God Jul och Gott Nytt År!

Den här julbilden publicerade jag dagen före julafton. Men det måste ha blivit nå tok, så nu har jag fått tummen ur och publicerar den alltså igen.

Snart är det 2012. Det här måste ha varit min bloggs sämsta år. Men vad spelar det för roll egentligen? Huvudsaken är väl att mitt riktiga liv är så bra som det kan vara! Men. Jag vill försöka få in lite viktiga saker i den bloggen ändå. I efterhand sådär. Det kommer väl. Kanske. Förhoppningsvis. Men det här året börjar jag jobba igen och inte lär väl det resultera i mer tid?

Jag såg tex att jag glömde flera av Noras färdigheter när jag skrev hennes 12-månaders inlägg, och inte ens det har jag lyckats fixa in. Det är otroligt hur upptagen en föräldraledig tvåbarnsmorsa kan bli. Som inte tränar (inte nämnvärt iaf), som inte pluggar nåt snitsigt på sidan av, som inte gör så mycket mer än att ta hand om barnen. Städa. Tvätta. Laga mat. Leka. Busa. Pussas. Kramas. Diska? Nej, det gör Per och diskmaskinen. Lite av deras kall verkar det som. Umgås gör jag också. Sen får vi inte glömma det fantastiska dockskåpet som jag har renoverat inför jul. Det tog ju sin lilla tid det med. Och alla fina fotograferingar som jag fått äran att göra! Just det, ni borde få se bilder på dem också. Tiden ja.

Men nu är det snart ett nytt år! Nya tag? Förra årets nyårslöfte var en tvätt om dagen. Inte ens det lyckades jag med, trots att jag har varit mammaledig. Eller var det två år sedan jag hade det löftet? Tiden bara rusar förbi mig känns det som. Som för alla andra småbarnsföräldrar. Eller föräldrar överhuvudtaget kanske. Eller alla?

En sak kan jag konstatera i alla fall. Och det är att jag för världen inte kan förstå hur man kunde stöka till runt sig utan barn. Hur var det möjligt? Och vad pratade jag och Per om vid middagen? Ingenting? Eller var det då vi hade tid att fråga hur dagen på jobbet hade varit? Det är underbart att vara mamma! Det är liksom först då man (läs: jag, för jag borde inte dra alla över en kam) förstår hur livet är tänkt att levas.

Men hoppla vilket inlägg hörrni! Sånt här har vi inte skådat sedan Sundsvall brann.... Eller jo. Det har vi visst det.

Här kommer iaf den omtalade bilden. På de underbaraste pepparkaksgummorna! Sötare har ni inte skådat!




Gott Nytt År på er alla!

Buzza Locobase® REPAIR

Jag har under en månad testat Locobase® REPAIR salva.

Locobase® REPAIR kan användas på torr hud, känslig hud, hudpartier med exvis eksem och med fördel på torra barnkinder (som det gärna blir såhär vintertid). Man kan även använda salvan i förebyggande syfte och smörja in barnens kinder 10 minuter innan de ska ut i kylan för att skydda huden. 

Jag har ett känsligt parti på min hals, jag blir lätt torr och kan få eksem. Så jag testade Locobase® REPAIR och det blev tyvärr sämre. Eksemet blossade upp en aning. Samma sak på ögonlocken, där jag också är känslig. Jag fick använda kortisonsalva för att få ner det. Sedan har jag inte vågat testa salvan just på de ställena.

Men jag har använt den på Noras kinder, haka och på hennes händer då hon ofta stoppar de i munnen och gnager, vilket resulterar i torra partier på översidan av handen. Den har funkat jättebra på henne! Jag har också använt den på mina knogar då jag har torra händer och kan ha sprickbildningar, och där har den också gett jättebra resultat! Så det kanske just var för att min hud kan vara känslig och att jag använde den där huden är rätt tunn.

Så förutom den första gången tycker jag att salvan har fungerat väldigt bra och vi använder den dagligen!

Vill du också bli en buzzador? Du får möjlighet att testa produkter och tjänster i utbyte mot att du sprider information om varan vidare. Gå med du också! Klicka
här!

Nora 12 månader - ett helt år!

Den 6/12 fyllde Nora 1 år!

Hon har under det här året vuxit upp till en otroligt charmig, skämtsam och bestämd ung jänta. Hon kan spatsera, eller springa som hon gör nu, iväg på ett sätt som påminner väldigt om en pingvin, så trycker hon ner hakan i bröstet och låter lite roligt. Och så skrattar hon till om man frågar vad hon busar med! Så härlig!

Signe var också väldigt humoristisk redan när hon var liten, och det har även Nora i sig.

Hennes åttonde tand har precis pluppat upp också!

Sömn
Sedan den 20/11 har Nora sovit i sitt eget rum. Det gick bra redan första kvällen! Jag får gå upp ibland och hjälpa henne hitta någon napp. Några nätter har jag lyft över henne till oss så får hon somna om där. Hon får ingen välling förrän klockan är efter 05.30. Men oftast blir det senare. Igår morse sov hon till halv åtta i sin säng.

På dagarna har hon någon gång sovit en gång bara, eller vi har gjort ett försök till en gång rättare sagt om hon har sovit länge på morgonen. Till åtta tex. Men då har hon sovit en dryg timme efter lunchen och så blir det tok. En gång tror jag det har lyckats bra, då sov hon i två timmar. Men hon behöver nog sova två gånger fortfarande, speciellt eftersom hon oftast sover ca 1,5 timmer per gång.

Eftersom vi lägger Nora i hennes rum nu får hon även vällingen där inne. Vi sätter oss i "myshörnan" och har henne i famnen. Vi håller i vällingflaskan så hon har händerna fria, dem brukar hon oftast gnugga i ögonen för att hon är så trött.

Mat
Inget nytt på den fronten. Hon käkar gröt och macka till frukost. Efter att hon har fått välling. Så ibland äter hon frukost vid halv nio och ibland vid tio. Det beror på morgonvällingen.  
Hon älskar att hålla i en egen macka och gluffsa i sig. Gröten är väl kanske inte lika rolig. Inte lika god tycker hon iaf. Eller så kan det bero på att hon ibland får mackan först och då har satt i sig hela den innan det är dags för gröt :)

Hon är väldigt duktig att föra skeden till munnen, hon har alltså börjat äta lite själv. Men under någon vecka ville hon bara mata andra, så det slutade med att maten ramlade av skeden ner på golvet... Häromdagen slutade hon dock med det, hux flux (så det kan antagligen komma tillbaka lika hux flux) och började mata sig själv direkt istället.

Hon äter mycket mat! Ibland känns det som att hon äter mer än Signe... Men Signe äter ju inte så mycket heller.

Gillar
Hon gillar det mesta! Hon gillar när man busar med henne, när man leker tittut eller säger att man ska komma och ta henne. Då skrattar hon högt och hjärligt.
När hon fyllde år fick hon en liten docka av Mikaela, och den älskar hon! Den är så liten att hon lätt kan hålla den i armen utan att det blir tungt för henne. Eftersom hon aldrig riktigt får låna Signes minsta docka märks det att hon tycker att det här är hennes, vilket det ju är. Men Signe gillar den också. Och är lite avundsjuk på Noras lilla docka. Så det har hänt att Signe har försökt tagit den ifrån Nora och Nora blir som bekant helt tokig då och eftersom hon fysiskt inte har en chans kommer hon springade till mig om hjälp. Så när Nora har lyckats få tillbaka sin docka och hon ser Signe komma igen för att försöka ta den börjar hon spritta i hela kroppen och kutar mot mig och kastar sig i min famn. Lite blandning av glädjefnatt och panik :) Det är otroligt roligt att se!
Hon gör det ibland så fort hon hör Signes röst eller om hon springer mot oss. Som att det är en lek och hon busar.

Hon har lärt sig att spela på läppen, så det gör hon även när vi sjunger "klappa lilla magen", och idag började hon göra slängpussar bara genom att jag frågade om hon kunde det! Vi brukar göra slängpussar till Signe när vi vinkar hej då på förskolan, genom fönstret. Och idag gjorde hon en helt själv, Signe sken upp som en sol :) Hon har nog gjort det tidigare också, men mer diffust.

Ord som hon säger:
- Mamma
- Pappa
- Sssse (Signe!) Den 30/11 sa Nora Signe för första gången. Och som hon flinade när hon gjorde det. Gullhöna!
- Titta! och Tittadää! (Det måste hon säga hundra gånger på en dag. Eller på en timme ibland ;)
- Buuu (Kossan)
- Ssss (Bi)
- Ssss (Ormen)
- Tattatt (tack tack)

Lampa som hon kunde säga tidigare har jag inte hört på länge nu.

Hon har varit inne i en rätt bökig period. Eller ja, hon har lätt kunnat bli missnöjd och haft svårt att underhålla sig själv med saker. Har jag satt mig och ska äta frukost ska hon alltid upp i knät. Jag vet i och för sig inte om det beror på hennes matlust eller om det bara är att hon vill upp i knät. Men nu efter hon har blivit ett tycker jag att det har släppt lite. Hon poar gärna på själv. Drar ut allt ur lådor, skåp eller hyllor... Fortfarande alltså :)


Nora 11 månader

Den 6/11 blev Nora 11 månader!

Den 29/10 började Nora gå själv, fullt ut! Det vill säga, hon började stega iväg själv åt håll där ingen annan var. Den 23/10 gjorde hon det också, men så fegade hon ur några dagar igen :) Hon började ju gå väldigt tidigt, eftersom hon inte ens var 11 månader, men ändå hade hon tid att ta det väldigt lugnt! Tur var väl det! Att hon började hejda sig ett slag.

Sömn
Nora sover fortfarande väldigt bra! Och hon sover fortfarande i vårt rum. Signe flyttade vi redan vid 8 månader. Men då sov ju hon så dåligt om nätterna också, så jag hoppades att jag inte skulle störas lika mycket av henne om vi flyttade henne. Att jag kanske inte skulle vakna vid minsta lilla ljud iaf. Eftersom Nora sover bra och ibland till och med sover fram till morgonen utan att ha bökat något så gör det ju inte så mycket att hon sover bredvid :)

Typiskt är det väl att när Nora sover hela natten så ropar Signe mitt i natten istället. Suck. Ja, inte är jag förvånad inte. Att det finns nån där uppe som så himla gärna vill ställa till det för en är ibland uppenbart. Även om det bara handlar om småsaker, så går det liksom inte att få till, till 100%.

Mat
Nora äter vår mat, som jag skrev i 10-månaders inlägget så började hon med det då. Jag fyller ut med någon burk då och då om det är något som känns sådär, eller om det tex inte blev mat kvar till en lunch. När man ska iväg någonstans är det himla lämpligt också.

Hon tycker mycket om clementiner. Det äter hon ofta efter lunch. Även när de tidigare i höst var surare, satsumas, så mumsade hon i sig dem. Rivet äpple är också gott. Och banan såklart! Ja, hon tycker verkligen om det mesta, även i matväg, och det är sällan hon motar bort något.
När hon den 29/10 fick smaka våffla med sylt (!) blev hon alldeles lyrisk och mumsade i sig en halv våffla. Till efterrätt. Hon hade nämligen redan ätit sin mat. Det kanske är lite sådan mat som jag inte tycker "duger" till henne än :)

Gillar
Ja, det mesta gillar hon. Hon älskar att röra till. Dra ut saker ur lådor. Vare sig det är i köket, hallen, vardagsrummet, Signes rum... Överallt! Skåpen i badrummen är också roliga. Så det är ett evigt plockande. Städar jag efter henne på ett ställe så passar hon på att stöka till på nästa. Signes låda med dockkläder är väldigt rolig. Kläder i allmänhet är skoj. Hon tycker det är superskoj att hänga i tvättstugan och "hjälpa" till med tvätten.
Hon brukar få en ikeakasse med kläder som inte är tvättade, som hon kan röja runt med. Då är hon sysselsatt ett tag :)

Ord som snackas nu:
- Mamma! (det försvann under 2 veckor kanske)
- Pappa (det hörs mer sällan, när hon tittar på bilderna på väggarna säger hon något som låter som "Pä", men vi säger ju aldrig Per, så det kan inte vara det hon har snappat upp)
- Titta
- Tittadää
- Booo (åt alla djur numer. Enstaka fall kan hon säga vovvov eller vooo)
- Baba (lampa)
- Tattatt (hörs mer och mer sällan)
- Bebe (den 3/11 tittade hon på våtservetterna på affärn och sa Bebe, precis som bebis. Och jag hörde det fler gånger efter det. Men sedan försvann det igen)
- Ajaj (hon kan säga det när hon går fram till något som hon vet att hon inte får röra, och så kikar hon på oss och flinar lite grann) Ajaj kanske hon kunde redan vid 10 månader.

Överlag verkar det som att hon när hon kan ett ord lämnar det lite, som för att ge plats åt nya. Hon lägger det väl någonstans i hjärnan så att det kan plockas fram igen, men hon behöver utrymme för att lära sig mera saker så när det väl sitter skyfflas det lite åt sidan. Som med mamma, som hon inte sa på 2 veckor. Då höll hon väl på att lära sig nya ord som behövdes tränas på. Och vovvov, som hon ett tag sa åt allt. Inkl oss! Det säger hon knappt alls längre.

Hon vinkar när man säger "hej", "hej då" eller när någon stänger dörren och går. Hon springer ofta ut till köket när någon har gått och vill försöka titta ut genom fönstret. Hon har lärt sig av Signe att vi brukar göra så. Gå till köksfönstret och vinka.

Den 3/11 ställde hon sig upp från sittande för första gången. Alltså utan att ta stöd av något. Hon ramlade när hon gick så hon hamnade på rumpan, sedan lyckades hon komma upp lika fort igen på samma ställe. Så nu är det slut på kryandet, när hon inte behöver det för att ta sig till grejer att resa sig upp emot.

När vi sjunger "klappa lilla magen" klapppar sig Nora om magen och ser himla stolt ut!

Jag skrev i 10-månaders inlägget att hon är så gosig. Att hon är så go, kommer och kramas och tycker om att mysa och gosa. Hon är verkligen en känslomänniska rakt igenom. Det vill säga, hon blir rasande när något inte går hennes väg. När man tar av henne något, om man inte förstår vad hon menar, om hon inte kan leka vidare för att vi måste byta blöja... Ja, det spelar ingen roll vad det är, men minsta lilla motgång och hon blir helt galen! Slänger sig ner mot golvet och skriker och gråter. Kastar sig liksom. Det gjorde aldrig Signe! Det räcker att man säger "ajaj" så blir hon helt förstörd. Vi har några filmer på det och det ser för roligt ut! Stackars lite. Det är inte lätt att vara lillasyster, för det är ofta man hittar nåt spännande som man inte får ha...



Bilderna är ifrån den 6/11.

Nora 10 månader

Nora blev 10 månader för drygt 2 månader sedan, den 6/10 ;) Men hennes kategori skulle inte vara komplett utan de här uppdateringarna och för mig är det ovärdeligt att få det i print. Så här kommer dem. Och för er som inte är intresserad av de här långa texterna finns det ju lite fina bilder att kika på i alla fall.

Sömn
Nora sover fortfarande två gånger per dag. En gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. De dagar Signe är på förskolan somnar hon när vi åker från förskolan både på morgonen och eftermiddagen.

Hon sover hela nätterna nu! Hon började nog med det strax efter att jag skrev hennes 9-månaders inlägg. Jag hade gett henne välling någon natt då såg jag, men efter det har hon sovit superbra! Vissa nätter utan ett ljud fram till 06-07. Men oftast är jag upp en gång i alla fall och stoppar in nappen. Hon har en 7-8 nappar i sängen så hon hittar de oftast själv. Det har hon gjort sedan hon var 9 månader, och det var då hon började kunna sova hela natten.

Hon får morgonvälling mellan 05,30-07 någon gång. Vaknar hon till vid halv sex är det lika bra att ta upp henne till oss och göra välling, för då somnar hon alltid om. Men oftast är det efter 6.

Vi har fortfarande samma kvällsrutin som vi haft hela tiden. Dvs nästan ingen alls. Eller en väldigt kort en. Hon får dricka välling i min eller Pers famn och sedan lyfter vi ner henne i hennes säng, där hon somnar utan problem.

Mat
Nora har alltid varit intresserad av vår mat och när jag var på 10-månaders kontroll på bvc frågade jag vår bvc-sköterska om Nora fixade korv. Om det var okej att ge henne köpta köttbullar och om jag kunde skippa att koka blodpuddingen. "Ge henne det hon vill ha" var svaret jag fick. Så skönt! Så nu äter hon för det mesta vår mat! Hon är väldigt duktig på att tugga så oftast räcker det med att skära maten.

Gillar
Nora älskar att läsa djurböcker! Eller att se djur överhuvudtaget. På bilder, tv, i böcker eller tidningar, eller som leksaker och gosedjur. Det kvittar. Så länge det är djur.

Bus med syrran är såklart fortfarande det allra roligaste. 

Att dra ut grejer ur lådor kan hon pyssla i evigheter med! Kläder är superskoj! Likaså alla tidningar som ligger under vardagsrumsbordet...

Hon är otroligt gosig, och kommer gärna och kramas. Både med oss och med Signe. När Nora har vaknat på morgonen och Signe redan är uppe i soffan så blir Nora så glad och lägger sig mot henne och gosar. Det är underbart att se! Tar man fram hennes gos (gosefilten) så myser hon alltid in sig.
Samma sak om man tar upp henne i vår säng, även om det är mitt på dagen. Hon lägger sig ner mot kudden och gosar. Hon gillar att gosa med andra också, och ge kramar. Signe har aldrig riktigt varit på det sättet.

Hon är väldigt mån om sin mormor. Hon har verkligen tytt sig till henne, även fast hon inte alls har träffat henne i samma utstäckning som Signe tex gjorde när hon var liten. Så när mamma lämnar rummet kan Nora bli jätteledsen och börja gråta. Hon kan till och med välja att sträcka armarna mot mamma när hon är i min famn och är ledsen. Som att hon vill bli tröstad av henne.

- Hon har börjat inleda tittutlekar.
- Den 9/10 klappade hon händerna för första gången.
- Hon pekar och säger samtidigt "tittadä".
- Hon matar dockan med vällingflaskan eller med skeden och smackar samtidigt med munnen.
- Vinkar när man säger "hej då".
- Hon pekar på alla tavlor där Per är med och säger "Bappa".

Det märks att hon har blivit rörligare nu, hon är så mycket mer smidigare i sina rörelser och det går fort när hon gör något. Tex klättrar upp för hennes "soffa".

Ord
Hon säger:
- Bappa
- Mamma! (Det sa hon den 5/10, på Pers födelsedag! Och det är hennes absolut gulligaste ord. Låter så himla sött)
- Titta
- Tittadär
- Baba (lampa)
- Booo (när hon ser kossan)
- Vovvov (hunden)

Hon har även sagt "Tattatt" när vi lekar "ge-och-ta" lekar.

Hon kan gå själv, men hon tar det försiktigare och försiktigare. Som att hon har blivit medveten om vad hon gör och att hon kan ramla och göra illa sig. Hon går alltså om vi håller henne i händerna, eller emellan oss när vi "tränar". Då känner hon sig säkrare. Hon vågar sällan stappla iväg på egen hand nu. 

Det här är saker som jag har skrivit ner, som jag har rätt bra koll på. Något som jag inte minns lika bra är hur hon var i sitt temperament. Om hon hade en glad period, eller om det var gnälligt och jobbigt.



Det är inte alltid så roligt att vara fotomodell...

Imorgon blir Nora 1 år!

Imorgon, kl 16.06 var det ett helt år sedan Nora föddes. Det har gått så otroligt fort!

Ikväll har jag fixat tårtor. Signe och Nora får en egen liten tårta, med hemmagjord tårtbotten. Vi andra får nöja oss med köpbottnar... Behöver jag säga att deras botten smakade otroligt gott? Men bara det bästa är bra nog åt barnen. Oss är det inte så noga med.

Man kan ju undra vem det är som fyller år imorgon. Här är en bild på "morgonpaketen". De rödvitrandiga är Signes... Men hon får inga fler senare på dagen. Nora får två till när Per har kommit hem från jobbet.
I de stora paketen är det namntavlor ifrån Isaform. Superfina som jag tittat på länge åt Signe! Det står deras namn, födelsedag samt vikt. Motiven blev två likadana. Jag vågade inte chansa. Signe är inne i en period där det är väldigt roligt att vara lika som lillasyster. Med kläder tex. Och att då köpa en tavla för 400:- som hon kanske skulle rata för att Noras var finare, nej, det vågade jag inte chansa på.
Vi "drar" av den ifrån hennes födelsedagspresenter i februari :) Om det inte är glömt vid det laget... ;)


Julmarknad i Furuviksparken

Idag har vi haft en heldag i Gästrikland! Vid 10 åkte vi till Valbo och besökte köpcentret lite snabbt och sedan IKEA. Att äta på Ikea är en mardröm när det är mycket folk. Idag var det mycket folk. Mycket.

Vi handlade lite snabbt det vi skulle ha och Signe ville vara i lekrummet under tiden. Hon var så glad över det fast jag var aningen skeptisk, eftersom hon inte gillar att bli lämnad ensam. Men eftersom hon var så framåt och uppåt så kändes det bra. De hade ju fått Pers nummer.
Men när Per hämtade ut henne var det en ledsen tjej han mötte. Stackars liten. Hon hade lekt lite sen hade hon satt sig och väntat och längtat. Sånt gör så ont!

Hon vågade väl inte riktigt gå och prata med "tanten" som tog emot henne och det kanske inte var någon personal inne i rummet som hade koll, för då borde de ju ha pratat med henne? Dåligt!

Efter Valbo åkte vi till Furuvik, vi åkte för övrigt med familjen Thyrén, och där var det i alla fall skoj tyckte Signe! Hon fick klappa en orm, se när djuren fick mat, sitta i tomtens knä och få julklapp och det roligaste av allt; åka karusell! De hade några karuseller öppen och man fick åka hur mycket man ville. Bland annat var kaffekopparna igång och det är en stor favorit hos Signe. Det var väldigt roligt att åka några karuseller själv med Klara också.

Nora har haft en toppendag. Ätit barnvänlig mat blandat med tjocka pommes och chokladboll...

Vi åt på Gävlebro när vi åkte hem och innan vi for bytte vi på båda tjejerna och de fick välling i bilen. Signe som somnade apsent igår hade bara sovit nio timmar inatt, hon skickade rätt snabbt i bilen med en skiva i lurarna. Nora somnade till slut hon med och när vi kom hem var det bara att lyfta över dem till sängarna. Skönt.

Nu är jag helt slut och det är dags att sova!


Signe pysslar!

Våran nya pysselhörna blir verkligen använd!

Signe tycker om att sitta här, just här är det klippa och klistra som gäller :)


För framtiden

1 december 2011 kl 10.00 - 6,8 plusgrader, mulet och vindar. Status på gräsmattan; Grön, grönare, grönast.

1 december 2010. Ja då var det ett evigt tjatande om bebisen i magen på den här bloggen och jag har väl aldrig varit ett fan av att snacka väder. Men låt mig gissa. Antingen en -5 grader och snöstorm eller en sisådär -18 härliga grader. Status på gräsmattan; Vit. En halvmeter tjock, minst, vit massa.

I måndags, den 28/11, lekte tjejerna i sandlådan. Det var lite tjäle i marken men jag hittade ett ställe där vi kunde spetta loss lite så de fick lite att gräva i.

Att titta på träden när det blåser och också spännande tycker Nora!