Signe somnade själv!

Signe var ett drömbarn när hon var liten och det kom till att somna själv. Vi lät henne börja med det innan hon var två månader och sedan var det bara att säga god natt efter amning och senare välling och läsning och gå ut ur rummet. Hon somnade utan ett ljud till hon var 1 år och 3 månader kanske. Då gick hon nog igenom något större utvecklingssprång och helt plötsligt gick det inte att somna själv. Ibland när hon hade haft sånna utvecklingsperioder så hade vi vart tvungen att sitta med henne någon kväll eller så, med det gick alltid tillbaka till det normala, som då var att hon somnade själv.

Men under det senaste året har jag (Per duger bara när jag är borta) vart tvungen att sitta med henne efter att vi har läst och släckt lampan. Inte så roligt de kvällar hon har haft svårt att komma till ro och man har fått suttit där inne i 30-45 minuter. På den senaste tiden har hon dock somnat mycket snabbare och det har tagit runt 5 minuter bara.

Medan flera i vår omgivning har kört med 5-minuters metoden behövde vi inte göra nånting, hon somnade ju redan själv! Och efter att vi hade suttit med henne hela förra sommaren och vi insåg att det inte gick över var hon så stor och medveten att 5-minuters metoden kändes svårare att köra. Vi gjorde ett försök i vintras men det gick inget bra alls. Jag kunde inte vänta mer än 1,5-2 minuter innan jag gick in.
Första dagen somnade hon efter 10 minuter, genomsvettig av all gråt och andra kvällen ramlade hon ur spjälsängen då hon klättrat över ena sidan. Det var fruktansvärt! Och något som känns väldigt viktigt för mig är att hon får somna tryggt. Jag kan aldrig tänka mig att barn kan må bra av att få somna av utmattning efter att de skrikit sig hesa coh gråtit ibland i en timme. Så vi valde helt enkelt att fortsätta sitta inne hos henne. Jag hade inte hjärta till något annat.

Det som kändes värst när vi provade med metoden var att hon hade kunnat fastna mellan spjälorna och hängt upp och ned i flera minuter innan vi kom in. Det var ju "normalt" att hon skulle skrika och gråta. Nu ramlade hon rakt ner på den mjuka mattan och reste sig upp lika fort och sprang mot dörren, MEN hon hade ju kunnat hänga upp och ner utan att vi hade någon koll. Fy! Så det kändes som att hon helt enkelt var för stor när vi testade metoden.

Det jag skulle komma till i det här inlägget var följande: :)

Signe somnade själv ikväll! Hon ville lyssna på Lotta på Bråkmakargatan när hon skulle dricka välling. Jag sa att det fick hon göra, men då behövde jag ju inte vara i rummet. Hon har ju Bert och Mamma Mu. Jag bad henne ropa på mig när hon druckit klart vällingen. Det gjorde hon och vi pussades god natt. Hon ville gärna ha en lampa tänd så jag lät den ena vara på. Jag kikade in på henne efter en stund, då låg hon och lekte med napparna medan hon lyssnade. Efter en kvart hade hon somnat, utan ett ljud! Det vore underbart om hon kunde fortsätta somna till sagoband! Det gjorde jag när jag var liten och om hon inte känner sig så ensam då är det ju kanon! Men jag ska inte hoppas för mycket, dock är det här en stor seger för oss ändå :)


Kommentarer
Postat av: cissi

Jag håller med dig när det gäller det där att somna tryckt/lugnt och inte utmattad av grin! Jag vill inte att mina barn ska somna efter att skrikit järnet en längre tid, lite gnäll går ju bra men nej tack för gallskrik, då lugnar jag hellre ner dom så dom somnar på ett trevligare sätt faktiskt. Skönt att hon kan lyssna på cd sagor och somna själv! Linn brukar ligga och titta i böker innan hon somnar av sig själv=)

Postat av: Erika

Tack! Ja, ni ligger väl ca 6 veckor före oss skulle jag tro? Jag går precis in i v.19 nu, fast eftersom datumet blev någon dag senare enligt UL så blir det väl v.19 på tisdag eller något i den stilen. Man har inte lika bra koll denna gång :)



Det var ju snällt och med tanke på att det blivit struligt så var det väl inte mer än rätt!!



Skönt att hon somnat själv. Theo gör det också utan grin, fast han ropar ca 20 ggr på pappa bara för att kolla att han är där ;)

2010-08-08 @ 21:57:39
URL: http://golinannaerika.blogg.se/
Postat av: cissi

Ja fast har man "bara 2 barn är ju V70 en perfekt stor bil till familjen=) vi har snart 4 st så vi har inget val, måste ha fler säten annars får inte hela familjen plats:-D

2010-08-09 @ 06:14:49
URL: http://cillaz.blogg.se/
Postat av: jessika

sv; ja men gud ja, nog är hon tidig allt :D ibland har hon sån energi att man helt enkelt är tvungen att låta henne ligga och smita omkring lite :)



signepluttan då, vbad skönt med sagolyssning ! samma här, alltså jag lyssnade också på band då jag var mindre och skulle sova.

håller helt med om metoden, dock är jag berädd att kämpa lite med den upp till 1½ 2 år eller ngt liknande, då de inte är så stor och "medveten". men å andra sidan kan man ju inte säga så innan, för då hon var mindre och hade ont i magen somnade hon oftast mitt uppe i ett "grinanfall" och då tycker man vääääldigt synd om dem. men man får faktiskt se genom det och tänka på varför de gråter då man lämnar dem. det är ju inte för att de inte vill sova, utan för att de blir lämnade sj eller ngt sånt. så för att få bort det måste man ju hitta ett sätt och det gjorde ni, även om du tycker det är jobbigt att sitta där åså.

skulle jag sj också tycka, så därför vill jag ge det en chans. även om det kommer kännas leskigt och mammahjärtat kommer gråta :(

2010-08-09 @ 09:58:11
URL: http://blondinii.blogg.se/
Postat av: Hanna L

grattis till tvåan frida&per. kram

2010-08-09 @ 21:11:36
Postat av: Frida

Tack Hanna! Massa kramar till dig med!

2010-08-09 @ 21:21:31
URL: http://fofroridoda.blogg.se/
Postat av: Lina

Va skönt om det kan få fortsätta så för Signe. Vi har en sämre vana nu på semestern när vi har med dvd-spelaren till bilen. Tuva har tagit in den och ligger och kikar på film innan hon somnar...men men, vi har annars inga problem med henne så hon får väl lyxa sig lite nu då. Snart är vi i vardagen igen.



Det låter väldigt mysigt med torsdag! Vi får tänka på det och så hörs vi innan tycker jag!

Ha en bra vecka till dess, kram!

2010-08-09 @ 21:32:50
URL: http://lhoof.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback