Till fjälls!

Imorgon far vi till Funäsdalen för att fira nyår med att gå på bröllop! Johan och Helene gifter sig och jag har fått äran att fotografera bröllopet! I -20 grader...

Vi har packat, och herregud var grejer man får med sig. Då kan jag säga att det enda jag har packat i klädväg förrutom underkläder, strumpor och kläder till bröllopet är täckbyxor, underställ, mjukisbyxor, fleecetröja, ulltröja, sovtröja, pyjamasbyxor (sånna måste man väl ha i fjällen?), och en vanlig tunn tröja. Inga jeans, inga tights, inga andra fingrejer, för jag jag vet hur det blir i fjällen. Been there done that. Det blir ändå mycket grejer. Sjukt mycket saker som ska med!

Snart är vi iaf påväg och jag kommer inte att ha tillgång till internet under resan. Så Gott Nytt År på er allesammans! Vi ses och hörs 2010.


Signes jul!


Signes kök - färdigt!

Sista inlägget för ikväll. Vi firar jul imorgon också, efter det kommer ett inlägg om våra två julaftnar!

Här får ni se Signe på julaftonsmorgon lekandes i sitt alldeles egna kök. Med största sannolikhet finns det inte någon som har ett exakt likadant kök som Signe. Jag skulle ha satt upp ett tyg för hyllan under diskhon, men har inte hittat något som passar, så vi kör utan så länge.

Signe älskar verkligen sitt kök! Imorse hade hon och Per lagat köttbullar och mos och haft bjudning vid bordet, sedan hade hon "tvättat" händerna i diskhon och diskat alla sakerna :)


Åka bob!

Mamma Mu och kråkan åker bob. Här är en annan sorts mamma mu och kråka. På en bob, som Signe säger.



En av Signes alla fina julklappar


Ljus i mörker


Julgranspyntning!

Jag hamnar efter i bloggandet. Som vanligt. Här kommer lite bilder ifrån när Signe och jag klädde julgranen! Signe älskade det och tyckte det var väldigt roligt att hänga fina "bollar" i julgranen.











Nu är det jul igen!

Julafton idag! Och vilken julafton! -7 grader och snö. Fullproppat med snö! Det har nog kommit närmare en halvmeter hos oss, och det är ju fantastiskt att det är snö i HELA Sverige! Läste någonstans att det var 100 år sedan sist.

Vi är hos svärföräldrarna i Kilafors, Signe sover och det är tre kockar i köket. Tre kockar räcker långt så jag tycker inte att det finns plats för mig. Vilken otur hörrni :) Vill bara understryka att Per inte är den tredje kocken. Utifall ni skulle få för er något. Pers moster Anita är här uppe med oss och firar jul.

Signes kök blev klart och igår kväll ställde vi in det i hennes rum och gjorde fint med alla saker som vi hade köpt till. Bättre att göra så än att hon ska öppna en rad med paket. Hon vaknade som väntat kvart i sex i morse. Vem vill straffa oss på det sättet? När det är veckodagar får jag väcka henne när det är dags att åka till förskolan, men inte när det är helg minsann. Signe kollade på Pettson och Findus och Teletubbies i nästan två timmar i vår säng! DET var däremot skönt. Sen tyckte hon att det var dags att kliva upp och vi gick och kikade vad tomten hade lämnat i julstrumpan under natten. Först då såg hon köket. Det blev succé! Signe gjorde spagetti och köttbullar och dukade upp till kalas för många personer. Hon tyckte det var roligt att hon hade fått mycket som mamma och pappa har, fast i mindre storlek. "Lika som mamma pappa!" sa hon många gånger.

Sen öppnad vi de två klapparna som låg i strumpan. En liten mjuk Iggle Piggle från Drömmarnas Trädgård och boken Ingrid och Pappa. Direkt när hon fick Iggle Piggle figuren började hon prata om UpsyDaisy, och undrade i vilket paket hon fanns. Dessvärre finns hon inte i något paket men kanske när det är dags för 2-års kalas...

Efter grötfrukost tog vi det lugnt och lekte lite, Signe målade och vi gjorde oss i ordning för att åka och hälsa på Pers farmor. Hon är över 90 år och ser väldigt dåligt, om ens något alls, och Signe gillar inte så mycket att vara där. Hon bor på Hällagården i Kilafors och i hennes rum finns inte så mycket saker. Signe började gråta och ville ut efter stund, så vi fick tacka för oss och bege oss till Berge så att Signe fick i sig lunch. Nu ligger hon i vagnen och sover sött tillsammans med snutten och Iggle Piggle såklart.

På Annandagen firar vi julafton nummer två. Mamma jobbar idag så vi kör julfirande i Röste då. Härligt med två julaftnar!

Nu väntar vi med spänning på vad Signe tycker om tomten. Hon har pratat om tomten hela veckan som kommer med julklappar på julafton. Hon har sagt att hon önskar sig en boll... Vi har inte köpt någon boll. Har har miljarder bollar. Vi får se om stackarn saknar en boll när tomten vart här.

God Jul på er alla!


God Jul!


Oj vad det snöar!



Oj vad det har snöat idag! Det slutar aldrig! på eftermiddagen öste det ner rejält. Jag funderade på om vi skulle åkt och kikat på Pers innebandymatch, men valde att inte göra det när snön vräkte ner.

På förmiddagen var det rätt milt ute, bara -8 när vi var ute på förmiddagen. Signe var mest missnöjd och ville in igen... Hennes humör går väldigt upp och ner, och ibland kan hon vara en riktig suris!

Nu sitter vi vid datorn och lyssnar på massa olika barnsånger, hon sjunger med och är rätt nöjd. Spotify är kanon! "Stora bocken bruse..."

Imorse körde vi samma visa med den bärbara dvdn i sängen. Signe valde Pettson även den här morgonen. Innan filmen börjar kommer SF emblemet upp, Signe sken upp och sa "S! Lika som i Signe!" Jag bara gapade. Hon är nåt alldeles extra vår tös.


Pepparkaksbak



Idag har jag och Signe bakat pepparkakor. Pepparkaksdegen har legat i kylen lagomt till första advent, men det har inte passat nå bra tidigare. Signe tyckte det var gott att äta deg och hade förmodligen kunnat äta hur mycket som helst om jag inte hade sagt stopp.

Per är på Johans svensexa ikväll så jag och Signe har fått sällskap av mamma och pappa en sväng. De kom med pizza som vi mumsade i oss. När Signe hörde att Izzi skällde vid dörren flög hon ner från stolen i sitt rum och sprang ut i hallen :)

Inatt sov Signe till halv sju utan att vakna! Det händer aldrig. Jag hade alltså inte varit upp en endaste gång på natten. Herrmingud så skönt. Fast jag var ju inte pigg såklart. Jag hade tänkt till igår kväll och laddat batteriet till den bärbara dvdn och tagit med tre filmer in i sovrummet. Efter vällingen vid halv sju var Signe utvilad, men inte mamman och pappan. Då frågade jag om hon ville kolla på film och så fick hon välja mellan Fiffi, Pingu och Pettson. Pettson och Findus blev det och Per behövde inte stiga upp förrän halv åtta! Jätteskönt och jag tror nog att vi slumrade bägge två med Signe tittandes på film i mitten :) Perfekt helgmorgon!

Det har vart väldigt kallt idag med. Jag har vart utanför dörren i max 2 minuter, och Signe inte en endaste sekund. Om det "bara" är 15 grader kallt imorgon bitti kanske vi kan klä på oss så småningom för att komma ut. Jag vill ju fota lite nu när det är snö!

Härligt att det snart är julafton. Signe har pratat en del om tomten, så det ska bli skoj att se hur hon känner när vi väl är där. Hon säger att han kommer med julklappar, och när man frågar om hon önskar sig något speciellt svarar hon en boll :) Sötnosen!

Köksbygget



Det här är Signes blivande kök. Per satte fast playwoodskivan idag, som mosaiken ska upp på. Signe gillade sitt nya kök, trots att hon inte vet vad det ska bli. Allra mest gillade hon att klättra upp på det.
När mamma och pappa var här ikväll kom hon med stolen och sa "här kommer Signe med stolen!". Hon är för söt vår donna!

-25 grader

Vi har -25 grader ute. Det var -20 grader imorse sen blev det bara kallare och kallare under dagen. Det här är riktigt kallt! De fick ställa in en bandymatch ikväll för att det var -27 grader ute! Det har varit kanonfint väder idag, med blå himmel och sol, och då är det ju oftast svinkallt under de här månaderna. Ju finare väder, desto kallare.

Jag har pysslat med lite julklappar ikväll och nu är det dags att sova. Vi får se om det blir en innedag imorgon... Jag som har längtat efter att få vara ute och leka i snön med Signe. Men -25 känns lite väl...

God natt!


Välkommen snö!

Snön har kommit. Med besked! Så är det alltid. När det väl kommer, kommer det i rikliga mängder. Har nog varit en hel del avkörningar under dagen. Vi gick ut efter middagen och skottade snö. Signe tyckte det var kul med all snö och tog en liten spade och hjälpte till med skottningen.

Hon blev lite fundersam över all snö som fastnade på skorna, med tanke på att snön gick upp ända till hennes lår var det lite besvärligt att ta sig fram på vissa ställen. Jag fick förklara att skorna är gjorda för att använda i snö. Innan vi gick in skulle hon gunga! Vi har gungan under taket på bron så den funkar ju oavsett årstid och hon tyckte det var superkul.

Innan vi gick ut snavade Signe på stolsbenet till hennes barnstol och bet sig i läppen rejält. Hon grät och blödde massa. Blod! skrek hon medan hon grät. Bort med blodet mamma! Sötnosen våran.

Vi har köpt en barnring till toaletten så att Signe kan få prova sitta där istället för pottan. Hon fullkomligt älskar den! Hon når papperet själv och kan låtsas torka sig själv. Det syns att hon har kikat på hur mamma gör! Vi köpte den på Albert&Herbert för 69:-, och passformen var kanonbra, så den kan jag rekommendera.

Inatt drömde jag att Per hade vart otrogen. Med inte mindre än 9 stycken! Känns det bekant? En golfare som bedrar sin tjej med miljarder brudar? Jag tror att jag måste sluta läsa Aftonbladet :)

Signes första luciafirande

Oj vilken stressig eftermiddag! Signe hade luciafirande 17,30, jag kom hem 16,50. Stress stress stress. Men vi hann dit och Signe var superduktig! De firade utomhus så att alla som ville kunde komma. De minsta barnen fick sitta i två och två i vagnar. Jag tror inte att Signe sjöng något, möjligen en rad eller två, det var så mörkt så det var svårt att se. De större barnen var jätteduktiga och det var en pojke som tog i lite extra här och där, det var roligt. En del av de mindre barnen ville hellre vara med mamma och pappa, men Signe satt snällt kvar i vagnen. De hade fotoförbud under själva intågandet och när de sjöng, så fick man fota efteråt istället. Det var en bra idé, men det var svårt att hinna ta någon bild innan Signe ville hoppa ur vagnen när uppträdandet var slut.

Efter sången bjöds det på pepparkakor och glögg. Minusgrader och snöfall var det ute, nu verkar vintern vara på intågande. Signe såg ut som en michelingubbe, hon vankade av och an när hon gick då hon var väldigt påpylssad under lucialinnet.


Bloggtorka

Vad ska hända med den här bloggen? Det känns aldrig som att jag har tid att skriva! Inte nu inför julen iaf. Jag har inte ens tid att läsa bloggar! Jag får nog bestämma mig för att skriva korta inlägg om speciella saker som dyker upp. Så att det blir nånting uppdaterat. Vi har börjat med lite inköp till spisen nu så att vi kan fixa klart den till jul. Eller spisen, ett kök nästan. Det ska bli så roligt att se Signes min på julaftonsmorgonen! Jag hoppas att vi kan ställa in den på kvällen så att hon ser den på morgonen :)

Jag har vart till tandläkaren. Det visade sig att jag fick en tandsköterska/läkare/hygeinist (jag vet inte skillnaden?) som läser min blogg! Jag tror jag har nämnt det i bloggen, när jag träffade en kvinna på tågperongen förrut som sa att hon läste min blogg. Det var första och enda gången som någon som inte känner mig har kommit fram för att säga att de läser min blogg. Hur som helst blev jag jätteglad och smickrad den gången, och nu visar det sig att hon var kvinnan som skulle kolla läget i mitt gap!
Hon skojade om att hon skulle öronmärka Signe när det var dags för hennes 3-års kontroll, då hon tycker att Signe är ett riktigt charmtroll. Och jag sa varsegod! Alltid när man är hos tandläkaren brukar det vara något som känns rätt oskönt. Det är inte så himla mysigt med någon som pillar bort tandsten. Men den härt gången kändes det inte! Hon var helt enkelt superduktig. Nu tycker ni att jag fjäskar för att hon läser min blogg, men det var sant. Supertrevlig kvinna helt enkelt!

Något som inte är så jäkla positivt är kostnaden för tandvård. Det är ett skämt helt enkelt. Ett stort skämt! Jag har frisktandvård och har betalat 47:- per månad tror jag i autogiro. Nu för tiden får man ju bidrag från Försäkringskassan när man besöker tandvården. Jag som har friskvårdsavtal får dra av det på avtalet. Mitt avtal går ut i januari och jag tänkte täckna om det, men snacka om att jag blev besviken när jag fick se att de hade höjt konstnaderna från sist jag tecknade med 200 spänn! Så de där 300:- i avdrag som jag skulle få blev helt plötsligt en hundralapp. Ungefär. Bedrövligt! Kul att man får rabatt, men man ska ju inte få för mycket "gratis" så det gäller att höja priserna. Rejält. Tummen ner för det.

Signe har fått åkt tåg! De åkte tåg in till Bollnäs i måndags med några barn ifrån förskolan. Signe hade vart så himla glad! Vi har ju ett tågräls som vi ser från tomten, så Signe är facsinerad av tåg. Hon hade suttit med ett stort leende hela vägen till Bollnäs. Sötskruttan. Vi får helt enkelt ta bilen till Kilafors för att sedan ta tåget in till stan :) Hon berättade glatt för mig när jag kom hem efter jobbet om tågresan. Vilka som var med, att de hade fikat bulle och att det hade fastnat bulle i Natalies mun. Och så pekade hon upp i gommen :) Sedan hade de sett tomtar och en julgran. Hon pratar väldigt tydligt och det finns ingen hejd för hur många ord hon använder i en mening. Vi kan konversera på samma sätt med henne som med en femåring.

Potträningen

Så fort vi ska byta blöja på Signe här hemma får hon sätta sig på pottan. Hon brukar alltid säga när det kommer kiss. Såhär lät det ikväll:

Signe: Kommer kiss!
Mamman: Redan? Vad duktig du är!
Signe: Näe, kommer bajs!

Haha, så gulligt! Så hon passade på att bajsa också. Det här går ju superbra!

Veckorna kommer, veckorna går

Igår badade jag och Signe i badkaret tillsammans. Det händer inte så ofta men det var mysigt. Mysigt med kallt! Jag vill ju bada i jättevarmt vatten och stackars Signe får bada i nästan ljummet. Huvva!

Igår hade de öppnat julkalender på förskolan. De drar ett namn varje dag och det namnet som står på lappen får en julklapp. Signe hade sådan tur att hennes namn drogs först av alla! Hon fick ett litet paket med en tomtemagnet i. Hon hade gått och hållt i den där tomten nästan hela dagen. Sötnosen! Och inget av de andra barnen hade blivit avundsjuka. De är otroliga! Alla var införstådda med att deras tur kommer en annan dag.
De gör mycket julpyssel där nu. Det är så roligt att se! De hade målat med röd färg på ett papper och sedan fått limma ditt ögon och skägg själv så det blev en tomte. Signes tomte hade ögonen långt uppe till vänster och skägget långt nere till höger. Det såg för roligt ut :) Men ögonen satt tätt ihop iaf.

Jag skrev inget inlägg om vad vi hittade på i helgen. På lördagen var vi bara hemma. Per spelade match och jag och Signe var ute och hälsade på hästarna och fåren. Det var länge sedan vi gjorde det nu och Signe tyckte det var väldigt mysigt. Grannarna var borta så vi stod och kikade in på fåren genom en springa. Men Signe tyckte det var roligt också!
Sen tog vi en promenad i skogen. Signe sa vid tre tillfällen "bära dig", men jag distraherade henne så att hon fortsatte gå. Hon har en förmåga att vilja bli buren, och det är något som inte är bra. Hon behöver få träna på att gå längre sträckor själv.

Signe var verkligen på topphumör hela lördagen! Hon sov ända till halv nio på morgonen! Då hade hon kommit in till oss vid fyra och fått välling och sedan somnat om. Sen var hon superlycklig tills hon la sig på kvällen. Hon gnällde nog inte en enda gång. Inte ett endaste gnäll! Det är helt otroligt. Men roligt att hon var så tillsfred. Jag passade på att ta fram julstakar och stjärnor och bytte gardiner i allrummet och köket, så att det blev fint till första advent.

På söndagen städade vi och när Signe hade vaknat på eftermiddagen åkte vi till mamma och pappa i röste. Där blev det en riktigt middag, med till slut 11 personer, plus Signe! Det var roligt, för det är inte så ofta vi käkar ihop och umgås mer än med familjen. Nu var min mormor och morfar där, mina kusiner plus en respektive och så Anton och Jessika. Ja, det var mysigt!

Nu har en halv arbetsvecka gått och snart är det helg igen. Det dröjer inte länge innan det är jul! Jag har massvis som måste fixas. Signes kök, fota julkort, fixa julklappar, framkalla foton. Ja massa! Dags att ta tag i lite kanske... Nu är det godnatt iaf.


Signe är vaccinerad

Idag har Signe fått sin vaccinationsspruta mot svininfluensan. Det gick hur bra som helst! Hon grimaserade lite, men jag var snabb att säga att det var klart och att hon vart en jätteduktig tjej som skulle få en pepparkaka. Hon hoppade ner direkt och skulle traska ut till pepparkakorna. Hon jämrade sig inte ens. Duktiga lilla tjej! Nu får vi hoppas att hennes belöning blir att slippa allt vad biverkningar heter. Vi har några på jobbet som är hemma pga biverkningar. Det är så märkligt hur olika det slår, och varför gör det det?

Men hujeda mig så mycket folk det var på bvc, där barnen skulle få sprutorna. Per hade suttit där i en timme när jag kom och bytte av för att sitta sista 25 minutrarna medan Per åkte hem och lagade mat. Det var barn överallt! Överallt! Tur att vårt bvc ligger tillsammans med öppna förskolan en sådan gång. Eller ja, alla gånger, men absolut en sådan här gång. Barnen kunde leka under tiden föräldrarna tittade på klockan...

Jag som har oroat mig just över att vaccinera Signe, det är svårt att veta hur det kommer att slå och jag vart fundersam över om det är många som struntar att vaccinera sina små. Det fick jag svaret på idag. Jag är en sådan person och har alltid varit. Om jag ska göra något tycker jag det är skönt om det är fler som gör det, så det inte bara är jag.
Hade jag inte gjort läxan i skolan ville jag gärna att mina vänner inte heller skulle ha gjort den. Äter jag en dyr lunch vill jag gärna att mina vänner gör det också. Shoppar jag nåt dyrt vill jag gärna att den jag är med också shoppar nåt dyrt. Vaccinerar jag mitt barn, vill jag gärna att alla andra också gör det. Ja ni ser, det handlar nog om det mesta jag gör. Det gör att mitt samvete känns bättre. Är det fler som tänker så?