Vinteraktiviteter!

Jag passar på att blogga ifrån telefonen så jag får upp lite bilder, eftersom jag aldrig lyckas sätta igång datorn så får det duga helt enkelt. Även fast det gnager lite i mig...

De här är ifrån förra lördagen när jag och Signe testade de nya skidorna och senare på eftermiddagen provade skridskor för första gången! Signe åkte på Pers gamla med två skenor. Men hon blev lite småsur och ville hellre ha likadana som Per, och så ville hon åka lika snabbt som honom...

Det här med att man blir bättre på något genom träning är svårt. Signe vill vara bäst direkt, och vinna är det enda som räknas :) Typ.


Kramsnö!

Det har vart härligt väder i helgen, allra helst i går! I lördags var vi på Amelias 6-års kalas utomhus där barnen fick åka längdskidor i ett spår på tomten. Signe har blivit jätteduktig och springer fram fort i spåret :)

Igår var vi ute och åkte längdskidor på förmiddagen, Nora åkte pulka med pappan, och efter lunch när Nora sov och Per spelade innebandy bygge jag och Signe stora snögubbar av snön som hade blivit perfekt kramsnö efter lite plusgrader och solsken. Efter snögubbebygget gjorde vi en snösoffa som vi fikade bullar och saft i innan jag skottade upp en bana på "gräsmattan" så att Nora kan gå omkring lite lättare. Plus att man kan åka skidor i banan. Jag och Signe använde den dock till att leka tjuv och polis. Både hon och jag skrattade när vi försökte fånga varandra i labyrinten! Jag på längdskidor för att få någon form av handikapp och hon i full kareta för att jaga eller undkomma mig :)


Signe 4 år!

Signe blev 4 år i torsdags! Vår stora tjej! Hon fick massa presenter under dagen. Började morgonen med att öppna 9 (!) paket ifrån oss. Så blir det när man börjar handla presenter tidigt, då glömmer man liksom bort hur mycket man har handlat och det är lätt att man hittar fina saker efter vägen liksom.
Direkt när hon såg pakethögen sa hon "Tack! Tack så jättemycket!" Innan hon ens hade sett vad det var hon fick :)

Av oss fick hon:
- Längskidor
- Skid-/skoterglasögon
- Trädgård till dockskåpet
- Ett paket med massa kläder (Jag brukar köpa större storlekar på rea och nu hade jag ett gäng i stl 110)
- En röd postlåda från Bruka Design
- Två filmer (Pippi på rymmen och Peter & Petra)
- En teckningsmapp (Nora fick en på hennes namnkalas, jättefin, och smart då man kan spara teckningar och andra saker från barnets varje år till de är 10 tror jag)
- Ett grönt stapelkakfat ifrån Koziol (jag har ett stort rosa och det här är ett lite mindre, sött!)
- En gosedjursråtta

På kvällen kom hennes farmor och farfar, mormor och morfar, kusin Mikaela, gammelmormor och gammelmorfar samt gammelfarmor så Signe tyckte det var roligt att det var så många hos oss samtidigt.

När hon la sig på kvällen sa hon att det var hennes bästa födelsedag :)

Idag har vi haft barnkalas med några tjejer från förskolan som Signe bjöd. Hon var väldigt glad efter kalaset och var supernöjd med sin dag!

Här är två bilder ifrån hennes födelsedag i torsdags!


Mikaela, Signe och Nora!


Jag lägger upp en bild från idag också på de här fina bustjejerna!



Djur är kul!

Det händer mycket med Nora nu! Massvis, men jag är bedrövlig på att skriva ner det. Inte här. Inte på nåt papper. Inte någonstans. Nu är hon 1 år och 2 månader och jag tänkte passa på att uppdatera lite.

Hon älskar att härma djur iaf!

De hon kan hittills är:
- Kossan - Muuuu
- Hönan - Paaapapapa paaa
- Orm - Sssss
- Bi - Sssss
- Gris - "Grymtande ljud långt ner i halsen" :)
- Lejon - Samma ljud som grisen
- Kanin/Ekorre/Andra smackande djur - smackar med läpparna
- Tiger - Tidigare morrade hon med nu säger hon ibland "tttttt" som i sången "Ttttttigern, Sssssmyger..." :)
- Katt - Aaauuu

Hund som var det absolut första djurläte hon lärde sig har hon helt tappat! Hon sprang in till Signes hundar och vovvade som besatt, men sen helt plötsligt var det borta.

Hon har den senaste tiden börjat nicka när hon menar "ja" och skaka på huvudet när hon menar "nej". Hon använder det väldigt flitigt. Hon säger också ett läte när hon menar ja ibland. Låter som "jaj" tror jag. Det är svårt att skriva ner vissa läten så att de återspeglar verkligen.

Sedan säger hon "hejhej" och hon har börjat ropa på oss. Säger hon pappa så låter det "pappa", men ropar hon på Per så låter det verkligen "paaappaaaaa". I december sa hon Signe så att det nästan lät precis som när vi säger det, men "ng" ljudet. Men nu låter det "Sssseeee" igen. Vi får ofta ropa till Signe och säga att Nora ropar på henne, för hon tycker väl inte att det är så likt hennes namn :)

Något som hon verkligen älskar är att dra på sig mössor! Hon river ut grejer i hallen och letar reda på lite mössor som hon drar på sig och sen visar hon upp sig för oss. Dansa runt och toka sig gillar hon också! Det är roligt när vi skrattar åt henne och klappar händerna, då spexar hon ännu mer.

Hon har under en månad drygt ätit havregrynsgröt med mjölkt och äppelmos till frukost. Signe åt aldrig det. Förmodligen för att vi aldrig har ätit det och inte erbjöd henne. Men så är hon dålig på att äta frukost också, hon äter bara välling... Så vi vill försöka ge Nora en bättre rutin gällande frukost och mat överlag. Hon älskar att smaka på nya saker. Hon har tex smakat på kolsyrad dricka, något som inte ens Signe har gjort än! Inte ens en droppe har Signe smakat. Vi har sagt att det är stark och sprätter i näsan, då rynkar hon på sin näsa och undrar om vi är tokig som erbjuder henne det. Klart hon inte vill ha nåt som är starkt och sprätter i näsan :) Hoppas det kommer att vara likadant när hon kommer upp i åldern och börjar fundera på alkohol...!

Nora såg mig dricka trocadera härom dagen och skulle absolut ha. Man orkar inte riktigt säga nej till henne för hon blir galen om hon inte får smaka. Och det är ju bra att hon är nyfiken på nya saker. Första klunken grimaserade hon illa men hon ville ändå ha mer. Jisses. Och igår kväll drack jag the. Då skulle hon smaka det också! Så hon fick lite på en sked och sken upp i hela ansiktet! Hon tyckte det var supergott och ville nog helst dricka hela koppen. Och ja, det var "forest fruit" med mjölk i så det smakade nog väldigt gott.

Jag jobbar ju om dagarna nu och Per är hemma med tjejerna. Ända sedan han började vara hemma har Nora vaknat tidigare. Innan sov hon ofta till 7 iaf, det händer aldrig nu. Hon kan vakna 5,30 ibland och kan inte somna om efter vällingen. Hon började få bökigt med en större tand precis när jag skulle börja jobba, så det var nog en av anledningarna till att hon sov sämre sedan blir hon ju äldre och kanske skulle sova en gång om dagen bara. Men det är svårt att få till den när hon vaknar så tidigt och så kan man inte lita på att hon sover länge på dagen heller. En dag berättade Per att hon hade sovit 2 timmar 45 min, men det händer ju typ aldrig. Hon kan sova en timme och vara nöjd också. Och då måste hon sova en gång till. En timme är alldeles för lite på hela dagen. Och när de lämnar Signe på förskolan till klockan 9 somnar Nora oftast på vägen tillbaka hem igen.

Annars är hon en väldigt bestämd tjej! Hon kan bli hysteriskt arg (nästan) om hon inte får som hon vill. Ibland lägger hon sig på golvet och skriker så det rinner stora tårar om Signe tar något av Nora som hon inte får ha eller om vi säger "ajaj" åt henne. Det är jobbigt periodvis och jag tycker att det är skönt att få åka hemifrån för att jobba. Per tycker att det är jobbigt att vara hemma, och ja, det är det ju. Inte en dans på rosor med två bestämda tjejer. Ändå har han rätt mycket mer sofftid på dagarna än vad jag hade när jag var hemma... Nu har jag fått börjat gå in och säga åt honom vad han måste göra när Nora sover, annars blir det inte mycket fixat. Och det är ju mycket med att bara gå och plocka efter Nora som river upp en himla massa saker (vilken han håller efter bra) men det är ju bra om man hinner plocka lite annat också och slänga in en tvätt ibland...

10/12-11 Sååå stor!

När Nora var 1 kunde hon visa hur stor hon var. Hon lärde sig det innan hon blev ett, men det glömde jag att ta med i hennes ettårsinlägg.

Så här stolt var hon att visa hur stor hon var den 10/12-11 :)


Ärliga komplimanger

Att få komplimanger från barn känns ärligt. De säger det de tycker helt enkelt. Idag när jag kom hem från jobbet kom Signe springandes och kramade mig samtidigt som hon sa:
S - Åhh vad fin du är idag mamma!
F - Vad snäll du är som säger så, vad glad jag blir! Tack!
S - Det är din... skjorta som är så fin.

Jag hade på mig en svart kavaj idag och det kändes nog mer uppdressat kanske :) Det är så fint att hon uppmärksammar oss på det sätt hon gör. Hennes far har ett och annat att lära av henne...


Vackra jänta

Vi har en underbart fin dotter. Eller ja, vi har två underbart fina döttrar. Men här är en bild på vår stora flicka, som blir 4 år nästa vecka. Vi älskar dig så mycket hjärtat vårat!


The Snöflinga

När jag och Signe var ute och lekte i början på januari såg jag en snöflinga. Den var snöflingan med stort S, jag var tvungen att springa in och hämta kameran för att fånga den på bild.