Nora 9 månader

Nora har ju hunnit bli 9 månader, den 6/9! Jag har väntat med att publicera det här inlägget för jag har inte tagit några "månadsbilder" ännu, men det verkar inte bli av så jag får strunta i bilder helt enkelt. Även fast jag tycker blogginlägg utan bilder är trits. Eller lägga till dem vid ett senare tillfälle. Vi fotade Signe i en studio när hon var i samma ålder som Nora så jag skulle vilja fota Nora på ett liknande sätt med samma klänning. Men jag är väldigt beroende av ljuset om jag ska kunna fota de bilderna själv här inne och då måste solen skina, annars blir det inte mycket till ljus i vårt hus... Plus att jag inte kan ta dem själv, för jag vill att hon bland annat ska sitta på en stol och då kan hon hux flux dyka ner i golvet.

Sömn.
Nora sover två gånger per dag. Ibland kan det fortfarade bli tre, men det är väldigt sällan och då är det svårt att få henne att somna den tredje gången. Hon kan vara vaken uppemot fyra timmar innan hon måste sova. Är vi bara hemma blir hon trött redan efter tre, men det går att hålla henne vaken ett tag till.
Hon brukar numer sova ungefär 1,5 timme per gång eller iaf drygt 1 timme.

Hon somnar fortfarande utan problem i sin säng och hennes läggningsrutin är väldigt kort och simpel. Byte till pyjamas. Välling i min eller Pers famn i nedsläckt sovrum och sen är hon redan påväg in i sömnen så hon somnar oftast fort när vi har lagt ner henne.

På natten har hon haft några riktigt bra nätter då hon har sovit till 5-6 utan att äta. Nu (alltså några dagar efter att hon blev 9 månder) har jag slutat amma och då försöker vi även få henne att sluta äta på natten. Jag vill helst inte ha ett nattvällingsbarn då vi gav Signe välling vid 4-5 tiden fram till hon var 2 år... Henne kunde vi ibland få ge välling vid både klockan 00 och 05. Det vill jag helst slippa den här gången.
Men det går väl sådär... Jag försöker iaf få henne att somna om utan. Inatt vaknade hon 04.10 och jag lyfte över henne till oss. Hon somnade inte om. Bökade och kunde inte ligga still. Jag försökte buffa henne i rumpan och gunga henne, men hon bara gnällde och vred och vände sig. Till slut började hon skrika. Hon blev lugn när hon fick sitta i sängen och när hon började se trött ut la jag ner henne. Då höll hon på att somna men det där allra sista som gör att hon slappnar av och slocknar saknades och hon började skrika igen. Då var klockan närmare tio i fem och hon fick välling. Hon somnade om. Jag blir ju skittrött såklart, men jag har gett mig fan på att testa iaf. När jag var i Stockholm i helgen hade hon vaknat till vid tretiden, Per hade såklart inte hört henne förrän hon skrek. Pappor. Sen somnade hon om ganska snabbt i vår säng och sov till strax före sju. Utan välling! Natten därefter sov jag på soffan. Men vid två vaknade jag av att jag hörde henne skrika och skrika och skrika. Så det slutade med välling iaf då... 

Noras rum kommer att bli klart den här veckan så då ska hon få flytta in där... Gulp. Signe var ju bara 8 månader när hon flyttade och jag behöver nog få bort hennes säng lite så jag inte vaknar av varenda litet bökande. Plus att Per inte behöver vakna för att hon skriker när han ska upp och jobba.

Såg att jag skrev att Nora sov till 7-7,30 på morgonen när hon var 8 månder. Nu kan hon lika gärna vakna strax efter klockan sex... Men skulle hon sova utan ett ljud till klockan sex skulle jag vara toknöjd. Ett tag iaf. "Mycket vill ha mer"...

Mat.
Som sagt, jag har slutat amma. Mjölkfabriken har gått i konkurs och det märks! Tragiskt är vad det är, men vad fasen. Det är liksom livet. Jag såg en bild ifrån hösten förra året när jag var gravid med Nora. Då kan man tro att Mjölkfabriken var ett Bullbageri! Fina och fylliga. Men ja, nog om mina tuttar nu.

Nora började helt enkelt bita mig lite lätt. Hon kikade på mig med ett flin som inte går att ta minste på. Det är djävulskap på gång. Sen visade hon tänderna lite medan hon bet till försiktigt. Helt medvetet alltså! Sen tittade hon åter på mig och skrattade. Jag sa väl "aaaj" och skrattade till någon gång och det snappade hon upp direkt! Hon förstod att det var lite busigt och då blev det roligt. Istället för mat blev det två leksaker och då fick det räcka. Vi har fått två väldigt humoristiska tjejer! Signe drar skämt och driver med oss dagarna i ända! Det är verkligen roligt!
Det var ett tag sen jag slutade amma på dagarna, jag ammade ju som mellanmål ett tag. Och nu har jag också slutat på natten. Det fanns liksom inget kvar där längre. För på natten busade hon inte, då halvsov hon väl fortfarande och använde tutten som ett lugnande och sövande hjälpmedel.

Så nu ser dagen ut:
- (Välling på morgonen - förhoppningsvis och inte på natten!) - Det här är ju väldigt nytt så det är lite si och så. Plus att hon började med det efter hon blev 9 månder.
- Frukost (gröt och macka)
- Sova
- Lunch vid 11 eller strax därefter (en burk + lite efterrätt)
- Mellanmål (gröt med lite banan till)
- Sova
- Middag (en burk + ev lite efterrätt)
- Välling i anslutning till läggning.

Hon älskar dessutom att smaka allt som vi äter! Hon vill ha, ha, HA! Det resulterade bland annat igår (11/9) att hon fick äta lite sockerkaka ifrån en tårta som vi käkade... INNAN det skulle ha hänt Signe när hon var 9 månder ;) Annars gapar hon likt en fågelunge när jag äter makaroner, ris, blodpudding eller vad det nu må vara. Bra är ju det såklart! Då kan hon få börja äta vår mat snart. Kanske ska försöka vänta till hon är 10 månder iaf och kan äta lite stekt mat.

Gillar.
Nora gillar massa saker! Hon ÄLSKAR djur! Hon har nämligen lärt sig säga vovvov efter att vi har läst mycket djurböcker och nu säger hon vovvovvovvov till allt som har typ ögon ungefär. Men allra högst skäller hon när hon ser två av Signes leksakshundar, som för att visa att hon vet att det där minsann är riktiga vovvovs.

Hon blir fortfarande allra gladast när Signe vill busa med henne. Så kommer det förmodligen vara länge :) Gåstolen kan hon springa fram i som en toka men nu när hon har lärt sig att ta sig fram för egen maskin så sitter hon inte i den så ofta. Hon tycker om när man går med henne också, håller henne i händerna.

Hon har också lärt sig att ställa sig upp själv och om hon har hamnat på mage kämpar hon upp sig i krypställning och på det sättet kan hon sen sätta sig på rumpan.

Det har verkligen hänt grejer den här månaden! Hon har blivit så mycket större i sitt sätt att vara!

I samband med att hon upptäckte "vovvov" ljudet slutade hon att säga "titta". "Dää" säger hon fortfarande ibland, men annars är det vovvov till mesta och allra helst till djur :) Det låter urgulligt!!

Kommentarer
Postat av: Lina

Tack! :) Ja det känns verkligen underbart, nu vill man bara att det ska bli november :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback