Noras utvecklingskurva pekar uppåt!

Det är smått (läs: helt sjukt) otroligt vad de små lär sig under deras första levnadsår. Nora är inte ens 10 månader men nu tänker hon börja gå! Vilken rackare!

Efter att ha fått gått massa mellan mig och Per ikväll (1 meter drygt) började hon gå runt i cirklar! Hon gick mot Per och sedan svängde hon undan mot ett annat håll! Busjäntan! Hon ser riktigt nöjd och kaxig ut där hon travar runt. Hon skrattar med hela ansiktet när hon märker att vi tycker att hon är duktig! Senare ikväll, efter all "träning" stod jag bakom henne men händerna i luften runt henne utifall hon skulle tappa balansen. Då börjar hon traska, ja snarare "hoppspringa" fram i drygt 4 meter innan jag var tvungen att fånga upp henne så att hon inte skulle slå i marken.

Hon är ju så liten än och har inte alls samma kroppskontroll som hon kanske kommer att ha om en månad. Det kan med andra ord bli rätt jobbiga vurpor om hon börjar trava iväg från att ha rest sig mot någon möbel, när vi inte är riktigt med. Hon har de senaste dagarna blivit väldigt mjuk i sina rörelser och reser sig nu obehindrat upp mot saker. Tidigare har hon varit lite mer avvaktande och gärna velat att vi ska vara i närheten. Men inte nu inte! Vart är min bebis?!

Hon har även börjat äta av vår mat. Hon har hela tiden, sedan hon började käka annat än tuttmjölk (Signes härliga ord på Noras mat i början), visat intresse för vad vi äter. Hon har fått smaka ganska länge, det har inte gått annars. Hon kommer direkt krypandes och ska upp i knä. Väl där börjar hon smacka och smaska och hela hon ler. Kommer inte hennes gaffel tillräckligt fort börjar hon gnälla samtidigt som hon småskrattar för att hon vet ju att hon får. Tids nog. Urgulligt såklart!

Nu har hon iaf fått äta av makaroner och köttfärssås och idag åt vi torsk, potatis och äggsås. Men jag känner mig lite dåligt uppdaterad på saker som hon absolut inte får äta. Ägg tex, är det ok? Tänkte ge henne spenat en dag tills jag, som tur var, läste på förpackningen att man inte ska ge det till bebisar. Det går liksom lite av bara farten med andra barnet. Man tycker att man borde ha mer koll per automatik, men inte när det kommer till sånna här grejer!

Nåt annat jag inte har vågat skriva om är att Nora har slutat ätit på natten. Sedan jag slutade amma, eller låta henne tutta på natten, för så mycket mat var det nog inte, har hon inte ätit.
När jag och Signe var i Stockholm åt hon inte vällingen förrän kl 7 på morgonen, så natten efter satt jag vaken med henne en timme kanske, men hon somnade utan gnäll om. Och natten efter det var det nog lite bök också annars har det gått super! Hon får ibland sin morgonvälling vid halv sex, men oftast efter kl 6. Har vi tur somnar hon om och sover till 7 eller senare. Eller det är ytterst sällan hon vaknar före klockan 6 iaf. Så himla skönt! Men som en spark i arslet så vaknar hon väl vid 3 inatt...

Hon håller också på att få tand nummer 6 och 7! Herregud vad ungen får tänder! Klart jag fattar att hon ska få sina 20 mjölktänder, men hon får så många så tidigt! Iaf om man jämför med Signe. Vilket jag såklart gör.

Den här bilden är ifrån den 15/9, det var första dagen som jag vågade släppa henne några meter själv med gåstolen, enbart för att hinna ta några bilder. Och nu kan hon gå helt utan!


Äntligen!

Äntligen har blogg.se tagit fram en iphone-app! Vilket gör att det blir mycket smidigare att blogga från mobilen.

Så det här är ett test :)


Nora i bilder - 9,5 månad

Jag tog några "9 månaders" bilder på Nora härom dagen.

Förresten så gick hon en meter mellan mig och Per idag, helt själv! Flera gånger om! 6-7 små steg blev! Vilken duktig liten tösabit vi har!

Här är hon, vår alldeles underbara gladskit!

(Vi tog liknande bilder på Signe i ungefär samma ålder, tror jag, fast hos Expert. De kan man kika på här:
http://fofroridoda.blogg.se/2008/november/utkast-shit-vad.html#comment)


Mera Juli!

Jag har missat att visa er de här bilderna på söta Juli!


Sara och Mattias - Bröllopsdagen

Här får ni se några av bilderna ifrån Sara och Mattias vackra bröllop vid Kilafors Herrgård!


Noras rum är tapetserat!

Nora har fått världens finaste tapet i sitt rum. Det är så sjukt fint! Men jag har ingen bild till er... Jag har under de tre senaste kvällarna målat en hylla som vi har haft i det rummet och imorgon har det sista lagret torkat så då ska täckpappen bort och rummet ska börja göras iordning. Ni ska få en före- och efterbild senare. Både på hyllan och rummet.

När Noras rum sen är fixat ska vi göra i ordning i allrummet! Vi (eller jag, för det är bara jag som har planerat det här) ska göra en kombinerad pysselhörna för barn och vuxna... Ni får veta mer om det en annan dag.

Och så ska jag få in bilder ifrån min och Signes resa. Och gå igenom augustibilder. Ja, det finns att göra.

Att veta vad man vill

Vi har två viljestarka tjejer! Jag glömde helt bort att skriva om Noras enorma vilja och humör när jag printade ihop hennes korta inlägg om hur hon är vid 9 månader.

Hon hatar att byta blöja nu. Och sker det på skötbordet hatar hon det än mer. Idag skrek hon redan när jag la ner henne och när jag tog tag i hennes fötter för att få bort bajset (ja, det var en bajsblöja) börjar hon liksom jucka. Fort. Medan hon ligger på rygg. Till slut tappar jag taget. Hennes bajsrumpa åker ner på skötbordet igen, blöjan lyckas hon sparka ner så att den med "felvänd" sida hasar mot mina kläder... Signe brukar kalla henne för en ko för att hon bajsar koblajor, så ni kan ju tänka er hur det såg ut. Jisses. Vi lägger nog ner blöjbytandet. Eller i alla fall på skötbordet. Och ni som har bytt småflickors bajsblöjor vet hur det brukar se ut när man bajsar sittandes. Ni andra kan säkert föreställa er. Förlåt mig. Nog om bajs!

Har Nora en sak som hon inte får ha, blir hon helt vansinnig när vi tar av henne den. Vi brukar säga "tack tack" på ett glatt sätt, och när hon sen inte får tillbaka den inser hon väl att hon har blivit lurad och då tar det hus i helvete.
När hon blir såhär arg eller om hon gör illa sig och börjar gråta hejdlöst så juckar hon alltid med hela kroppen samtidigt. Som att verkligen visa sitt missnöje med situationen. Värst är det såklart när hon toknöjt visar upp vad hon har hittat, kanske en pytteliten, för henne livsfarlig, Signeleksak eller en psppersbit att tugga på och så tar vi den ifrån henne. Stackars liten.

Jag skrev i hennes 9-månaders inlägg att hon bara sa "vovvov" hela tiden, men idag har hon börjar snacka även med sitt andra ordförråd. Hon sa "titta" och "tittadää" många gånger idag.

Hon gick med gåvagnen själv idag också. Jag sprang ju såklart efter henne i alla fall, som den hariga morsa jag är, men var tvungen att släppa henne lös några gånger för att hinna hala upp kameran. Det känns som att hon verkligen har tränat balansen sen hon lärde sig att stå själv. Och när hon känner att man släpper henne, när hon står själv, blir hon så himla toknöjd över sig själv! Det är underbart att se!


Nora 9 månader

Nora har ju hunnit bli 9 månader, den 6/9! Jag har väntat med att publicera det här inlägget för jag har inte tagit några "månadsbilder" ännu, men det verkar inte bli av så jag får strunta i bilder helt enkelt. Även fast jag tycker blogginlägg utan bilder är trits. Eller lägga till dem vid ett senare tillfälle. Vi fotade Signe i en studio när hon var i samma ålder som Nora så jag skulle vilja fota Nora på ett liknande sätt med samma klänning. Men jag är väldigt beroende av ljuset om jag ska kunna fota de bilderna själv här inne och då måste solen skina, annars blir det inte mycket till ljus i vårt hus... Plus att jag inte kan ta dem själv, för jag vill att hon bland annat ska sitta på en stol och då kan hon hux flux dyka ner i golvet.

Sömn.
Nora sover två gånger per dag. Ibland kan det fortfarade bli tre, men det är väldigt sällan och då är det svårt att få henne att somna den tredje gången. Hon kan vara vaken uppemot fyra timmar innan hon måste sova. Är vi bara hemma blir hon trött redan efter tre, men det går att hålla henne vaken ett tag till.
Hon brukar numer sova ungefär 1,5 timme per gång eller iaf drygt 1 timme.

Hon somnar fortfarande utan problem i sin säng och hennes läggningsrutin är väldigt kort och simpel. Byte till pyjamas. Välling i min eller Pers famn i nedsläckt sovrum och sen är hon redan påväg in i sömnen så hon somnar oftast fort när vi har lagt ner henne.

På natten har hon haft några riktigt bra nätter då hon har sovit till 5-6 utan att äta. Nu (alltså några dagar efter att hon blev 9 månder) har jag slutat amma och då försöker vi även få henne att sluta äta på natten. Jag vill helst inte ha ett nattvällingsbarn då vi gav Signe välling vid 4-5 tiden fram till hon var 2 år... Henne kunde vi ibland få ge välling vid både klockan 00 och 05. Det vill jag helst slippa den här gången.
Men det går väl sådär... Jag försöker iaf få henne att somna om utan. Inatt vaknade hon 04.10 och jag lyfte över henne till oss. Hon somnade inte om. Bökade och kunde inte ligga still. Jag försökte buffa henne i rumpan och gunga henne, men hon bara gnällde och vred och vände sig. Till slut började hon skrika. Hon blev lugn när hon fick sitta i sängen och när hon började se trött ut la jag ner henne. Då höll hon på att somna men det där allra sista som gör att hon slappnar av och slocknar saknades och hon började skrika igen. Då var klockan närmare tio i fem och hon fick välling. Hon somnade om. Jag blir ju skittrött såklart, men jag har gett mig fan på att testa iaf. När jag var i Stockholm i helgen hade hon vaknat till vid tretiden, Per hade såklart inte hört henne förrän hon skrek. Pappor. Sen somnade hon om ganska snabbt i vår säng och sov till strax före sju. Utan välling! Natten därefter sov jag på soffan. Men vid två vaknade jag av att jag hörde henne skrika och skrika och skrika. Så det slutade med välling iaf då... 

Noras rum kommer att bli klart den här veckan så då ska hon få flytta in där... Gulp. Signe var ju bara 8 månader när hon flyttade och jag behöver nog få bort hennes säng lite så jag inte vaknar av varenda litet bökande. Plus att Per inte behöver vakna för att hon skriker när han ska upp och jobba.

Såg att jag skrev att Nora sov till 7-7,30 på morgonen när hon var 8 månder. Nu kan hon lika gärna vakna strax efter klockan sex... Men skulle hon sova utan ett ljud till klockan sex skulle jag vara toknöjd. Ett tag iaf. "Mycket vill ha mer"...

Mat.
Som sagt, jag har slutat amma. Mjölkfabriken har gått i konkurs och det märks! Tragiskt är vad det är, men vad fasen. Det är liksom livet. Jag såg en bild ifrån hösten förra året när jag var gravid med Nora. Då kan man tro att Mjölkfabriken var ett Bullbageri! Fina och fylliga. Men ja, nog om mina tuttar nu.

Nora började helt enkelt bita mig lite lätt. Hon kikade på mig med ett flin som inte går att ta minste på. Det är djävulskap på gång. Sen visade hon tänderna lite medan hon bet till försiktigt. Helt medvetet alltså! Sen tittade hon åter på mig och skrattade. Jag sa väl "aaaj" och skrattade till någon gång och det snappade hon upp direkt! Hon förstod att det var lite busigt och då blev det roligt. Istället för mat blev det två leksaker och då fick det räcka. Vi har fått två väldigt humoristiska tjejer! Signe drar skämt och driver med oss dagarna i ända! Det är verkligen roligt!
Det var ett tag sen jag slutade amma på dagarna, jag ammade ju som mellanmål ett tag. Och nu har jag också slutat på natten. Det fanns liksom inget kvar där längre. För på natten busade hon inte, då halvsov hon väl fortfarande och använde tutten som ett lugnande och sövande hjälpmedel.

Så nu ser dagen ut:
- (Välling på morgonen - förhoppningsvis och inte på natten!) - Det här är ju väldigt nytt så det är lite si och så. Plus att hon började med det efter hon blev 9 månder.
- Frukost (gröt och macka)
- Sova
- Lunch vid 11 eller strax därefter (en burk + lite efterrätt)
- Mellanmål (gröt med lite banan till)
- Sova
- Middag (en burk + ev lite efterrätt)
- Välling i anslutning till läggning.

Hon älskar dessutom att smaka allt som vi äter! Hon vill ha, ha, HA! Det resulterade bland annat igår (11/9) att hon fick äta lite sockerkaka ifrån en tårta som vi käkade... INNAN det skulle ha hänt Signe när hon var 9 månder ;) Annars gapar hon likt en fågelunge när jag äter makaroner, ris, blodpudding eller vad det nu må vara. Bra är ju det såklart! Då kan hon få börja äta vår mat snart. Kanske ska försöka vänta till hon är 10 månder iaf och kan äta lite stekt mat.

Gillar.
Nora gillar massa saker! Hon ÄLSKAR djur! Hon har nämligen lärt sig säga vovvov efter att vi har läst mycket djurböcker och nu säger hon vovvovvovvov till allt som har typ ögon ungefär. Men allra högst skäller hon när hon ser två av Signes leksakshundar, som för att visa att hon vet att det där minsann är riktiga vovvovs.

Hon blir fortfarande allra gladast när Signe vill busa med henne. Så kommer det förmodligen vara länge :) Gåstolen kan hon springa fram i som en toka men nu när hon har lärt sig att ta sig fram för egen maskin så sitter hon inte i den så ofta. Hon tycker om när man går med henne också, håller henne i händerna.

Hon har också lärt sig att ställa sig upp själv och om hon har hamnat på mage kämpar hon upp sig i krypställning och på det sättet kan hon sen sätta sig på rumpan.

Det har verkligen hänt grejer den här månaden! Hon har blivit så mycket större i sitt sätt att vara!

I samband med att hon upptäckte "vovvov" ljudet slutade hon att säga "titta". "Dää" säger hon fortfarande ibland, men annars är det vovvov till mesta och allra helst till djur :) Det låter urgulligt!!

Här GÅR det undan

Nora kan stå själv! Och idag när Amelia och Signe sprang omkring som en virvelvind och hon stod själv tog ett par ministeg av bara farten! Helt själv alltså! Jag hade händerna runt henne, fast en bit ifrån hennes kropp. Hon kan ju stupa raklång åt vilket håll som helst när hon tappar balansen. När hon känner att hon står själv ser man på henne hur stolt hon blir. Det är väldigt roligt att se! Hon skiner upp och verkar så nöjd med sig själv.

Gofisan!


Jag och Signe är på resande fot! Igår över...

img_4235 (MMS)

Jag och Signe är på resande fot! Igår överraskade jag henne med att vi skulle ta tåget till Stockholm och gå på Junibacken och Gröna Lund! Hon blev såklart överlycklig :)  Vi hade en fantastisk dag igår och åkte karuseller till klockan var strax efter halv åtta innan vi begav oss till Sara där vi har spenderat natten. Idag väntar Naturhistoriska innan vi tar tåget hem till vår största och minsta kärlek!


Juli i bilder

Jag har under den senare delen av sommaren inte hunnit redigera så mycket av mina egna bilder. Men ikväll så gick jag igenom bilderna ifrån Juli månad! Det som saknas här är Noras namnkalas. Det ska få ett eget inlägg.

Förutom det jag redan bloggat om i Juli, resan till Vimmerby tex, så gjorde vi bland annat det här!


- Signe har cyklat en del.

- Jag har fotat mycket närbilder med mitt nya grymma objektiv!

- Det har blåsts mycket såpbubblor. Roligast är såklart att ha sönder dem!

- Nora har upptäckt tjusningen med att tvätta...

- Tjejerna har haft mycket badmys tillsammans!

- Vi har firat Siris 1-års dag!

- Signe var på golfbanan när det anordnades en dag med golfkul för barnen. Roligast var att åka golfbil och att stå och blåsa luft...

- Vi har varit ute och letat kryp.

- Signe har busat och tokat sig! Massvis!

Nästa uppdrag att ta tag i är Augustibilder! Jiiihoo! Det är roligt att redigera bilder på mina sötnötar!

Enjoy..



Ida & Christian - The Wedding

Vilka fina människor! Nu får ni följa med på den fantastiska dag som Ida och Christian hade den 30/7.


Nora kryper!

Åh jag har så mååånga fina bilder på våra vackra barn att visa, men tiden räcker inte till! Jag behöver fler timmar på mitt dygn för att hinna!

Men jag måste berätta att Nora tog sig framåt på egen hand ikväll! Jag har en film på den som jag har laddat upp på facebook, så ni som har mig som vänner där får ju se iaf :) Hon sitter på ena benet och skjuter fart med den andra foten, precis som hennes kära kompis Siri gjorde!

Det finns massa att berätta om Nora! Det händer så mycket nu, helt sanslöst! Hon pratar mer och mer, alltså låter och jollrar. Hon använder framförallt mycket läten som börjar på bokstaven B. Hon gillar att titta i böcker med djur om man gör djurläten. Sen låter hon väldigt mycket när hon hittar någon av Signes leksaksdjur. Som att hon också försöker härma :)

Hon blir 9 månader på tisdag så då ska jag se till att göra det sedvanliga "månadsinlägget" med lite mer information. De här inläggen är ju förmodligen roligast för mig själv iallafall...

Bruden Sara

Sitter och redigerar bilder ifrån Sara och Mattias vackra bröllop! Jag tänkte ge er en liten sneakpeak på den snygga bruden!


Blingoparty hos mig på söndag kl 14! Är du...

Blingoparty hos mig på söndag kl 14! Är du sugen på att komma? Kolla in nya kollektionen på http://www.blingo.se och hör av er om ni vill komma förbi på en fika :)