Nora 12 månader - ett helt år!

Den 6/12 fyllde Nora 1 år!

Hon har under det här året vuxit upp till en otroligt charmig, skämtsam och bestämd ung jänta. Hon kan spatsera, eller springa som hon gör nu, iväg på ett sätt som påminner väldigt om en pingvin, så trycker hon ner hakan i bröstet och låter lite roligt. Och så skrattar hon till om man frågar vad hon busar med! Så härlig!

Signe var också väldigt humoristisk redan när hon var liten, och det har även Nora i sig.

Hennes åttonde tand har precis pluppat upp också!

Sömn
Sedan den 20/11 har Nora sovit i sitt eget rum. Det gick bra redan första kvällen! Jag får gå upp ibland och hjälpa henne hitta någon napp. Några nätter har jag lyft över henne till oss så får hon somna om där. Hon får ingen välling förrän klockan är efter 05.30. Men oftast blir det senare. Igår morse sov hon till halv åtta i sin säng.

På dagarna har hon någon gång sovit en gång bara, eller vi har gjort ett försök till en gång rättare sagt om hon har sovit länge på morgonen. Till åtta tex. Men då har hon sovit en dryg timme efter lunchen och så blir det tok. En gång tror jag det har lyckats bra, då sov hon i två timmar. Men hon behöver nog sova två gånger fortfarande, speciellt eftersom hon oftast sover ca 1,5 timmer per gång.

Eftersom vi lägger Nora i hennes rum nu får hon även vällingen där inne. Vi sätter oss i "myshörnan" och har henne i famnen. Vi håller i vällingflaskan så hon har händerna fria, dem brukar hon oftast gnugga i ögonen för att hon är så trött.

Mat
Inget nytt på den fronten. Hon käkar gröt och macka till frukost. Efter att hon har fått välling. Så ibland äter hon frukost vid halv nio och ibland vid tio. Det beror på morgonvällingen.  
Hon älskar att hålla i en egen macka och gluffsa i sig. Gröten är väl kanske inte lika rolig. Inte lika god tycker hon iaf. Eller så kan det bero på att hon ibland får mackan först och då har satt i sig hela den innan det är dags för gröt :)

Hon är väldigt duktig att föra skeden till munnen, hon har alltså börjat äta lite själv. Men under någon vecka ville hon bara mata andra, så det slutade med att maten ramlade av skeden ner på golvet... Häromdagen slutade hon dock med det, hux flux (så det kan antagligen komma tillbaka lika hux flux) och började mata sig själv direkt istället.

Hon äter mycket mat! Ibland känns det som att hon äter mer än Signe... Men Signe äter ju inte så mycket heller.

Gillar
Hon gillar det mesta! Hon gillar när man busar med henne, när man leker tittut eller säger att man ska komma och ta henne. Då skrattar hon högt och hjärligt.
När hon fyllde år fick hon en liten docka av Mikaela, och den älskar hon! Den är så liten att hon lätt kan hålla den i armen utan att det blir tungt för henne. Eftersom hon aldrig riktigt får låna Signes minsta docka märks det att hon tycker att det här är hennes, vilket det ju är. Men Signe gillar den också. Och är lite avundsjuk på Noras lilla docka. Så det har hänt att Signe har försökt tagit den ifrån Nora och Nora blir som bekant helt tokig då och eftersom hon fysiskt inte har en chans kommer hon springade till mig om hjälp. Så när Nora har lyckats få tillbaka sin docka och hon ser Signe komma igen för att försöka ta den börjar hon spritta i hela kroppen och kutar mot mig och kastar sig i min famn. Lite blandning av glädjefnatt och panik :) Det är otroligt roligt att se!
Hon gör det ibland så fort hon hör Signes röst eller om hon springer mot oss. Som att det är en lek och hon busar.

Hon har lärt sig att spela på läppen, så det gör hon även när vi sjunger "klappa lilla magen", och idag började hon göra slängpussar bara genom att jag frågade om hon kunde det! Vi brukar göra slängpussar till Signe när vi vinkar hej då på förskolan, genom fönstret. Och idag gjorde hon en helt själv, Signe sken upp som en sol :) Hon har nog gjort det tidigare också, men mer diffust.

Ord som hon säger:
- Mamma
- Pappa
- Sssse (Signe!) Den 30/11 sa Nora Signe för första gången. Och som hon flinade när hon gjorde det. Gullhöna!
- Titta! och Tittadää! (Det måste hon säga hundra gånger på en dag. Eller på en timme ibland ;)
- Buuu (Kossan)
- Ssss (Bi)
- Ssss (Ormen)
- Tattatt (tack tack)

Lampa som hon kunde säga tidigare har jag inte hört på länge nu.

Hon har varit inne i en rätt bökig period. Eller ja, hon har lätt kunnat bli missnöjd och haft svårt att underhålla sig själv med saker. Har jag satt mig och ska äta frukost ska hon alltid upp i knät. Jag vet i och för sig inte om det beror på hennes matlust eller om det bara är att hon vill upp i knät. Men nu efter hon har blivit ett tycker jag att det har släppt lite. Hon poar gärna på själv. Drar ut allt ur lådor, skåp eller hyllor... Fortfarande alltså :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback