Nora 4 månader

Det var ett tag sedan Nora blev 4 månader, 6/4, men det har ju varit lite smådött här på bloggen :)

Sömn.
Nora sover fortfarande väldigt bra. Dock inte lika länge innan hon får amma på natten tycker jag. Tidigare kunde hon sova till framåt 05, men nu vaknar hon tidigare. För någon vecka sedan kunde hon vakna till redan mellan 02-03 och ville inte ha nappen. Då gav jag upp och gav henne mat istället. Nu sov hon till strax efter 04 i veckan så jag hoppas att det kan hålla sig så. Hon somnar iofs lite tidigare nu. Mellan 19,30-20.
Signe har haft det lite bökigt med sömnen sedan hon slutade med nappen. Hon har vaknat till och har svårt att somna om. Det har resulterat i att Nora har vaknat och varit vaken hon med. Men hon är nöjd under den tiden iaf. Så länge inte Signe skriker, då blir hon rädd och börjar gråta hon med stackarn.
Fastän hon somnar före 20 sover hon länge på morgonen. När hon vaknar till vid 07 kan jag ibland mata henne så att hon fortsätter sova en timme till :) Vi har blivit väldigt bortskämda när Per har varit hemma och vart arbetslös.

På dagarna sover hon oftast tre gånger. Mellan 2-2,5 timme orkar hon vara vaken innan det är dags att sova igen. Hon kan somna nästan vart som helst, men oftast lägger vi henne i vagnen. Är hon jättetrött blir hon väldigt nöjd om man lägger henne i hennes säng eller i bilstolen om vi ska iväg. Då kan hon slappna av och somna direkt.

Hon har inte snuttefilten över huvudet längre, som hon ville ha tidigare :) Nu bökar hon upp sig på sidan när hon ska sova inför natten så att hon gosar med snutten mot ansiktet istället.

Mat.
Den 8/4 - två dagar efter Noras 4-månaders dag fick hon prova gröt. Det var smaskens och nu får hon gröt varje dag. Hon äter en smakportion än så länge, dvs 2 msk vatten. Annars ammar hon. Det blir väl dags att få prova lite potatis och grejer snart också, men jag har inte så bråttom den här gången känner jag ;)

Gillar.
Vid tre månader älskade hon fortfarande att prata "långa samtal" med oss, men nu är det inte lika intressant längre. Hon tycker att det är roligare om vi busar med henne. 
Hon tycker att det är roligt att bita i leksaker. Så fort hon ser något ligga framför henne sträcker hon händerna dit och för det till munnen. Händerna äter hon fortfarande på, i brist på annat.
Hon tycker att det är roligt att ligga under babygymmet, om hon är mätt och utvilad. Då greppar hon tag om sakerna och vrider lite på dem. Idag vände hon sig till sidan för att kika på sakerna som finns där och så höll hon i gymmet samtidigt som hon lyfte huvudet (när hon låg på sidan) för att kunna smaka på det! Det blev nog väldigt jobbigt för henne för hon blev arg rätt fort :)
Att ligga på skötbordet och snacka med fåglarna är fortfarande roligt också!

Det hon gillar allra mest, det som gör henne tokglad, är Signe. Nu när Signe har varit sjuk och sett så ynklig ut så har Nora ändå skrattat åt henne så fort hon har gått förbi. Om Signe är ledsen och säger något till mig när jag har Nora i knät tror Nora att Signe busar med henne och börjar skratta :) Oftast blir Signe på lite bättre humör då också, så det är roligt för oss alla.
När Signe leker tittut med henne genom att gömma sig bakom något blir Nora alltid superglad och skrattar snabbt högljutt. Att se när Signe hoppar upp och ner är också en höjdare. Allt som har med Signe att göra blir hon väldigt glad över helt enkelt.

Gillar inte.
Nora är en väldigt nöjd tjej, precis som hennes syster var som bebis, men något hon inte gillar är när mamman försöker peta på hennes näsa. "Låt bli mina snorkusar!".

Nappen.
Nappen ska man ha när man sover. Inte annars. Är Nora trött tar hon den, helst tillsammans med snutten. Men hon är inte ett barn som kan ha nappen inne hela dagarna. Inte än och förhoppningsvis aldrig ;)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback