Vilket djur?



Det är svårt med djurspår. Jag tycker att det är himla intressant och vill väldigt gärna veta vad för djur som rör sig i min omgivning! Ni ser spåret bredvid min hand? Riktigt stort, min hander mäter ca 15 cm. Det spåret hör till bilden till vänster. När pappa såg bilden på kameran sa att han det var lodjur, med tanke på den raka gången. Men efteratt kikat lite på nätet ser det inte alls ut att vara lo! Nu är det svårt att se pga skaren, men lodjurets avtryck är ungefär 7-9 cm. Då ska det här vara en jättelo som har sprungit i ett rasande tempo, men tanke på avståndet mellan tassavtrycket. Avtrycken är ju lika stort som min hand och avståndet till nästa trampdyna är nog lika stort som trycket, dvs 15 cm kanske.

Själva avtrycket påminner om en björn tycker jag, själva formen. Men de har en helt annat gångstil, så det är det inte.

Här ser ni bild från ett lodjur. Såhär ser lotassen ut, och så tyckte jag den inte såg ut. Det var mer spretiga tår, typ klor.

Den andra bilden har jag kommit fram till måste vara från en hare? Som är påväg mot mig. Såhär ser harspår ut.

Vilken helomvändning på bloggen! Helt plötsligt snackar vi djurspår. Vet inte om jag har någon trogen läsare i jaktkretsen, men det vore kul om någon ville komma med nåt tips på vad det kan vara för djur! En Lorn kanske?!

Kommentarer
Postat av: Lina

Intressant!

Skulle det kunna vara en järv? De har riktigt stora tassar, men galopperar oftast och då blir det ju två tassar i samma avtryck liksom. Men den här järven kanske har trampat fram lugnt och majestätiskt...=) De var verkligen stora de där avtrycken!

Jag läste om järven här:
http://www.de5stora.com/omrovdjuren/jarv/spar/



Kram

2009-03-20 @ 08:58:04
URL: http://lhoof.blogspot.com
Postat av: Sara

Håller med Lina. En järv kanske. Dom har ungefär de där utseendet på sina tassar/händer/fötter. Björnen sover fortfarande hoppas ja.

Man kanske skulla plugga på mera om djurspår när man bor på landet. Kan vara bra att veta utifall de är nåt djur som är ute efter mat, typ får eller så. Så att man kan varna menar ja.

Det var ett lodjur inte långt ifrån mina föräldrars hus, längre in på Korvgatan. Fick höra sen att de lodjuret hade tagit sig upp på bron hos en som bor längre in på Korvis. Otäckt!!

2009-03-20 @ 10:57:10
URL: http://boddanslilla.blogg.se/
Postat av: Mattias Olsson

lodjursspåren ser ut som stora kattspår och om det skulle varit harspår så har nog haren landat på skallen i varje steg :) det står mellan en järv och en björnunge. har för mig att både järv och björn springer på det där viset när de har halvfart.

2009-03-20 @ 16:23:31
URL: http://orcusnet.blogg.se/
Postat av: Frida

Men huva! Järv alltså... Ja, det påminner kanske om det. Men vadå Mattias? Tror du inte att bilden till höger kan vara en hare? Kikade du på länken med harspår? Tycker att det konstiga "gång" mönstret ser ut som det, eller?

2009-03-20 @ 16:56:57
URL: http://fofroridoda.blogg.se/
Postat av: Mattias Olsson

aha, jag missade där att högra bilden inte hörde till de stora avtrycken, stressad på jobbet :P

svårt att säga på den bilden om det är harspår, skulle gissa mer på räv nästan isåfall.

här är harspår som jag fotade i helgen: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1637346.htm?set=mp

2009-03-20 @ 17:21:11
URL: http://orcusnet.blogg.se/
Postat av: Anonym

Efter efterforskning i Spårboken tippar vi faktiskt på en yrvaken björn, inget annat djur har så stora spår enligt boken.

2009-03-22 @ 00:34:58
Postat av: Mattias Olsson

Det är inte så att spåren var någon dag? så att solen har smält ut spåren så de ser större ut än de egentligen var? Jag kollade lite mer hemma och med pappa och när det var så tätt mellan stegen så låter det mer som en järv än björn.

2009-03-23 @ 09:01:58
URL: http://orcusnet.blogg.se/
Postat av: Frida

Vem är den anonyme personen som gjort efterforskningar i spårboken? :)



Mattias - Jag såg spåren på dagen, det var väldigt hård skare, hade det vart pudersnö hade det vart lättare att se detaljerna i tassavtrycket. Jag vet inte hur mycket solen kan ha gjort, men en järv har ju rätt stora tassar så det är mycket möjligt!

2009-03-24 @ 13:28:30
URL: http://fofroridoda.blogg.se/
Postat av: Mattias

Kolla den här länken, jag tror länsstyrelsen kan vara intresserad av din upptäckt: http://helahalsingland.se/halsingland/1.923054

2009-04-01 @ 16:22:02
URL: http://orcusnet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback