Reflexskärm!

Jag har köpt en reflexskärm för framtida fotograferingar. Jag ska fota ett bröllop i sommar och det känns som ett måste ha en. Jag testade den igår på Signe. Se själv vilken skillnad det blev! Den ena sidan är silverfärgad och ger starkast reflextion, den andra sidan är vit. Den här bilden är tagen med silversidan.

Frågan är nu hur jag ska kunna fota UTAN den! Jag menar, jag kan ju inte springa runt med en reflexskärm på gräsmattan när jag fotar barnen... nån måtta får det ju vara!

Signe kom förresten springade till mig igår!

S - Mamma! Du tappade den här! (objektivlocket)
M - Men vilken tur att du såg den! Tack!
S - Ja, jag såg att det var nåt svart som låg på gräsmattan så då tänkte jag att det nog var den där grejen till kameran. Och det var det!

Haha, hon är uppvuxen med en kamera i nyllet den treåringen :) Hon ser en svart cirkel och det första hon tänker att det kan vara är ett objektivlock!


Kväll i Granbo

Igår kväll tog jag cykeln ner till tjärn vi har i närheten av oss. Det var lite molnigt vilket var synd. Men det var ändå väldigt fint! Och väldigt myggigt...


De tre sista bilderna är tagna med olika bländare, dvs de har olika långt skärpedjup. I och med att bilderna är så pass små här är det nästan svårt att se skärpan på bilden med bländare 2.8. Men beroende på vad det är man vill se eller rättare sagt visa med bilden har skärpedjupet stor betydelse.

Härlig helg

Nu är helgen över och Per ligger som vilken kväll som helst och sover i soffan mitt emot min. Japp, "hans" och "min". Det är väldigt sällan vi byter :)

Helgen började i fredags med min födelsedag, som jag redan skrivit lite om. På lördagen for hela familjen ner på stan och Signe fick rida ponny (som hon älskar sen första gången hon provade!), åka karusell och kika på marknadsstånd.
Per muttrar lite över att hon tycker så mycket om att rida :) Bollsporter är det liksom som gäller i den här familjen ;)

Idag har det varit morsdag och vi har vart till min mamma och uppvaktat henne med ett halsband som jag och min lillebror har gått ihop och köpt. Det var två stavar på det som kan stansas på fyra sidor. På en stav står det FARMOR och MIKAELA och på den andra staven står det MORMOR, SIGNE och NORA. Det finns alltså tre tomma sidor kvar som kanske kan fyllas i framtiden.

Signe skulle absolut inte med hem när vi skulla fara så jag fick lämna henne. Jag svängde in på Colorama och köpte en entrématta till vår hall. Så nu har vi täckt in hela hallen! Superbra blev det! 2m x 1,68m matta där allt grus kan fastna! Jag kan försöka ta en bild imorgon och lägga ut. Det är ju 25% på ALLT där i några dagar så det var bra att vi passade på.

Sen for vi till Pers föräldrar och grattade hans mamma på morsdag, utan Signe. Det blir väldigt tomt och tyst efter en stund utan den donnan. Lugn såklart också, men bara ett tag. Sen är hon saknad!




Tips på solskydd till vagnen

Jag har köpt en solskärm till Noras vagn. Det var ett tag sen nu och jag har tänkt blogga om det ett tag, men nu gör jag slag i saken.


Jag minns inte exakt vad den kostade, tyvärr. Men inte mindre än 199:- och inte mer än 299:- Tror jag. Köpt på Barnens Hus och med 50+ i UV-skydd. Den är av märket Teutonia men passar alla vagnar skulle jag tro, vi har en Brio.

Den är superbra och superenkelt att fästa, men jag tar aldrig bort den. Jag tycker att den gör vagnen mycket mysigare då det inte blir så öppet som det gärna blir när man bara har den vanliga suffletten.

Enda gångerna jag har den fullt nere (stängd) är när det är kvällssol eller möjligen morgonsol. När solen inte är så högt på himlen helt enkelt, annars har jag den oftast i något mellanläge. Det gör att det blir rätt mörkt i vagnen (iaf vid mulet väder) när Nora ska sova, vilket hon verkar gilla. Vi använde solparasoll till Signe, men det är så himla bökigt att få styra om det så fort man svängen och solen hamnar annorlunda, nu kan man ju om man vill kombinera det här skyddet med ett parasoll som kan täcka kroppen från sidan lite bättre.


27 år den 27:e

Idag blev jag 27 år. Jag börjar närma mig 30 år...! Och lika snabbt börjar Per närma sig 40. Fyrtio år liksom?! Det känns helt sjukt. När vi träffades, för 9 år sedan (det känns ju också smått sjukt!) var jag bara 18 år och gick på gymnasiet. Man blir ju klen när man tänker på det, vad fort allt går! Vad fort livet går! Nåja, nu ska väl inte det här inlägget handla om djupare saker än att jag helt enkelt har blivit ett år äldre!

Det har ösregnat större delen av dagen, men jag har haft en supertrevlig dag!

På morgonen bakade jag och Signe superfina muffins, sen kom en dagiskompis till Signe hit med systrar och mamma och lekte! Lite senare kom Helene, Klara och Siri på fika och framåt 17 bjöd vi våra föräldrar och min mormor och morfar på grillat och hemmagjord glass! Jag gjorde tre sorter på tre olika sätt och alla smakade faktiskt gott! Det var väldans trevligt och jag har helt enkelt haft en superfödelsedag! Signe har varit glad och lätt att ha att göra med hela dagen lång dessutom :) Tack alla!


Klara & Siri

I början av maj var Klara och Siri förbi och jag fotade dem bland vitsipporna i närheten. Nu har vitsipporna tackat för sig, men bilderna finns kvar.


Guldkornen som förgyller livet

En dag förra veckan hade jag en stund tillsammans med Nora som fyllde min kropp med så mycket kärlek och energi. Det var alldeles ljuvligt.

Efter att Nora hade ätit sin lunch satte vi oss i soffan. Jag höll henne tätt emot mig och det var sådär tyst som det bara kan vara i skogen. Nora tittade ut genom fönstret bakom min axel och jag hörde hennes små lätta andetag mot mitt öra tillsammans med fåglarna utanför. Min kind mot hennes. Hennes mjuka, lena, underbart bulliga kind.

Jag kände att jag borde städa. Borde plocka reda på alla klädhögar. Borde lägga ner de gamla tidningarna i pappersinsamlingen. Borde. Så många saker som jag borde göra. Men just då, just där, bestämde jag mig för att strunta i det. Jag kunde ju städa senare. Klädhögar kommer jag att få plocka i många år framöver. Tidningarna kan nog ligga ett par dagar till.

Jag slöt mina ögon och bara njöt. Kände hur hela min kropp fylldes av kärlek. Kärlek till det lilla knytet som var i min famn. Till de två vackra flickor som är mina barn. Till min fina man. Till det liv vi lever som trots klädhögar, grusigt hallgolv och 3-års trots är helt fantastisk och precis så som vi vill att det ska vara.

Vi satt så länge. Nora och jag. Hon sa ingenting. Lät ingenting, förutom de små andetagen som på ett sånt rogivande sätt fyllde rummet. Jag tog henne närmre. Så nära det bara går. Satte henne som en liten boll i min famn där hon försiktigt pillade på min tröja. Kände på de olika strukturerna och jämförde material. Funderade ett ögonblick och fingrade lite till. Jag la min kind mot hennes huvud och vaggade henne lugn. Hennes andetag ändrade karaktär. Långsammare. Ljudligare. Hon hade somnat. Vi var två som blev till en.

Jag glömde bort tanken på att städa. Tog in ögonblicket så mycket jag bara kunde. Jag vet att det kanske aldrig kommer ett likadant. En lika lugn och harmonisk stund som vi båda njuter av lika mycket. Likt ett guldkorn som förgyller mitt liv. Det är de här stunderna som vi måste ta tillvara på. Som vi måste sakta ner för att kunna landa i. Att strunta i allt annat, bara vara tillsammans med våra barn. För de förtjänar det. De förtjänar föräldrar som tar sig tid, som sitter bredvid när de tittar på tv, som är med och ritar, som har tid att stanna upp och kramas.
Maten måste lagas. Huset måste städas. Tvätten måste tvättas. Men det allra viktigaste vi har, det vi lever och andas för, är vår familj.

Så glöm sandkornen i hallen och fokusera på guldkornen istället. Det är de vi ska samla ihop och bevara så nära hjärtat vi bara kan.


När det godaste du ätit tas ifrån dig...

Nora gillar verkligen mat! När jag sätter ner henne i matstolen och hon ser att jag tar fram hennes tallrik och ställer in den i micron har hon svårt att sitta still. Hon verkar inte kunna sluta äta och jag är rädd att jag matar henne så att hon blir alldeles stinn i magen =/
Idag fick hon smaka banan efter maten. Hon fick äta ganska många skedar från bananen, men till slut kände jag att det fick vara nog. Hon kan ju bli dålig av det och då är det inge vidare roligt om jag har matat i henne en hel banan första gången... Men hon blev så ledsen! Och så fort hon fick fortsätta äta blev hon nöjd. En favorit kanske? Hon hade ätit mycket innan tyckte jag, men de kanske kan äta en stor burk med mat när de är fem månader? För det finns väl stora burkar med 5-månaders mat?

Hon gapar verkligen nu när man matar henne, och hon klurade för en tid sen ut hur hon ska dricka vattnet ur flaskan. Hon har ju inte provat flaska så mycket och de sista gångerna vi testade ge henne tog hon den inte. När hon fick vatten till maten så bet hon bara mest på nappen först, men nu dricker hon och hon gillar det massvis! Jag pumpade ur häromdagen och gav henne i flaska dagen efter och då drack hon upp alltihopa! Så jag kan nog stämpla ut som mamma nån helg nu ;)

Kolla in sötnosen här nedan :)


Grattis pappan!

Per har namnsdag idag, han heter Erik i andranamn. Jag har shoppat loss till alla utom mig själv (såklart) på stan idag så jag och Signe passade på slå in Pers saker i paket. Signe gillar paket och när någon fyller år. Så hon ritade en teckning, med liiite hjälp av mig, på sånt som hennes pappa tycker om. Snus, coca-cola och golf. Hon ritar alltid en snusdosa på hans teckningar numer :) Och så får jag fixa en colaburk.

Vi gjorde även en karta så att han skulle få gå på skattjakt efter sina paket. Signe var väldigt otålig och ville att han skulle komma hem från jobbet med det samma! Tur att att han slutar redan vid halv fyra så att hon inte behövde vänta så himla länge. När han kom in sjöng vi "Ja må han leva", för det ville Signe göra även fast han inte fyllde år :) Söttjejen vår! Sen tog hon fram kartan och sa: "Du får leta efter två kryss, ett är bakom soffan och det andra är..." Haha!

Efter middagen slog jag lite snabbt in tre paket till Signe också. Det blir stor skillnad för henne, att få öppna ett paket än att få en sak direkt i handen. Hon fick en Dora handduk, Lera och en "räkna-matte-bok". Allt köpt på Lidl för en obetydlig summa pengar. Hon blev jätteglad :) Plus att Nora och Signe fick massa kläder ifrån Lindex. Jag har väntat och väntat på att det ska dyka upp några rabattkuponger (ja, så är det när man lever på föräldrapenning. Man blir en kupongmorsa) och idag kom dom. Eller ja, de kom igår men jag hämtade posten idag. Så jag handlade kläder till dem för 1200:- men betalade 400:- mindre. Lysande! Signe provade en jumpsuit som jag hade köpt till henne, det var jätteskönt tunt material och hon älskade den och vägrade prova nå mer kläder. Tyckte att den var så himla tunn och skön.


Älskade barn!

Mina alldeles underbara, vackra och älskade flickor! Vilken lycka det är att ha er i mitt liv. Puss <3


Bajssafari

Signe var ute i skogen med sin morfar för ett par veckor sedan. De såg 8 högar med älgbajs inte alls långt ifrån vårt hus. Igår kväll traskade jag och Signe ut för att kika på dem och se vad skogen mer hade att bjuda på. Vi träffade på över 20 älgbajshögar! Som ni säkert förstår så traskade vi inte runt sjumilaskogen, då Signes ben inte skulle orka speciellt långt. Vi la ner några älgbajsar i en liten burk och tog med till Signes förskola idag. De tog med den på utflykten de gick på imorse så att alla barnen fick se. Signe berättade att de hade tittat i en bok om älgar också :)


Nora 5 månader

Den 6/5 blev Nora 5 månader. Tiden går så himla fort! Jag tycker den kan stanna till här en stund, så att vi får ha vår bebis kvar.

Sömn.
Nora brukar böka lite någonstans mellan 00-02. Jag får halvsovandes stoppa in nappen i henne under en stund. Hon skulle säkert somna om utan den också, men jag vill inte riskera att hon blir för vaken. Hon gråter inte nåt utan hon håller på att vakna till och jag vill helst inte ha en glad, vaken bebis som tror att det är dags att gå upp mitt i natten.
Hon äter sedan en gång där tiden är lite varierande. Ibland redan vid 02, men helst närmare 04. Hon somnar som tidigare mellan 19,30-20.
På dagarna sover hon fortfarande tre gånger. Om vi bara är hemma och inget "stör" hennes sömntider så sover hon två lite kortare stunder och en lite längre. Oftast brukar det se ut så iaf. Vi försöker att lägga henne inne när hon ska sova sin sista sovning, som brukar bli efter 16 någongång. Allra helst om hon ska sova så sent så att det räcker med 30 minuter. Hon somnar själv och snabbt i sin säng och det är bra om hon fortsätter kunna göra det på dagen så att man har lite valmöjligheter. Allra helst i sommar då det kan bli väldigt varma dagar. Är vi hemma så är det betydligt skönare för henne att sova inne (då vi har det ganska svalt) än ute i vagnen.

När hon ska sova för natten gör vi, eller jag, som vi har gjort hela tiden. Vi tänder en nattlampa och mörklägger rummet, sedan ammar jag henne i sängen. Ibland somnar hon redan då men annars får hon sin napp och snuttefilt och jag lyfter över henne till spjälsängen som står alldeles intill min sida av sängen. Där somnar hon in själv, lugnt och tyst. Hon har en lite mjukare, fluffigare snuttefilt från
Bukowski som hon fick av min mormor och morfar i julklapp som hon gärna ligger och klämmer på medan hon somnar in.

Mat.
På matfronten har det hänt mycket sedan hon var fyra månader. Hon fick sin första smakportion med gröt några dagar efter 4 månader och sedan fick hon smaka potatis den 24/4. Nu äter hon ett mål mat och ett mål gröt per dag. Maten består oftast av potatis med morot. Ibland lägger jag i en kub palsternacka också, hon har även fått smaka ärta. Majs är väl det som står näst på tur. Men jag läste att man ska använda fryst majs då konserverad majs kan vara för salt och på Konsum i Kilafors fanns minsann inte någon fryst majs... Inte med enbart majs iaf.
Jag tar några kuber av varje, tex fyra potatis och två, tre stycken morot. Det motsvarar ungefär en liten burk.
Maten intas när det passar om dagen beroende på sovning och sånt.

Gillar.
Nora tycker fortfarande att Signe är det roligaste som finns! Hon skrattar när Signe är arg och gråter, hon skrattar när Signe busar och hon kan skratta bara hon ser Signe! Det är så himla härligt att se! Jag försöker filma en hel del men är för lat för att lägga in filmerna här... Jag ska försöka få in en där hon busar med sin syster, så ni får höra det härliga skrattet :)
Hon är fortfarande väldigt nöjd och det är väldigt sällan hon blir missnöjd över något. Hon kan ligga och leka på lekfilten, eller ligga i babysittern eller sitta i gåstolen med någon leksak. När man lägger henne på rygg rullar hon oftast snabbt över på magen. Hon är väldigt målmedveten när hon ser något som hon vill ha. Det är roligt att se hur hon kämpar, sträcker och rör sig för att slutligen nå sitt mål. 

Fåglarna vid skötbordet är numer inte så intressanta. Så fort hon ligger där försöker hon snurra runt och nå grejer som ligger på sidan av skötbordet. Så det gäller att vara med nu!

Nappen.
Nappen är lika mycket en leksak för Nora som den är sövande. Om hon inte är trött eller har sugbehov just då (vilket hon väldigt sällan har) tar hon ut den, snackar med den och biter lite på andra sidan istället.  

Hon är överlag en väldigt lugn, nöjd och alldeles alldeles underbar liten tösabit som skrattar och ler åt de flesta!


Natusan Baby

Jag har ju tidigare berättat att jag är en buzzador. Där man får hem saker att testa samt att dela ut till andra. Jag har nu deltagit i en kampanj från Natusan, där vi har fått testa Natusan Baby produkter: First touch baby oil samt First touch baby bath.

Jag har tidigare alltid badat mina barn i babyolja. Jag brukar även tvätta ren Signe med oljan när hon badar. Men efter ha fått hem de här produkterna och läst information i det infoblad som bifogades använder jag nu bara oljan efter badet. Baby bath rengör på ett väldigt skonsamt sätt och är avsedd för nyfödda bebisars känsliga hud. Förutom att droppa i lite i badvattnet för de små kan man på större barn tvätta de direkt med Baby bath som man gör med en tvål. Man kan även använda den som badskum om man väljer att tappa i vattnet efter produkten.

Jag får alltid väldigt torra händer under bebistiden då det byts mycket blöjor och mina händer tvättas i vatten oftare än vanligt. Jag använder därför oljan att smörja in händerna med när de känns torra. Det blir lent och skönt och absorberas snabbt in i huden.  

Buzzador söker ständigt nya testfamiljer och de är speciellt på jakt efter småbarnsfamiljer. Är du intresserad? Följ den här länken.
Bli en Buzzador!

Gott med fossingar

Jag ska försöka skriva Noras fem-månaders inlägg innan hon blir sex månader kanske... Den 7/5, dagen efter Noras 5-månaders dag, förde hon foten till munnen själv för första gången. Hon hade under en tid legat och hållit i dem, men så till slut stoppade hon in dem i munnen. Hon smaskade som besatt en kort stund :)


Tröttfisen

Nora hade 39 graders feber i tisdags kväll/natt, förmodligen pga tänderna som ploppat fram. I onsdags fick hon vaccinationssprutor och hade 40 grader på torsdagmorgon. Efter att ha varit vaken och lekt och snackat som vanligt började hon bli lite trött. Jag la henne på skötbordet och gav henne en alvedon, medan hon började gnälla. Så hon fick napp och sina snuttefiltar (den lurviga brukar hon bara ha när hon sover i sängen, men den verkar göra henne så lugn så den åkte med) och hon somnade på 10 sekunder.

Lilla sötnöten.


1-års kalas hos Valter

I onsdags fyllde Valter Sonneryd 1 år! Så idag var det dags för kalas. Här kommer några bilder med födelsedagsbarnet och våra bedårande töser såklart.


Lilla matvraket

Det har verkligen gått fort fram för Nora med smakportionerna. Igår åt hon nästan 7 iskuber med potatis och morot (5+2 tror jag det var). Sen fick hon smaka en iskub med ärta som hon smaskade i sig och efter det en kub med mango! Men jag tror att hon blev lite stinn efter det :) Jag mätte upp att sju iskuber är som en liten burk.

Vi var på läkarbesök igår och så fick Nora sprutor. Hon följer sina kurvor fint, men blev väldigt ledsen när hon fick sprutorna. Hon blev ledsen redan när doktorn kollade höfterna så det bådade inte gott. Men det gick över såklart.


Varma dagar

Vi har haft några riktigt varma dagar, nästan så att det blev för varmt. Ja, jag vet. Är det för kallt gnäller man på det är och är det för varmt så är man inte nöjd då heller... Men jag gillar helt enkelt när det är lite lagomt varmt ;)

Nora hade svårt med omställningen när det var sovdags, hon låg bara och tog på sina fötter och kunde inte komma till ro i vagnen. Hon är van att vara nerbäddad med kläder och filt och nu skulle hon sova barbent och inte alls så ombonat som hon var van. Hon sov inte längre en 1 timme i stöten som max så hon fick sova inne i sängen istället. Där somnar hon snabbt och sover skönt i det svala rummet.

Här kommer några bilder från i helgen och början av veckan när vi hade det härligt! Vi har tagit bort Noras hårdlift i vagnen, så nu kan hon sitta lite bättre och se vad vi andra pysslar med.

Vi har ett soltält efter Signe som vi satte upp. Nora ÄLSKADE att få ligga där och busa med storasyster. Det var skönt att ligga med fötterna i luften utan strumpor! 



Nora har fått TÄNDER!

I lördags tänkte jag helt plötsligt: "Jag har inte ens tittat om det är några tänder på G på Nora". Det blir ju lätt att barn nummer två bara åker med av farten har jag märkt. Senare på eftermiddagen säger Per: "Har du sett Noras tänder?"

Tänder? Nora?!? Javisst. Tänder är plural, det betyder att det inte bara är en utan flera! En kändes i lördags och idag känner man båda. Hej och hå vad fort det gick! Signe fick sin första vid 7 månader. Nora 2 månader tidigare... Så nu hoppas jag att det dröjer innan hon får de på överkäken så att hon inte hugger mig! Signe hade precis slutat ammat när hennes dök upp, men jag har ju planer på att amma ett tag till med Nora... jag vill inte bli "tvungen" till att sluta för att det gör för ont.

Jaja, nu är det här iaf :) Och som vanligt är hon en fantastiskt go och glad bebis, kanske att hon möjligen har bajsat lite mer de senaste dagarna men annars har vi inte märkt nåt.


Sneakpeak från fotosession

Jag har målat en bakgrund vit som jag ska kunna använda vid fotograferingar här hemma. Jag ska måla den andra sidan svart så att man kan vända på den om man vill ha svart som bakgrund istället för vitt. Jag testade den idag när jag fotade lite 5-månades bilder på Nora som blev 5 månader igår. Här får ni se två bilder på våra fina jäntor!


Vimmerby - here we come!

Och så är snart den här veckan förbi. Tjopp tjopp liksom. Jag har suttit och letat boende söderut, för vi ska ha semester i Vimmerby i år och besöka Emil, Pippi och Signes andra favoriter på Astrid Lindgrens värld. Vi ska också besöka Katthult, den gården där Emil spelades in. Det finns fortfarande trägubbar kvar i snickerboa och Signe som har en egen snickebo bakom soffan här hemma kommer förmodligen att stortrivas :)

Det slutade med att jag ringde och bokade tre hotellnätter idag. Det ligger 3,5 mil utanför Vimmerby men eftersom vi ska stanna i 3 nätter ville vi gärna ha dusch och wc i stugan och vi skulle bo i stuga. Och det blev verkligen helt otroligt dyrt så det blev billigare med hotell. Skönt att få en bäddad säng varje dag och hotellfrukost serverad tre morgnar i rad också :) Det finns hotell mitt i Vimmerby också, men det blev dyrare och Best Western är inte känd för stora rum precis...

De hade ett paketerbjudande med just 3 nätter och 2 dagar på Astrid Lindgrens Värld så vi tog det. Då får man bo i ett familjerum och han jag talade med på telefon intygade att rummet har gott om plats. Hoppas det stämmer, för jag nämnde att det kan ju vara lite trångt att få plats med barnsängar och dylikt, men det skulle vara nemas problemas på deras hotell. Låter lovande! Och i erbjudandet ingår 2 timmar i releaxen också! Bubbelmys för familjen med andra ord! 18 juli åker vi, trångt som attans på alv förmodligen, men det är bara högsäsongen som funkar eftersom Pers jobb har industrisemester och stänger igen under fyra veckor.
Här ska vi bo för 3775:- inkl inträde till Astrid Lindgrens Värld. Det kommer att bli supermysigt!

I måndags var vi ute på åkern nedanför oss och lekte. Signe älskar att klättra och där finns massa stora stenar. Hon har valt ut en sten som är hennes hus och sedan har hon bestämt vart jag bor och övriga i vår släkt :)

Imorgon blir Nora 5 månader och vi ska gå på begravning. Pers farmor gick bort på Långfredagen, 93 år gammal, och imorgon är det begravning för närmast anhöriga. Signe får vara och leka med mormor under tiden.



"Mojselemojs" är ett ord som jag och Signe brukar använda, och den här leran var verkligen just mojselemojs. :)