Mer bildredigering - mindre bloggande

Jag har svårt att hinna med att uppdatera bloggen med allt som jag vill. Vi har till exempel haft namnkalas för Nora, den 24/8, och inte ens det har jag hunnit med att berätta om!

Igår fotade jag ett bröllop. Så himla vackert! Det är svårt att ta in alla känslor genom linsen, men nu när jag sitter och redigerar barnbilder från en tidigare fotografering och lyssnar på Kärleksvisan som spelades på bröllopet igår får jag tårar i ögonen och vill helst släppa allt och bara sätta mig och hulka! Det är inte bara bröllopet som var otroligt fint, barnen på bilderna jag har fotat är så himla vackra och som förälder är det lätt att känna kärleken till sina egna barn när man ser andras och kommer i stämning som man lätt gör med snyftlåtar som har vackra kärlekstexter.

Framöver blir det alltså lite mindre bloggande. Jag kommer inte hinna med. Barnbilderna redigeras klart ikväll sen ska jag sätta mig och gå igenom de dryga tusen bilderna som jag fotade igår. Om knappt två veckor är det bröllopsfotografering igen! Grymt roligt såklart! Men jag har att göra framför photoshop ett tag.


Se på oss nu, livet är vårt.
Ser du den framtid som vi, vi kommer få.


Astrid Lindgrens Värld i bilder

Här kommer ett axplock av bilder från våra dagar i Astrid Lindgrens Värld! Så ni förstår säkert att det fotades mängder av bilder under våra dagar på resande fot :)


Nya tänder på G

Noras tänder fram i överkäken har nu kikat fram lite, lite grann. Hon har sovit illa på nätterna ett tag och vi har förstått att det har varit tänderna som spökat. Vi hoppas det beror på det iaf. Hon har somnat om så fort hon har fått ammat, och efter resan i Vimmerby blev hon lite bortskämd med det eftersom jag inte ville att Signe skulle vakna av henne när vi alla sov i samma rum, så nu vill hon äta tidigt och oftare på natten. Men jag hoppas att det blir bättre...

Den högra kändes igår och nu ser man bägge.


Igår kväll fick Signe och Per följa med ut...

img_8805 (MMS)

Igår kväll fick Signe och Per följa med ut och hämta upp kräftor! Det var ganska blåsigt och det guppade bra åt dom!  Vi har övernattat i Pers kusins familjs stuga vid Hjälmaren. Jag vaknade vid 6 imorse av att åskvädret var rakt ovanför oss! Blixtar och dunder. Nu ska vi strax stanna till på Salas golfklubb för lite käk innan vi fortsätter resan hemåt!


Mysigt på Picknickfilten på Junibacken!

img_3973 (MMS)

Mysigt på Picknickfilten på Junibacken!


Jag och Nora tog platser 40 minuter innan ...

img_1139 (MMS)

Jag och Nora tog platser 40 minuter innan Emilföreställningen började :) Vi missar det stora dragplåstret, Ronja, men Signe är inte ledsen för det. Emil är ju nr 1! Nu sitter hon vid Junibacken och plockar stenar medan de andra barnen dansar med Madicken. Signe i ett nötskal! :)


Signe från Lönneberga är redo för en ny da...

img_5494 (MMS)

Signe från Lönneberga är redo för en ny dag i Astrid Lindgrens värld!


Nu sitter vi i bilen påväg till hotellet! ...

img_6291 (MMS)

Nu sitter vi i bilen påväg till hotellet! Nora har fått pyjamas och välling å slocknade medan hon försökte få i sig den :) Signe håller vi vaken genom film och polkagrisklubba! Kan rekommendera att gå genom parken efter 18! I kvällssol kunde vi lugnt besöka alla ställen.


Efter världens bilkö till parken kom vi än...

img_7170 (MMS)

Efter världens bilkö till parken kom vi äntligen fram! Vi har haft både sol, regn och åska! Här står Signe i regnet utanför nybyggda Mattisborgen!


Solen skiner och vi har första parkett på ...

img_2299 (MMS)

Solen skiner och vi har första parkett på Pippis föreställning!


Kling, Klang och Fru Pruselius cyklade jus...

img_9819 (MMS)

Kling, Klang och Fru Pruselius cyklade just förbi den enorma bilkön som leder till parken! Signe blev såklart överlycklig!


Vi är framme i vad som känns som världens ...

img_4863 (MMS)

Vi är framme i vad som känns som världens ände! Men det är ett superfint hotell med mysig natur runt omkring med fontän och fina utemöbler. Tjejerna har somnat och resan ner gick kanon! Men det tar ju såklart sin tid då Signe måste få springa av sig lite på matstoppen. Imorgon ska vi hälsa på Pippi, Madicken och Signes favorit: Emil!


Signe roar sig med att titta på film, rita...

img_9205 (MMS)

Signe roar sig med att titta på film, rita, kramas och fråga: NÄR är vi framme?! Nora tar det lugnt och sover ett slag. Vi åker förbi Nyköping nu. En bit kvar med andra ord.


Nu är vi påväg! Fullastade med Astrid Lind...

img_0160 (MMS)

Nu är vi påväg! Fullastade med Astrid Lindgrenfilmer, först ut är Lotta!


Hej Pippi och Emil!

img_2159 (MMS)

Imorrn drar vi till Vimmerby så jag testar Mobilblogga! Här hade vi på Signes uppmaning tryckt in oss i hennes prinsesstält :)


Smak av glass

Förra veckan satt jag och tjejerna ute på en filt och jag och Signe åt en varsin glass. Nora satt framför mig mittemot Signe och helt plötsligt sträcker hon ut sina långa armar och fångar in Signes glasspinne och drar den blixtsnabbt till munnen!

Hon blev inte så glad när hon förstod att det inte blev mera glass för henne...


På gammelmormors tid

Jag och tjejerna besökte "På Gammelmormors tid" i Rengsjö tillsammans med Helene och Katrin och deras tjejer i början av juli. Men jag har inte lyckats få in bilderna på bloggen, men här kommer dom!

Signe tyckte att det var jättemysigt att gå runt bland djuren, rida, mjölka en träkossa, gissa djurbajs, leka i affären och mycket mer! I bilen påväg hem slocknade hon strax innan vi var hemma och fortsatte sova vidare en stund på soffan innan jag fick anstränga mig för att få liv i henne.


Den där magiska kökslådan...

Nora har ju fått upp intresset för kökslådorna. Den som hon kommer in i är väldigt spännande!


Kryddor är godis!

Vi har planterat kryddor i en blomlåda på vår lilla altan precis utanför vår entrédörr. Signe går ut dit och smaskar i sig lite av oregano, timjan, basilika och citronmeliss. Hon säger att det är hennes godis och så smaskar hon vidare :)

I den andra blomlådan har vi smultron som hon kan gå och plocka av själv.


Nora 7 månader

Nora har hunnit bli 7 månader, den 6/7! Vi har en stor tjej som inte känns som en bebis längre! Signe kallar henne för en "barnbebis" och ja, det är väl en ganska bra beskrivning. Iaf snart :)

Fram till att hon var 6 månader var hon verkligen toknöjd med allt, mest hela tiden. Nu har hon fått en annan vilja och under månaden mellan 6-7 märks det stor skillnad! Hon kan bli så arg, och så ledsen om hon blir fråntagen något som hon verkligen vill leka med. Hon har börjat röja runt i lådorna i köket när hon åker i gåstolen, och drar man bort henne därifrån kan hon bli väldigt ledsen.
Hon tycker inte att det är så himla roligt på skötbordet längre heller. Allra helst om hon är trött eller hungrig, då kan det vara pest och pina.

Sömn.
Ju äldre hon blir desto sämre sover hon. Känns det som. I början när hon bara ammade kunde hon sova till 4-5 på morgonen, men ju mer mat hon har fått så vaknar hon tidigare. Det kanske inte handlar om hunger, förmodligen handlar det om att hon är mer medveten nu och vill ha närheten som amningen ger henne. Nu kan hon vakna redan vid halv två. Jag försöker med nappen en stund om jag tycker att klockan är för tidig. Ibland har jag gett henne vatten också och ibland somnar hon om, ibland inte. Men det allra lämpligaste är ju såklart att lägga över henne hos mig direkt för då somnar jag på stört. Jag försöker inte hålla mig vaken längre för att lägga tillbaka henne, som jag gjorde när hon var liten. Då fanns det ju mjölk i överflöd som hon kunde bli sovandes i, nu slurkar hon i sig utan att drälla och sedan kommer det inte nåt mer.
Hon sover fortfarande tre gånger på dagen, hon sover så korta stunder! Hon sover mellan 30-40 minuter, ibland en timme. Signe sov mellan 2-3 timmar! Det var lyxigt. Hon har fått svårare att somna inne på dagen också, för att det ska gå måste hon vara riktigt trött. Möjligen går det bättre på förmiddagen men är det inte väldigt varmt ute får hon sova i vagnen.
För kvällen somnar hon någongång mellan 19-20, oftast. På morgonen vaknar hon oftast till riktigt mellan 06,30-07,30.

Mat.
Nora ammas på morgonen, oftast är det hennes andra amning då hon äter på natten också, men ibland kan det bli amning nr 3, beroende på hur tidigt hon åt första gången...
Sen får hon gröt, lunch, amning + ibland något till, middag och välling (200 ml) till läggningen. Jag ammar inget efter vällingen numer. Hon äter antingen två hemmalagade mål mat per dag eller ett som jag har lagat och ett ifrån affären. Jag tycker att det är lämpligt att köpa sånt som exempelvis lasagne, sedan lagar jag mat med kyckling och fisk själv. Jag brukar använda potatis eller bulgur och morot, palsternacka och broccoli. Ibland kryddar jag med lite färska kryddor. Oregano använde jag sist. Men det smakar mycket från palsternackan så det räcker nog långt.

Gillar.
Nora älskar att åka i gåstolen! Hon åker runt och kikar på grejer och stannar upp för att äta på något. Blir det väldigt tyst vet man att hon koncentrerar sig på något och då är det bäst att kika till henne. Oftast står hon i hallen vid skohyllan och försöker tugga på någon sko :) Eller så åker hon med rask fart till kökslådorna och drar ut den i hennes höjd, som innehåller fryspåsar, muffinsformar och smörpapper. Hon sträcker på sig och försöker dra ut allt roligt som finns där i. Jag är rädd att hon ska tappa balansen och ramla ner i gåstolen, för då kan hon slå hakan illa i kanten på lådan.
Hon gillar när man busar med henne och alldra helst såklart när Signe gör det. Hon tycker om leksakerna som låter och hon lärde sig ett tag innan hon blev 7 månader att slå två saker mot varandra. En dag lät hon på ett sätt som att hon ville ha min uppmärksamhet, jag tittade på henne och då satt hon med en kloss i varje hand och slog de mot varandra med förväntan i blicken. Vi brukar alltid applådera och säga att hon är duktig när hon gör så och det hade hon snappat upp för nu var det precis som att hon ville visa vad duktig hon var. Hon blev självklart överlycklig när jag berömde henne :)

Hon tycker också väldigt mycket om att gå omkring när man håller henne i händerna. Hon är verkligen stadig och går allra bäst om hon är barfota så att hon känner golvet mot fotsulan.

Hon är en riktig sötnos som förmodligen kommer att bli precis lika bestämd och envis som sin storasyster :)


Tungan har hon ute större delen av dagarna och det mesta som hon hittar känner hon först en stund på innan hon stoppar det i munnen :)



Signe 3 år och 5 månader

Signe blir snart 3,5 år! Den 9/8 rättare sagt. Hon har varit inne i en riktigt jobbig period, för oss alla, under våren. För ett tag sedan släppte det och det märktes så väl! Det är intressant att när de är bebisar säger man att de är inne i utvecklingsperioder och när de närmar sig 2 år så blir det trotsåldrar. Även fast det egentligen är precis samma sak. Så jag brukar försöka säga att Signe är inne i en jobbig utvecklingsperiod istället för just "trotsålder".

Hon har verkligen drivit oss till vansinne under den här tiden och hon har såklart haft det jättejobbigt själv. Hon kunde få riktiga utbrott som höll i sig länge. Hon skrek och grät medan hon kastade sig åt alla möjliga håll för småsaker som att hon inte blev buren från köket till badrummet när hon ville det. Det hela handlade om att hon ville bestämma. Jämt och över alla. Och när det inte blev så som hon bestämde blev hon väldigt upprörd.

Nu kommer de där utbrotten allt mer sällan. Det kan gå veckor emellan. Klart att hon blir ledsen och arg men på ett mycket mer hanterbart sätt och det går över fortare.

När hon kom ur den här utvecklingsperioden märktes det en enorm skillnad på vissa delar i hennes utveckling. Hon började rita "riktiga" saker. Innan har hon nästan bara klotterritat förutom vissa huvudfotingar. Men nu kan hon sitta själv och hitta på grejer att rita. En dag kom hon och visade en teckning där hon hade ritat "Fem myror är fler än fyra elefanter". Då hade hon ritat en elefant och en myra :) Hon vill testa rita allt möjligt, medan hon tidigare bara har sagt att hon inte kan. Hon verkar ha fått ett bättre självförtroende och hon kan skriva nästan alla bokstäver i alftabetet utan vägledning! Hon blir så stolt över sig när hon har skrivit ett ord, och det är så roligt att se. Vi berömmer henne naturligtvis massvis vilket gör att hon känner sig duktig, och då kan hon nästan inte stå still när hon kommer med något nytt och vill visa oss. Hon vet att vi kommer att bli så glada och att vi är stolta över henne, och det syns på hennes kroppsspråk :)

Det känns härligt, för allas skull, att hon är mer tillfreds med sig själv nu. Det var precis likadant i vintras. Hon hade det jobbigt under hösten fram till jul och efter nyår släppte allt!

Under förra sommaren började Signe lyssna på ljudböcker när hon skulle somna. Hon somnade då själv och gjorde det fram till slutet av hösten, strax innan Nora kom har jag för mig. Sedan dess har jag fått suttit bredvid hennes säng när hon ska sova. I början tog det knappt 5 minuter men när hon sakteliga började gå in i den här perioden, i februari kanske, började det dra ut på tiden. Ett tag satt jag där i drygt 30 minuter. Jag masserar henne och sjunger. Det är viktigt för henne. Att saker och ting är lika. Därför har det varit väldigt svårt att få in Per där. Han läser boken medan hon dricker välling och sedan ska jag komma. Per är ju borta ibland när de ska sova och då brukar vi lösa det på andra sätt, men eftersom jag är nummer 1 så gör det inte så mycket för henne. Men är Per hemma får jag verkligen inte läsa någon bok :)
Jag hoppas att läggningarna går fortare nu när hon är tillfreds och att hon kommer att börja somna själv snart igen. Vi har såklart föreslagit ljudböckerna, men icke. Igår gick hon dock med på att lyssna på Emil medan hon drack välling och jag la Nora, då Per spelade golf. Men när jag var klar skulle jag sitta vid hennes sida...

Hon är en väldigt stolt storasyster som oftast är go på Nora. Men ibland säger hon att hon vill göra Nora ledsen eller att hon vill att Nora ska bli rädd. Och så skriker hon högt eller försöker nypa henne lite för hårt.


När det ska tas bilder så vill Signe väldigt gärna skoja till det... :) Men hon är såå vacker vår lilla stora tjej!


Sola och bada!

Idag har vi solat och badat hela dagen lång! Vi kom till Ohn i Segersta strax efter 10. Vi hann inte ur bilen ens innan jag kom på att vi hade glömt Signes armpuffar och badring. Bara att vända och åka hem. Bara en aning drygt. Vi var tillbaka en knapp halvtimme senare och sedan var det strandmys till klockan var närmare halv sex! Jag hade tagit med mat så att vi hade både till lunch och middag, så Per kom till oss efter jobbet. Det är härligt med den sena eftermiddagssolen, då vågar man ha Nora framme lite mer. Annars får hon mest sitta under parasollet och häcka. Jag tror att hon ska bränna sig och utveckla hudcancer efter två sekunder i gassande solsken. Typ.

Jag lämnade kameran hemma idag, men här kommer en rad med badbilder från förra veckans fina dagar!

Tisdagen spenderades på Ohn med Elin och Valter. Signe var inte nå fessig utan badade skrattandes för första gången den här sommmaren. Nora fick för första gången se badvatten utanför badrummet och förundrades över vågorna som kom in mot stranden.

På onsdagen åkte vi med mamma till stugan i Simeå. Det började riktigt illa med att Izzi blev huggormsbiten i nosen så fort vi klev ur bilen. Jag hade inte ens hunnit lyfta ut Nora... Så mamma fick bege sig till veterinären med henne och när de kom tillbaka var hon en sån ledsen jycke resten av dagen. Signe gick på dasset själv och stampade högljutt vartän vi gick för att det inte skulle komma fler ormar. Nu säger hon så fort hon ser en liten grästuva att det kanske gömmer sig en ormbebis där... Undrar om hon kommer att utveckla ormfobi nu. Jag som hade hoppats att hon skulle slippa det.

På torsdagen var vi tillbaka på Ohn tillsammans med Signes farmor och farfar. Christina premiärbadade i Sverige på säg, ja säkert ett par decennier!
Signe är väldigt nöjd med att ligga i skuggan under parasollet och leka med diverse saker. Här har hon hittat två pinnar som hon kan förvandla till vad helst hon vill.


Badtjejer

Den 27/6 badade tjejerna tillsammans för första gången. Nora har en sån snäll storasyster som här biter henne lite i örat! Ja gudars, det är inte lätt att vara lillasyster :)


One, two, three... ten!

Den här filmen är också gammal, sen 25/4. Signe hade lärt sig att räkna till 10 på engelska! På svenska kan hon räkna hur långt som helst. Vid 49 kan hon gå tillbaka till 30 ibland om man inte påminner henne om att det är 50 som kommer :)

Signe räknar på engelska from Frida Forsman on Vimeo.


Första filmerna på Nora!

Det har varit dåligt med filmer rätt länge nu. Största anledningen är för att det tar sån tid att ladda upp dem, eller att konvertera dem rättare sagt.

Men nu har jag lagt in tre stycken och här kommer två på Nora! Så, enjoy!

Den första är gammal, ifrån mitten av maj, men visar tydligt hur rolig Noras storasyster är. Om man frågar Nora själv iaf :) Signe kan alltid få Nora att skratta på två sekunder!

Den andra är ifrån igår. Vår lilla tjej börjar bli stor och vill nu ut och promenera! Imorgon blir hon 7 månader!

Storasyster Signe är rolig! from Frida Forsman on Vimeo.

Untitled from Frida Forsman on Vimeo.


Signe & Farfar

Nu har det blivit dåligt med uppdateringar igen. Vilket betyder att jag kommer att försöka mata ut en hel del ikväll :) Jag har suttit med bilder på andras barn om kvällarna nu, och då finns det inte så mycket tid över till att kika på bilderna på mina egna.

Jag inleder med en bild på Signe och hennes farfar som är ifrån den 27/6. Hon kröp upp i Jannes knä och la huvudet mot hans bröst. Det såg så mysigt ut att jag var tvungen att fiska fram kameran. Signe tycker väldigt mycket om sin farfar!


Valter

I mitten av juni fotade jag Elin och Jonas charmtroll Valter! Här är några av bilderna från den dagen.


Klara & Siri

Jag fotade det fina syskonparet Klara och Siri Thyrén i mitten av juni, underbara töser!