Signe 2,5 år

Signe är  snart 2,5 år! Det var längesedan jag skrev om hennes utveckling och är det något som jag verkligen har uppskattat med den här bloggen så är det tillgängligheten till att lätt kunna gå tillbaka och se på hennes tid som bebis, 1-åring och vad som hände under vägens gång.

Så nu tänkte jag skriva ett inlägg och hur hon är och vart hon står som 2,5-åring.

Sömnen
Signe har under hela vår semester sovit alldels fantastiskt bra! Hon har slutat att sova middag helt och har börjat att sova hela nätter utan att vakna. Då menar jag att hon inte ens vaknar för att få hjälp att hitta nappen eller sånt heller. Hon sover till mellan 7-8 och igår morse sov hon enda till 9,15! Det är jätteskönt att slippa gå upp som jag så ofta har fått gjort tidigare. Hon har haft perioder då hon sovit väldigt bra tidigare också men det har alltid slutat med att hon har gått tillbaka till sin vanliga nattsömn som ofta har inneburit välling en gång på morgonkvisten, alltså vid fyra tiden eller så.
Men nu så känns det annorlunda! Hoppas bara att det fortsätter så när hon börjar förskolan igen och att hon klarar av att vara vaken hela dagen trots att hon måste kliva upp vid halv sju varje morgon. Vi får försöka lägga henne tidigare på kvällen om det behövs. Får se om det funkar med att vara vaken på förskolan också men jag hoppas det, för hennes läggningar är rena drömmen nu! Vi läser och dricker välling, efter att lampan har släkts somnar hon ofta på fem minuter. Så har det inte varit under våren, då har hon legat och vridit och vänt sig länge. Vi måste fortfarande sitta med henne tills att hon somnar men det känns inte lika jobbigt när det går så snabbt för henne att komma till ro.

Blöjan
Signe har varit blöjfri under i princip hela våren. Både hemma och på förskolan. På nätterna har hon fortfarande blöja och likaså om vi åker bil och hon troligtvis kommer att somna. Men i veckan när vi åkte till Rättvik hade hon ingen blöja och det gick bra trots att hon somnade och sov i en timme i bilen. Hon kan fortfarande kissa några droppar i trosan då och då, men lyckas knipa igen så att hon kan kissa resten på toaletten.
Nattblöjan känns det som att vi är långt ifrån att ta bort. Hon kissar väldigt mycket på natten!

Sån är jag
Signe har en väldigt fantasi! Älskar att hitta på saker och berätta länge om det. Jag har några filmer som jag ska försöka lägga upp så småningom.
Hon säger ofta "mamma och pappa, titta på mig!". Hon vill visa upp vad hon kan och tycker om att känna sig duktig. Hon tycker fortfarande om att sitta och pyssla med sina saker en längre stund och kan leka själv ganska bra. Men hon gillar ännu mer när jag eller Per leker med henne.
Något som hon gör med allt är att ställa saker på rad. Pippifigurer, duplobitar, ja allt som hör till samma grej liksom. De ställer hon upp på fina rader.
Hon är inte lika mammig nu som tidigare, iaf stundvis så duger Per bättre. Men om hon är på viset är det bara mamma. Är hon ledsen är det bara jag som gäller och när hon ska lägga sig är det bara jag som gäller. Det blir påfrestande för både mig och Per. Jag tycker att det är psykiskt påfrestande att alltid behöva sköta läggning och trösta henne när hon är arg och Per känner sig otillräcklig då han enligt henne aldrig duger. Mina graviditetshormoner gör inte saken bättre, då jag ofta blir lika ledsen som henne när hon trotsar och gråter. Men jag har förhoppningar om att ju äldre hon blir desto bättre kommer det att bli med den saken. När det kommer en bebis som vill ammas i samma stund som hon ska sova kommer hon inte att ha så mycket val...
Signe har en otrolig koll på att ex. hennes mormor är min mamma. Härom dagen sa jag nåt till Per om mamma. Då säger Signe: "Menar du din mamma, min mormor?" med sitt förståndiga läte. "Ja, det menar jag" svarar jag. "Inte morfar, din pappa?" frågar hon då :)
Och idag åkte vi förbi golfbanan och stannade vid ett hål och pratade en snabbis med pappa, Signes morfar. När vi sedan åkte hemåt säger Signe: "Vi såg bara din pappa, inte min pappa" fastän vi bara hade pratat om att vi hade sett morfar.
Signe är inte lika blyg som hon har vart tidigare när vi möter nya människor. Om hon får ta kontakt går det väldigt fort för henne att öppna upp sig och börja prata. Det är roligt att se att hon verkar säkrare i sig själv och inte behöver ty sig lika mycket till mig.
Hon är en tjej full med humor som älskar att skämta med oss och med andra! Hon hittar på massa tokigheter som hon vet inte är sant och så skrattar hon nöjt när hon försöker lura oss!

Talet
Det som alla blir förvånade över när de möter Signe för första gången är hur duktig hon är på att prata för att inte ens vara 2,5 år. Vi är så vana det att det egentligen bara är när vi möter jämngamla som inte pratar så mycket alls som vi förstår hur tidig hon är i språket. Och egentligen inte bara i språket utan i hur hon använder språket. Hon har en enorm förståelse och det är fascinerande att se hur hon kan använda olika begrepp i olika miljöer.

Jag har under en tid försökt skriva ner roliga eller fyndiga saker som Signe sagt och jag tänkte skriva ner en del här. Det är svårt att återberätta sättet hon säger det på, och oftast är det ju det som gör hela grejen.

19/6 - Jag pratade om magen och sa nåt om lillasyster eller lillebror.
S - Det är en lillasyster.
J - Är det?
S - Ja, eller en lillebror. Man vet aldrig!

21/6 - På eftermiddagen efter jobbet var det en väldans fart på Signe. Jag sa det till henne då hon hoppade upp och ner i soffan. Efter en stund sa hon själv:
S - Vilken fart det är på mig då!

28/6 - På stan.
S - Jag håller pappa i handen, han som är så skäggig! (Signe pratar ofta om att Per är skäggig, och hon gillar inte riktigt det :))

29/6 - Signe till mig.
S - Du heter Ida, min lilla vän!

29/6 - Jag läste en Mamma Mu bok där kråkan säger "nu pratar vi inte mer om saken".
S - Vad sa han?
J - läser om hela meningen.
S - Vad sa han?!
J - läser om hela meningen igen.
S - Saken! Vilket konstigt ord!

2/7 - Vi hittade inte nappen när det var läggningsdags.
S - Då får jag suga på tummen då... väldigt ledset.

4/7 - Per klev upp på morgonen med Signe och hon tyckte nog att det var dags för Pappa att byta kalsonger...
S - Har du på dig de där fortfarande?!

5/7 - Signe låtstaspratar i en minitelefon.
J - Vem var det som ringde?
S- Det ringde inte, jag skickade bara ett sms till min kompis!

19/7 - Vi är hemma hos en jobbarkompis vars katt sprang iväg.
S - Men vart tog den där rackarns katten vägen då?

22/7 - I lekstugan.
J - har du bakat den där tårtan?
S - Jag har ingen aning att jag har bakat den där tårtan.

24/7 - Jag spelade munspel.
S - Ajja bajja! (som för övrigt är ett uttryck hon använder väldigt ofta nu till mig eller Per)
J - Låter det inte fint?
S - Nej! Det låter illa!

31/7 - Per ska vara snäll och ge Signe mjölkchoklad när hon har ätit upp maten, tidigare har vi bråkat om just det här och hon har vart väldigt ledsen.
P - Nu får du din godis för att du var så duktig att äta mat.
S - Jag vill inte ha!
P - Vill du inte ha choklad?
S - Lägg den där och gå ut! (Signe började smaska på den så snart Per hade lämnat rummet, men hon ville inte visa för honom att hon faktiskt ville ha den...:))

1/8 - Signes farmor hade ringt för en stund sedan.
S - Vad sa du till farmor?
J - Att vi skulle äta vid halv fem.
Signe sa nåt som jag inte hörde ifrån köket.
J - Vad sa du?
S - VAD ROLIGT, SA JAG! Nästan skriker Signe väldigt besämt.

1/8 - Jag och Signe har läst två MAX-böcker, och vi har bara två böcker med MAX.'
S - Jag ska titta efter en annan MAX-bok.
J - Men vi har inga fler MAX-böcker.
S - Men jag ska LEEETA!!


Saker nedskrivna utan datum:

S - Vet du mamma? Jag älskar dig så mycket! (Och så fick jag en kram!)

S - Bert ska också följa med! Han som är så fin :)

S - Tänk om vi hade en luftballong som vi kunde flyga till förskolan med. Pappa ska också flyga ballong! Och Bert med SÅKLART!

S - Nämen tack! Jag som leta den så mycket!



Det finns såklart mängder av roliga meningar som kommer ur den donnans mun, men jag är glad över att jag lyckas skriva ner några iaf.
Hon är väldigt charmig när hon blir irriterad på oss då hon kan låta väldigt trött på att vi inte förstår, eller när hon undrar över något. När hon ställer en fråga så rynkar hon så sött på näsan och ser väldigt undrande ut.


Kommentarer
Postat av: jessika

hon är ju otrolig ;D vilken härlig jänta alltså ! föresten, jag och mikaela skulle vilja komma ngn dag då ni är hemma ? :)

Postat av: Fredrika

Hahaha! Visst är dom roliga. Liam är ungefär likadan.. :) Snacka om att vi har lill-gamla barn!

2010-08-02 @ 13:27:04
URL: http://fredrikaeklund.blogg.se/
Postat av: jessika

ja lillgammal lixom ;D

aha, ja vi får höra av oss ngn helg då och se vad ni pysslar med, såg att signe skulle till mormor så då kanske vi åker dit. mickis har ju bara vart dit en gång så ;p

2010-08-02 @ 20:08:08
URL: http://blondinii.blogg.se/
Postat av: Sara

Haha va roligt med citat, sånt man vill ha kvar och minnas sen :) Älskar hennes hälsingemål. "Kom du Å Alfons" "Nej det var inte de Ä" :)

2010-08-02 @ 23:24:39
URL: http://strawberrydaquiri.blogg.se/
Postat av: jessika

men frida, det står ju i inlägget du kommenterat i då jag hade magsjuka ;)

ja blir ju att man är mest hos sin egen mamma :)

2010-08-03 @ 15:12:10
URL: http://blondinii.blogg.se/
Postat av: jessika

ja isf åker jag inte ut till dom imorrn då e, hade tänkt det annars men fixar väl med altanen eller så ist då :) aha, ne det är väl jag som får säga till då vi ska åka dit ungefär. en annan pratar med sin mamma/syskon nästan varje dag, så det är en viss skillnad på mej och anton så.

2010-08-03 @ 17:50:55
URL: http://blondinii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback