Nora 10 månader

Nora blev 10 månader för drygt 2 månader sedan, den 6/10 ;) Men hennes kategori skulle inte vara komplett utan de här uppdateringarna och för mig är det ovärdeligt att få det i print. Så här kommer dem. Och för er som inte är intresserad av de här långa texterna finns det ju lite fina bilder att kika på i alla fall.

Sömn
Nora sover fortfarande två gånger per dag. En gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. De dagar Signe är på förskolan somnar hon när vi åker från förskolan både på morgonen och eftermiddagen.

Hon sover hela nätterna nu! Hon började nog med det strax efter att jag skrev hennes 9-månaders inlägg. Jag hade gett henne välling någon natt då såg jag, men efter det har hon sovit superbra! Vissa nätter utan ett ljud fram till 06-07. Men oftast är jag upp en gång i alla fall och stoppar in nappen. Hon har en 7-8 nappar i sängen så hon hittar de oftast själv. Det har hon gjort sedan hon var 9 månader, och det var då hon började kunna sova hela natten.

Hon får morgonvälling mellan 05,30-07 någon gång. Vaknar hon till vid halv sex är det lika bra att ta upp henne till oss och göra välling, för då somnar hon alltid om. Men oftast är det efter 6.

Vi har fortfarande samma kvällsrutin som vi haft hela tiden. Dvs nästan ingen alls. Eller en väldigt kort en. Hon får dricka välling i min eller Pers famn och sedan lyfter vi ner henne i hennes säng, där hon somnar utan problem.

Mat
Nora har alltid varit intresserad av vår mat och när jag var på 10-månaders kontroll på bvc frågade jag vår bvc-sköterska om Nora fixade korv. Om det var okej att ge henne köpta köttbullar och om jag kunde skippa att koka blodpuddingen. "Ge henne det hon vill ha" var svaret jag fick. Så skönt! Så nu äter hon för det mesta vår mat! Hon är väldigt duktig på att tugga så oftast räcker det med att skära maten.

Gillar
Nora älskar att läsa djurböcker! Eller att se djur överhuvudtaget. På bilder, tv, i böcker eller tidningar, eller som leksaker och gosedjur. Det kvittar. Så länge det är djur.

Bus med syrran är såklart fortfarande det allra roligaste. 

Att dra ut grejer ur lådor kan hon pyssla i evigheter med! Kläder är superskoj! Likaså alla tidningar som ligger under vardagsrumsbordet...

Hon är otroligt gosig, och kommer gärna och kramas. Både med oss och med Signe. När Nora har vaknat på morgonen och Signe redan är uppe i soffan så blir Nora så glad och lägger sig mot henne och gosar. Det är underbart att se! Tar man fram hennes gos (gosefilten) så myser hon alltid in sig.
Samma sak om man tar upp henne i vår säng, även om det är mitt på dagen. Hon lägger sig ner mot kudden och gosar. Hon gillar att gosa med andra också, och ge kramar. Signe har aldrig riktigt varit på det sättet.

Hon är väldigt mån om sin mormor. Hon har verkligen tytt sig till henne, även fast hon inte alls har träffat henne i samma utstäckning som Signe tex gjorde när hon var liten. Så när mamma lämnar rummet kan Nora bli jätteledsen och börja gråta. Hon kan till och med välja att sträcka armarna mot mamma när hon är i min famn och är ledsen. Som att hon vill bli tröstad av henne.

- Hon har börjat inleda tittutlekar.
- Den 9/10 klappade hon händerna för första gången.
- Hon pekar och säger samtidigt "tittadä".
- Hon matar dockan med vällingflaskan eller med skeden och smackar samtidigt med munnen.
- Vinkar när man säger "hej då".
- Hon pekar på alla tavlor där Per är med och säger "Bappa".

Det märks att hon har blivit rörligare nu, hon är så mycket mer smidigare i sina rörelser och det går fort när hon gör något. Tex klättrar upp för hennes "soffa".

Ord
Hon säger:
- Bappa
- Mamma! (Det sa hon den 5/10, på Pers födelsedag! Och det är hennes absolut gulligaste ord. Låter så himla sött)
- Titta
- Tittadär
- Baba (lampa)
- Booo (när hon ser kossan)
- Vovvov (hunden)

Hon har även sagt "Tattatt" när vi lekar "ge-och-ta" lekar.

Hon kan gå själv, men hon tar det försiktigare och försiktigare. Som att hon har blivit medveten om vad hon gör och att hon kan ramla och göra illa sig. Hon går alltså om vi håller henne i händerna, eller emellan oss när vi "tränar". Då känner hon sig säkrare. Hon vågar sällan stappla iväg på egen hand nu. 

Det här är saker som jag har skrivit ner, som jag har rätt bra koll på. Något som jag inte minns lika bra är hur hon var i sitt temperament. Om hon hade en glad period, eller om det var gnälligt och jobbigt.



Det är inte alltid så roligt att vara fotomodell...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback