ut nu! 81,5 cm. Vi ett års kontrollen var hon 77,5, så 4 cm är inte illa! Huvudet växer inte så fort, 46,6 cm i omfång.

Margit blev väldigt imponerad över alla ord som Signe kan. Hon frågade om hon förstår oss bra. Om hon går mot dörren om vi säger att vi ska gå ut eller hon förstår vad vi menar när vi säger att vi ska äta. Och ja, hon förstår ju verkligen allt! Mer än vad jag trodde var möjligt för en sådant litet barn.

I boken som man skriver in alla uppgifter från bvc står det följande frågor vid utvecklingsbedömningen vid 1,5 år.

Går ditt barn säkert utan stöd? Ja
Bygger ditt barn torn av 2-3 klossar? Mja, med två iaf.
Klotterritar ditt barn? Hon ritar med kritan på papperet, antar att det hon gör är att klottra?
Talar ditt barn 8-10 ord? Ja
Förstår ditt barn fler än 8-10 ord? Ja
Leker ditt barn "gömmalek"? Tittut leker hon, och det är väl gömmalek.
Kan ditt barn peka ut olika kroppsdelar? Ja, till och med tår, fingrar och naglar
Hämtar ditt barn ett föremål på uppmaning? Ja

Det ska bli kul att se hur det ser ut när hon verkligen är 1,5 år.

Signe och Nattis lekte i dockvrån och lagade mat. De var så söta tillsammans! Satt på varsin stol och rörde med skedar, drack ur muggar, smakade, smackade och bjöd varandra och dockorna! Att de kan leka rollekar redan!


Me like

Är du inte redan lite kär i Måns lär du bli det nu... Me like. Alote.


Nöjd cyklist


Den här bilden tog Elin när vi var på golfbanan idag.
Bara 4 grader ute, så vinteroverallen kommer nog till användning ett par gånger till.

Gostjejen



Signe klättrade upp bland den rena tvätten för att gosa lite.

Klättra



Klättra är kul. Det gäller att vara med, för helt plötsligt så är hon uppe på den där lilla stolen. Den ska så småningom målas vit och ställas i Signes rum. Den andra är isärplockad och slipad, men denna var rätt stadig och Signe fick syn på den i tvättstugan. Där är det svårt att hålla koll på när hon ska klättra så vi ställde den i köket så länge.

Här kommer lite fler ord som Signe använder sig av.

Ägg = Gegg. Något hon lärde sig i påskas. När hon ser påskäggen i riset pekar hon och säger gegg.

Gröt = Löt. När man frågar om hon vill ha macka och gröt, svarar hon "gacka löt". Möjligen lägger hon till ett G ibland framför också, men det är svårt att säga.

Prupp = Pupp. När Signe pruppar skrattar hon alltid ljudligt åt sig själv (pappas flicka?) och numera behöver vi inte fråga om hon pruppade, ofta säger hon själv pupp efteråt.

Kissa Vi har sagt att man kan kissa i pottan. Signe har du upprepat ordet kissa, eller försökt upprepat det. Jag brukar också säga att jag ska kissa när jag sitter på toan. Ikväll när jag satte mig där tittade hon på mig och sa sitt ord för kissa. Som kiiia fast inte lika rent, hon lägger till nåt mer läte.

Premiärcyklat

Nu kan jag skriva det. Nu är det iaf brytet. Signe sov två hela nätter. I rad! I måndags vaknade hon kvart i sju och igår kvart i åtta! Vi hade alltså inte hört ett ljud ifrån henne sedan hon somnade vid 20 tiden. Jag har inte vågat skriva det tidigare, för det är som gjort för att hon ska börja sova sämre. Inatt vaknade hon en gång för välling vid 3, sedan sov hon till kvart i sju.

Tror ni att jag har sovit hela nätterna? Nej. Jag har hostat och vaknat vid ett par tillfällen iaf. Typiskt. Jag hoppas att det inatt bara var nåt tillfälligt och att hon får in några fler nätter utan välling. Jag tycker faktiskt att jag förtjänar lite god nattsömn efter över 400 nätter med uppstigningar!

Igår åkte vi till Söderhamn. På Kapp Ahl fick Signe lite kläder. Mamma köpte ett par haremsbyxor åt henne. Jättesöta!

På Barnens Hus köpte jag fingerfärg. Det var det enda. Cykelsitsarna de hade där var inte alls bra. Det fanns en Hamax Sleepy för 795:-, som var ful och vi behöver ingen "sov funktion". Mamma åkte in på Team Sportia istället och köpte en Hamax Kiss (tror jag) för 699:- Den var jättefin, svart med röd dyna, och verkade superskön för Signe att sitta i. Dyrt, men Signe har underbara mor- och farföräldrar som köpte den åt oss.

Igår tog vi oss en premiärtur med cykeln och  idag cyklade vi till golfbanan. Vi stannade och umgicks med Elin i 45 minuter innan vi for hem igen. Enkel väg till golfbanan är 4 km drygt, så det blev en bit, och det är mycket upp och ned. Signe verkar gilla att åka, men på sista rakan innan vi var hemma började hon gnälla. Började nog bli både trött och hungrig.

Igår kväll var jag till Anna, en av grannarna i byn, på Tupperware party. Det var längesen jag var hemifrån, och Signe behöver lite tid med sin pappa. När jag är hemma, dvs typ jämt, får Per inte längre lägga henne. Det är mamma som ska läsa boken, och pappa som ska göra vällingen. Det var kul att träffa andra och jag beställde två prylar för under 200:- Bra, om man tänker på att det är rätt dyra grejer. Ergonomiska barnbestick till Signe och en måttsticka för hennes fötter! En kanongrej. Mäta hemma och sedan ta med stickmojängen till affären. Behöver man inte ha med sig barnet, och det är rätt svårt att få rätt längd med en tumstock.


Ett riktigt charmtroll

Idag har vi bara vart hemma. Det spöregnade i förmiddags, så det var inge vidare uteväder. Efter att Signe hade sovit efter lunchen så hade det slutat regna och vi gick ut lite. Hon var så glad och skrattade. Gillar verkligen att vara ute! Och det är ju så mycket lättare nu när hon kan gå själv.

Överlag är hon otroligt härlig nu! Det kommer nya saker hela tiden och hon känns så stor på nå vis! Jag och Per sitter bara och ler åt henne under dagarna. Inte hela tiden såklart. Det förekommer en hel del bus också... Som att stoppa in fingrarna i lampskärmarna av papp, dra i blombladen,

I eftermiddag satt vi i hennes rum, vi hade en barnskiva på samtidigt som hon satt och pysslade med sin plocklåda. Hon är väldigt koncentrerad och lägger bollarna i rätt hål. Blir det fel testar hon nästa tills hon hittar rätt. På skivan sjunger de en låt där de frågar vart olika kroppsdelar är. Fastän hon sitter och donar med bollarna så börjar hon peka på kroppsdelarna de sjunger om!
Sjunger de en låt om djur, ja då börjar hon låta som djuret oavsett om hon sitter och leker med något annat samtidigt. Man tror att hon har fullt sjå med en sak, men tydligen inte.
Och för varje dag som går lär hon sig nya rörelser till sångerna. Det är som att hon har lagrat massvis och så helt plötsligt så börjar hon använda sig av sina färdigheter. Jättekul att vara med om!

Jag tror nog att hon har sagt Tatt ett tag om katt, men jag vet inte om jag skrivit upp det.

Imorgon ska vi åka till Söderhamn med mamma. Vi ska kika på utbudet av cykelsitstar på Barnens Hus och så ska jag se om det finns någon vårjacka till Signe på Kapp Ahl. Mamma hade en rabattkupong på 25% där.

Underbara sol

Idag har det var ljuvligt väder. 17 grader i skuggan. 17 grader! Det skulle vara kul att veta hur man klädde Signe när hon sov i vagnen i somras när det var 17 grader i skuggan. Det är lätt att låta barnen ha på sig för mycket kläder när man inte är van värmen. I solen var det riktigt hett.

Signe sov ända till tio i nio i morse! Det är helt otroligt! Var hur länge sen som helst hon sov så länge, när hon även som bra på natten. Inatt vaknade hon bara en gång, vid 3, och fick välling.

Vi åkte och hämtade min mormors cykel som jag har fått. En 15 år gammal Skeppshultcykel. Kanonfin är den! Åkte även till mina föräldrar för att låna en cykelsits tills vi köper en i veckan. Men den passade inte.

Vid lunch kom Elin och Jonas förbi med mat från grillen. Vi tog fram utemöblerna och satt i solen på vår lilla altan på framsidan i 2,5 timme. Signe sov under tiden, sen åkte vi till Kilafors för att äta upp huvudrätten som vi inte orkade med igår.

Där passade vi också på att vara ute en del. Janne hade letat fram massa leksaker efter Per som han sorterade. Signe hade kul med att jaga myror på altangolvet.
Trist att det ska bli regn här imorgon. Man blir snabbt bortskämd med värmen.

Jag är fortfarande risig. Varför hostar man mest på kvällen och natten? Så drygt.

Signe pekade på gurkan idag och sa gurrrrka. Det är roligt när hon säger saker självmant. Det blir mer och mer så för varje dag!

Just nu ligger Per och sover i soffan. Det är US Masters. En av de största golftävlingarna för året. Han sover nu så att han ska orka vara vaken tills sändingens slut vid 1 inatt. Det gäller att vara smart... Tidigare kvällar har han slockat före elva. Förvånad?

Nya färdigheter bara blomstrar fram

När Signe hade feber och nu har vart förkyld har hon varit rätt gnällig, vilket väl är förståeligt. Men nu tror jag nog att det inte bara hade att göra med hennes förkylning. Hon har utvecklats massvis de sista dagarna, sagt flera nya ord och förstår oss på ett annat sätt, känns det som.

Imorse kom hon med en av sina böcker och sa bok. Hon nickar och skakar på huvudet som svar när man frågar henne nåt. Och oftast så stämmer det med vad hon vill. Hon säger nästan alltid tack eller tack tack när man säger varsegod. Och hon leker tittut mest hela tiden! Med allt. Även med dammsugaren :)

Hon har börjat gjort mer rörelser till sångerna vi sjunger den sista veckan. Och hon har börjat klättra. Hon har inte brytt sig om det tidigare, har inte klättrat upp för soffan som många andra i hennes ålder tex. Men nu klättrar hon uppför trappor och upp på hennes lilla stol. Ja, det gäller att vara med helt enkelt!

Hon härmar oss väldigt snabbt nu. Ikväll när hon badade tog jag två av badankorna och sa puss puss och tog deras näbbar mot varandra. Direkt tog hon två andra ankor och gjorde pussljud med munnen samtidigt som hon förde ihop ankorna!

Nåt hon gillar att göra är att laga mat. Hon går till sin spis och rör runt sedan tar hon sleven till munnen och smaskar med tungan. Hon fick spisen när hon fyllde ett, och jag visade henne hur man gjorde. Sedan dess ingår matlagning till en vardagsrutin även för henne! Och självklart ska alla som är i närheten smaka av hennes goda mat. Även gosedjur och dockor kan få smaka.

Skogsmulle

I förmiddags gick jag och Signe till skogen bakom vårt hus medan Per bytte däcken på min bil. Det finns mycket skoj i skogen. Och mycket som inte är skoj. Signe var rätt gnällig och visste inte om hon ville bli buren eller vara på marken. Mest nöjd var hon när vi tittade på pappa vid bilen... Gunga var också rätt roligt.

På eftermiddan for vi till Kilafors och käkade påskbord. Jag älskar den här maten! Sill, lax och ägg är bara fööör gott! Signe gillar också ägg. Iaf äggvitan. Vi passade på att vara ute en sväng både före och efter middagen och Signe hittade deras grannes katt och så blev det kattjakt även idag... Katter är roliga djur! Hon kommer nog gråta över pappas allergier när hon blir äldre.

Signes förkylning har inte förvärrats iaf. Vi har höjt upp huvudändan på sängen rejält och efter det har hon vart befriad från snorerier och täppt näsa på natten. Inatt sov hon super, vaknade inte förrän 5. Var väldigt länge sen det hände. Och sedan sov hon till åtta! Per tar självklart tillvara på tillfället för sovmorgon och kliver upp kvart i sju... Själv har jag blivit väckt de senaste morgnarna av att någon kommer och pillar på min näsa. Det är mysigt!

Min förkylning har dessvärre tilltagigt... Jag låter hest, jag hostar, jag snorar. Ja, det är drygt helt enkelt.

Nån som har köpt cykelsits för barn på Barnens Hus? Jag skulle vilja veta vad ni köpte för märke och vad den kostade. Har kikat på Team Sportia, och självklart var den som verkade skönast och bäst, dyrast. Men man får väl vad man betalar för.

Här är bönan påväg till farmor och farfar. Nu kan även vi plocka fram vårskorna!











































Kattjakt



Det har verkligen vart kanonväder de här dagarna! Igår tog vi med oss pappa och gick till grannarna för att visa lammen. Fåren trodde det var dags för middag och skrek i högan sky! Jisses vad de kan bräka. Efter en stund började Signes underläpp darra, så innan tårarna kom passade vi på att gå ut. Det gick bra. Hon blev nog skärrad av det höga ljudet. Kanske måste ha med hörselkåporna?

Hon hittade deras katt istället och vi drog på kattjakt. Vart än katten gick, gick Signe. Över stockar och stenar. Och den var faktiskt snäll mot henne och stannade till och lät sig bli klappad. Till Signes stora förtjusning.

Påskägg



Signe har fått påskägg. I torsdags var vi till mina föräldrar och åt. Båda mina bröder och deras flickvänner var med, så det var kul att alla kunde träffas samtidigt! Signe fick påskägg av Johan och Sara, jättefina kläder och en bilderbok med djur, och av mormor och morfar fick hon en traktor anpassad för små barn (dvs utan små delar) och en djurbok (!). Märks det att tjejen gillar djur?

Igår öppnade hon påskägget från oss som innehöll två bilar och en kyckling. Tar man fram kycklingen säger hon "pep pep".

Glad Påsk!

Signe har blivit duktig på att lägga klossarna i lådan. Bollarna lyckas hon alltid med själv. Tidigare testade hon alla i det runda hålet och blev arg när de andra bitarna inte gick i.

Nu testar hon själv de andra hålen om inte det första funkar. Per och Signe hade lekt länge en dag med plocklådan, och det verkar ha gett resultat!

I förmiddags gick vi till hästarna och gav en morot. De har en sorts rang och det märks vem som bestämmer över de andra två. Han bet mot en av hästarna när den också ville ha morot. Och en stackare vågar sig inte ens fram, tydligen pågrund av att han står så lågt i rang. Jag försökte kasta en morotsbit mot honom, men den var så liten. Får ta med en hel morot till den hästen nästa gång.

Baggen hälsade vi också på. Signe flinar alltid när vi kommer in till honom, kanske för att han är ensam? Inne hos fåren är det ju så många. Här sträcker hon fram handen och låter baggen nosa. Han är en snäll bagge och gillar att bli klappad.

Nu sover hon, var så trött så hon slockade så fort vi hade kommit ut på altan. Senare ska vi till mina föräldrar och äta. Johan och Sara kommer hem ifrån Stockholm idag också. Hoppas vi inte smittar Sara med nå bakterier bara... Vi får hålla oss på avstånd. Jag har börjat få ont i halsen, och mina förkylningar brukar alltid börja så...

Försökte sätta på Signe ett huckle i morse, men redan där misslyckades försöket att fixa en liten påskkärring. Hon blir lätt missnöjd nu när hon är förkyld och drog av sig hucklet redan innan jag hann knyta det.

Hypokondriker?

Natten var jobbig. Signe fick välling redan vid midnatt. Sedan vaknade hon nångång efter tre och kunde inte somna om för att hon snorade så mycket. Vid hennes förra förkylning som var före jul gick det hur bra som helst att ge henne nezeril och använda näsfridan. Nu går det inte alls. Jättejobbigt. Hon skriker som en galning så fort man försöker närma sig näsan eller håller fast henne. Så det var omöjligt att försöka göra nåt åt det inatt när jag var ensam. Då jag försökte skrek hon så att det slutade med att hon hostade massa. Usch. Inge kul. Fick innan det var färdigt ge henne välling igen för att hon skulle kunna slappna av. Det känns som att jag målar in mig själv i ett hörn när jag gör det, men efter en timmes vaken tid mitt i natten orkar man inte. Hon grät av trötthet så jag var tvungen att göra nåt som skulle få henne att slappna av.

Jag ringde hälsocentralen imorse och fick en tid vid kvart över nio. Hon började hosta rossligt under natten och fortsatte lite med det under morgonen. Plus att hon tok sig mot örat. I och med att det blir påsk så blir ju öppentiderna begränsade och jag vill inte behöva sitta med Signe i flera timmar på akuten om förkylningen resulterar i öroninflammation.
Hon blev såklart jätteledsen när jag var tvungen att hålla i henne för att de skulle undersöka öronen. Som var röda. Men det blir de ju typ alltid när små barn är förkylda. De tok blodprov och kollade halsen och det såg okej ut. Men vi avvaktar med antibiotika. Läkaren sa att jag skulle återkomma om hon blev sämre eller hon det kom vätska ur örat. Men kul! Har för mig att jag läst att trumhinnan har spräckts om det kommer vätska. Ska man behöva vänta så länge? Jisses... Iaf så skulle det räcka med att jag ringde in så skulle de fixa med recept på telefon. Bra både för dom och för oss.

Hon somnade i bilen påväg hem och sov en timme. Sedan sov hon tre timmar på eftermiddagen. Vi lät henne sova tills hon vaknade själv, fast klockan hann bli halv sex. Hon var ändå trött ikväll och somnade vid halv nio. Hon äter lite dåligt, kanske det är ett tecken på halsont? Ja, ni ser ju själva. Jag är helt hopplös. Är likadan med mig själv. Åker hellre in för tidigt än för sent till läkaren. Hypokondrisk? Lite möjligtvis.

Idag gjorde jag återigen en maträtt på riktigt. Vi åt potatis, torsk och äggsås. Det blev kalasbra! Men det var lite mycket torsk mot för sås... Jag lyckades iaf jättebra med såsen, det är lätt att bränna vid mjölk, men en ballongvisp är ju guld värd!

Nu ska jag gå och sova. Väldigt trött.


Nya ord

Signe lär sig massa nya ord nu! Det är jätteroligt att höra att hon börjar använda ord mer och mer utan att vi ber henne säga dom.

Tex så säger hon rita, när hon vill rita. Idag sa hon borta när vi letade efter ett leksaksfår och så gjorde hon "bortagesten". Och hon väldigt duktig på att säga bokstaven R, även om det låter på lite olika sätt. Gurka är ett ord som hon säger på småländsk vis, typ Görcka. Det är svårt ibland att sätta stavning på det :)

Lort och skräp är två andra ord som hon börjar använda mer flitigt. Fast skräp låter mer som bäp. Men hon verkar tycka att det är roligare att testa svåra ord istället för lätta.


Påskfint



Den lilla påskankan fick jag 1988, så den är över 20 år!

Snörvel

Det har vart underbart väder både idag och igår. Igår blåste det nog lite mer på eftermiddan, men var varmare på förmiddan. Imorse var det -2 men det blev varmare och varmare ju längre dagen gick. Bara 6 grader i skuggan, men satt man i lä i solen var det underbart!

Igår på förmiddagen åkte jag och Signe och hälsade på min mormor och morfar. Morfar fyllde 72 igår, och mormor fyllde 71 i lördags. Jag provcyklade mormors cykel som var perfekt! Det är fem växlar på den, på min är det inga... Tror det kan bli tungt att cykla utan växlar med Signe bakpå. Så nu ska vi till och inhandla en cykelsits till henne. Det ska ju bli jättefint väder i helgen, iaf fredag och lördag så kanske måste se till att hämta cykeln och köpa sits innan dess så att hela familjen kan cykla runt byn och kika då.

Jag gjorde egna köttbullar igår, för första gången och hemmagjord mos. Jag förstår att folk inte ger sina barn det nu för tiden. Herregud vilken tid det tar! Hur ska man hinna det när man jobbar heltid? Jag gjorde köttbullarna på samma sätt som köttfärsbiffar. Vet inte om det var en bra idé för det smakade biffar i annan form bara. Sen visste jag ju inte hur länge man skulle steka, man vill ju inte gärna äta rå köttfärs. Moset slarvade jag också med, det har blivit bättre förr...  Så nej, jag kan väl konstatera att som vanligt när man gör nåt från grunden tar det bara massa tid och det blir en herrans massa mer disk.

Efter maten åkte vi och handlade. Vi har ju börjat med det nu. Skriva veckomatsedel och handla på måndagar.

Signes feber har släppt iaf. Hon hade 38,6 när vi la henne igår, och det var det mesta under gårdagen. Men idag har hon blivit snorig och hostat istället! Hon har vart allmänt gnällig och inte speciellt glad långa stunder.

Vi åkte till biblan för att lämna tillbaka böcker och låna nya idag. Jag packade in massa barnmatsburkar, tidningar och annat krafs som jag tänkte åka med på soptippen när Signe hade somnat på hemvägen. Men att åka nånstans efter tio på förmiddagen kan vara vanskligt. Signe är oftast trött då och kan somna lätt om man inte håller igång henne. Det gjorde hon även nu. Jag åkte ändå ner till stan först, men fastän jag pratade med henne så hade hon redan hunnit somna djup. Jag for till tippen då istället. När jag kom tillbaka till stan vaknade hon när jag stängde av bilen. Väl inne på biblioteket sprang hon runt och inspekterade överallt! Skrek av lycka när hon såg en leksaksbil. Lite svårt att få en ettåring att vara tyst...
Det finns en sagohörna där det hänger stora granar på en skena i taket som man kan flytta runt och där lekte Signe tittut. Hon är så duktig och säger verkligen tittut när hon leker.

Signe sov sedan 2 timmar på eftermiddan och jag passade på att sitta i solen på bron och pyssla lite.

Hon hade lite svårt att somna ikväll på grund av allt snörvlande. Trist om hon ska bli jätteförkyld nu till påsk!


Lastbilsbrud?

Signes feber har släppt, har legat strax över 38 under dagen, men hon har inte fått några utslag. Kan det verkligen vara tänderna som ger sån hög feber?

Idag var det trist väder. Iaf om man jämför med gårdagens underbara strålar. Natten var jobbig, men jag fick sovmorgon till 9. Tryckte in pluttar i öronen så jag hörde inte Signe en endaste gång. De hade i och för sig suttit framför tvn och kikat på teletubbies och läst böcker. Så det var inte så högljudda aktiviteter. När Per läste en bok där det fanns ett barn och en mamma och pappa hade hon stannat upp, sagt mamma och sprungit till sovrumsdörren. Före det var det som att jag inte fanns.

Vi blev bjudna på påsklunch på golfbanan av Pers föräldrar. Men Signe skulle precis sova så de käkade först, sedan kom de hit och så fick vi åka och äta. Mycket gott! Tack så mycket.

När vi kom hem gick jag och Signe ut. Vi gick till grannarna för att kolla på djuren, som numer nästan ingår i vårt dagliga schema. Det var matdags för fåren så lammen fick lite utrymme att springa och leka bakom. Det var roligt att se! Fortfarande en hel del får som inte fått några lamm än. De är otroligt söta! Hälsade på en som var tre timmar idag.
Vi sa även hej till hästarna och hunden, sen hade Signe sådan tur att hon fick åka lastbil! De har eget företag och kör stora lastbilar med flak, och när vi skulle gå hem var det dags att vända lastbilen, så vi fick åka med ett varv runt gården. Signe sa inte ett ljud! Hon blev nog lite chockad :) När vi hade hoppat ur blev hon lovad en anställning om sisådär 20 år. Per låg och sov på soffan så han missade den händelserika eftermiddagen.

Nu är det dags att sova. Det är en ny dag imorgon, och jag hoppas som vanligt på att slippa gå upp så många gånger inatt. En vore lagom. Snälla.

Febrig golfbrud

Lillskruttan hade 39,7 när kortet togs ikväll. Men hon var ändå glad och med spring i benen. Det är tur att de orkar mer än vad vi vuxna gör. Hade jag legat med 39,7 hade jag nog vart halv död. Jag känner mig febrig strax över 37 grader!

Hoppas hon sover bra, trots febern och att den får avta lite under morgondagen.

Det blir inget söndagsbad den här helgen iaf. Tråkigt, hon gillar ju det så mycket!

Signe har som ni ser börjat kika på golfrean inför sommarens besök på golfbanan.

Blanka ögon

Det har vart en lite småbökig natt. Signe har gråtit i sömnen flera gången, men tystnat när hon fått hjälp att hitta nappen och snuttefilten. Vid halv ett var hon kokhet och hon drack ganska myxket vatten, medan hon skakade massa! Tog tempen på henne som visade 39,9! Hon var alldeles rödblommig och blank på ögonen. Vi tog av hennes pyjamas, bytte blöja, gav alvedon och så fick hon välling. Sen somnade hon om. Men som sagt, jag har gått upp många gånger efter det.

Imorse vid halv sju vaknade hon och då var tempen på 39. Hon fick ny alvedon och Per klev upp och lekte med henne medan jag fick sova vidare till halv nio då hon grät efter mamma. Signe var så trött då så hon somnade i sängen bredvid mig och vi kunde sova till närmare tio. Det var skönt för oss båda.

Efter frukost hade tempen gått ner till 38,5, även om jag tyckte hon kändes varmare, men hon var hur pigg som helst och det är kanonväder ute så vi gick ut. Hela familjen var ute i 1,5 timme, kanske att det blev för länge för henne, när vi kom in hade tempen stigit till 39,6 igen. I och för sig hade alvedonen från morgonen gått ur, så kanske berodde på det. Det syns på hennes ögon att hon är febrig, de är alldeles blanka. Men hon var ändå pigg och åt lunchen jättebra. Så kräkan igår har nog inget med magsjuka att göra iaf.

Nu ligger hon och sover ute. Vi har 12 grader på baksidan i skuggan! Och 27 i solen :) Signes temp gick ner rätt fort till 39 efter att hon fått en alvedon. Men 39 känns ändå som rätt hög feber. Kanske inte på så små barn.

Tänderna har verkligen passat på att växa fram under nattens höga kroppstemperatur. Det syns stor skillnad mot för igår tycker jag.

Nu ska vi käka lite korv med bröd och sedan ska jag ut i solen! Får passa på medan Signe sover.

Kanske hon har 3 dagars feber? Hon har inte haft det ännu. Eller så är det helt enkelt tänderna. Även fast läkare inte har kunnat fastställa att de två sakerna har med varandra att göra. Men det är mycket som läkare inte kan fastställa... Vi får väl se om det dyker upp några utslag imorgon eller på måndag, det gör ju det vid tredagars feber.

Klappa lamm, feber och kräkas...

Igår spenderade vi förmiddagen på öppna förskolan. Det var mycket barn i rörelse. Som vanligt. Signe slocknade i bilen påväg hem.

På eftermiddagen kom både mormor och morfar och farmor och farfar så Signe fick mycket uppmärksamhet. Vi gick ut allesammans i det härliga kvällsvädret! Underbart att våren har hittat norröver också!

Idag åkte jag och Signe till Kilafors och handlade lite på förmiddagen. Hon var alldeles fascinerad över alla bilar, lastbilar och traktorer som for förbi när vi stod på Icas parkering. Hon gillar verkligen fordon den här tjejen!

När vi kom hem fortsatte vi vara ute i det härliga vädret. Vi tog en promenad till postlådan, och för er som vet hur långt vi har till postlådan förstår ni att det blir en jäkla promenad för Signe att gå själv. Sedan skulle vi gå till hästarna och kika, men när vi kom fram var grannen i fårhuset så vi tittade in där istället. Det var flera får som hade fått lamm på morgonen och en hade fött precis innan vi kom! När de får lamm så skärmar man av så att tackan får vara själv med sina lamm, tills de har hittat varandra. Några får och deras lamm hade fått börjat gå tillsammans och de fick jag och Signe gå in och klappa! Vi satt på en hink mitt ibland dom! En litet lamm var väldigt nyfiken och kom fram och nosade på oss. En del av fåren bräkte rätt högt så jag vet inte om det var det som gjorde Signe lite rädd innan det var färdigt. Eller om det var för att hon började bli trött och hungrig. Men hon flinade en del iaf!

Innan vi gick hem klappade Signe på hunden och då sken hon som en sol. Det är väl ett djur hon känner sig mer hemma med. När vi var påväg till grannens hus så skällde hunden hela tiden, han undrade väl vilka som kom, och eftersom Signe gick halva vägen själv tog det lite tid för oss att komma fram. Signe gick hela tiden och svarade hundens skall med vovvov :)

Jag har vart ner en sväng på stan idag. Köpte ett påskägg till Signe och i det ska hon få en liten kyckling och två bilar. Hon gillar ju som sagt fordon. Köpte även en gunga till henne som vi hängde upp på bron.

Vi hade 10 grader på baksidan i eftermiddag och 14 på framsidan. Det var inge vidare sol just då skulle jag påstå. Härliga väder! Jag såg årets första fjärilar idag också. En citronfjäril och en annan.

Signe har ju hållt på att få tänder ett tag. Nu är de på nederkäken på god väg också. Under den här tiden har hon legat på runt 38 grader i temp. Tror det kan bero på tänderna. Hon är inge snuvig alls. Idag hade hon 38,4 både på förmiddagen och på eftermiddagen. Men vid halv fem tiden kände jag på henne och tyckte hon var väldigt varm. Tog tempen som visade 39! Hon har bara haft över 39 grader en gång förrut och då var hon väldigt liten och tempen gick ner bra efter en alvedon den gången.

Det märktes på henne att hon var tagen av febern för hon var gnällig och väldigt trött ikväll. Vi tänkte göra henne klar för sängen redan vid sju eftersom hon var så trött, men så fort jag tog in henne i badrummet började hon gallskrika. Hon gillar inte skötbordet nu för tiden. Hon grät och grät, troligen för att hon var helt slut. Vi lyckades iaf ta tempen, byta blöjan och få på henne pyjamasen på vår säng. Under vällingen blundade hon, och när jag skulle lyfta ner henne i sängen sov hon nästan. Då ser jag hur hon hulkar och så kräks hon. Lilla vän. Eftersom hon nästan hade somnat blev hon väl chockad så då började hon tokgrina igen. In i badrummet och av med pyjamasen. När hon stod i duschen med det varma vattnet lugnade hon sig, men innan det hann hon kräkas en gång till. Det var bara vällingen som kom upp, ingen av dagens tidigare mat, så vi hoppas att det har med febern att göra och inte någon himla magsjuka igen! Och hoppas att hon grät av trötthet och inte för att hon hade ont i magen...

Hon somnade mot min axel nästan direkt efter att hon hade fått på sig den nya pyjamasen. Vi vågade inte ge henne nå mer välling... Hoppas febern går ner under natten och att hon inte kräks nå mer. För då är det troligen nån magbakterie.


Nya tänder

Det ploppar upp nya ord från Signe titt som tätt. Frågar man henne om hon kan säga ett ord så provar hon nästan alltid. Som häromdagen i bilen när hon tittade frågande på vad det var vi svischade förbi, sa jag att det var träden. Jag frågade om hon kunde säga träd, och hon svarade täd. Så nu när vi åker bil och jag säger att det är träden så säger hon täd.

Tittut är något hon också säger ibland, om man leker den leken.

Hon har lärt sig flera nya djurläten. Hon försöker med grisen, men det är svårt. Hon gör det ljudet så som man brukar göra om det kliar i halsen.

Om man frågar om det är gott när hon äter, svarar hon mmmm.

Månadens mest använda ord måste vara Bapp. Signe tycker det är roligt att be om nappen eftersom vi skrattar åt henne, då hon ser så busig ut. Det är kul att se att hon gör saker om och om igen om hon ser att vi tycker det är roligt.

Tidigare har hon sagt Tat när hon menat Tack. Nu kan det både komma, tat, kack, och även någon enstaka gång får hon till det och det blir tack!

Hon tycker att det är roligt att sitta på sin bobbycar, hon har precis lärt sig kliva på den själv. Däremot har hon inte kommit underfund med hur hon ska ta sig framåt. Det är lättast när pappa puttar på. Rida på hopphästen är också skoj när man inte får rida på mammas rygg, och hon galopperar så fint på den! Dock bara upp och ner, inte framåt. Den är lite för stor.

Måste bli bättre på att uppdatera den här kategorin känner jag. Den är ju egentligen till för att jag lätt ska kunna gå tillbaka och kika på hur Signes utveckling har sett ut. Det är synd om jag slarvar med det.  


Signes tänder förökar sig. Det är pågång även på underkäken nu.

Katter är kul!

På förmiddagen åkte vi till Helene och Klara för att leka och umgås. Signe tyckte det allra roligaste var att jaga deras två katter. Hon fnittrade glatt varje gång hon såg dom. Signe gillar ju djur, och katter är en av favoriterna. Troligtvis för att hon har fått sett katter i verkligheten och inte bara i böckerna som med en del djur.

Signe sov bara 1,5 timme idag. Det gick inte att söva om henne fastän jag provade gunga vagnen. 1,5 timme är lite lite för henne egentligen och hon brukar sällan vara färdigsoven då. Det märktes när jag hade klätt av henne att hon nog inte var det nu heller. Hon ville ha telefonerna och när hon inte fick det så började hon tokgrina. Riktigt den reaktionen brukar man inte få. Så hon hade nog behövt lite mer sömn ändå.

Till middag åt vi fiskgratäng och potatis. Signe tyckte det var gott, men jag tyckte det var sådär. Jag snålade och köpte Alaska Pollock som kostar 20:- istället för 35:- för 400 gram som torsken kostar... Det smakade inte riktigt lika, och jag tror nog inte den fisken är lika bra som torsk heller. Så jag får nog snåla på nåt annat istället. Det är 30% på allt på Konsum i Kilafors för att butiken ska flytta. Idag hade det varit smälltjockt med pensionärer. Vad förvånad jag blir... Jag borde kanske också tränga mig in där och försöka fynda ett paket blöjor eller två. Många bäckar små!


Vilket charmtroll vi har!


Tisdagen

Igår gick vi till djuren och hälsade på. Vi (jag) matade hästarna med morot och sedan hälsade vi på baggen. Det var en av tackorna som snart skulle föda, så vi lämnade dom i fred.

Efter att Signe hade sovit efter lunchen åkte vi på rytmik. Det är väldigt mycket mera rörelser nu än när vi gick babyrytmik. Man ska härma djur och sånt, det är lite mer fokus på äldre barn tycker jag. Signe är inte så mycket med mig utan går omkring och kikar, så det känns lite fånigt om jag ska trippa omkring som en myra när hon iaf inte ens tittar. Jag får kanske slingra mig som en orm för de andra barnen...


Måndagen

Det har blivit dåligt med uppdatering de senaste dagarna. Har suttit framför tvn på kvällarna och vart så himla trött.

I måndags var vi i pingstkyrkans lekrum tillsammans med föräldragruppen. Kanonbra ställe! Vi fikade och lekte tillsammans med barnen.

På kvällen efter middagen åkte familjen och veckohandlade. Vi hade skrivit en veckomatsedel och höll oss till den. Annars brukar jag alltid ta med sånt som är bra att ha hemma. Signe fick gå runt inne i affären och hon trodde nog att hon var i himmelriket. Massa färgglada prylar i perfekt höjd för henne. Hon sprang runt  och ryckte i allt och Per gick efter och såg till att hon inte drog ner nåt. När jag mötte dom titt som tätt sken hon upp som en sol och skrattade lyckligt. Det kan vara kul att handla! Men det blir nog svårt att åka iväg själv med henne igen. Nu när hon vet hur roligt det är på golvet...