Utveckling 12 månader

Då var det dags att se över vad Signe har lärt sig den här månaden. Sista inlägget på kategorin Signe 1-12 månader. Det är otroligt vad fort det här året har gått!

Här kan ni läsa om hur Signes utveckling såg ut vid 11 månader. Då hade hon precis börjat gå litegrann men det verkliga genombrottet kom nog den 14/1 då hon helt sonika slutade krypa. Visst kan hon krypa en meter eller två ibland, men det är ytterst sällan. Numera springer hon även fram, och oftast går det bra. Ibland går det lite för fort och hon ramlar.

Den senaste tiden har hon inte vart lika genomgående glad som förra månaden. Hon har vart lite gnällig på dagarna stundvis och söker uppmärksamhet genom att hitta på bus. Det har vart svårt att få i henne mat och hon har vart svår att lägga samtidigt som hon har sovit lite sämre på nätterna. 

Signe gillar sällskap och tycker det är superroligt när det kommer någon och hälsar på och leker med henne eller när vi åker till Öppna Förskolan. Där gillar hon att vara!

Språket har utvecklats jättemycket! De ord hon använder flera gånger per dag är: titta, där, pappa, tack, slut och även mamma sedan igår! De orden säger hon utan att man behöver "locka" fram det. Visar man en hund säger hon vovvov. Säger vi vart tigern är säger hon grrr. Pekar vi på bilen säger Signe bumbum. Några andra ord som förekommer rätt ofta är: docka, klocka, och lampa.
Om man frågar Signe om hon kan säga ett viss ord, tex kaka, så försöker hon efter att man har upprepat ordet några gånger. Därför har vi också hört när hon har sagt just kaka, gris, uggla, gurka, boll, mormor och puh (nalle puh). Igår sa hon också något som var otroligt likt farfar när vi bad henne hämta farfar. Så när ett ord upprepas tillräckligt många gånger försöker hon härma ganska omgående. Det märks att hennes intresse för ord och för att prata är väldigt stort. Och självklart säger hon inte mormor, slut eller klocka utan det låter mer som movmov, dutt och kocka.

Något som mamman tycker var extra roligt på Signes ett års dag var när jag kom in till henne på morgonen och hon står och säger mam mam. Det har hon inte gjort sedan hon var nio månader då hon helt plötsligt slutade med det. Varje morgon efter det har det låtit pappa, även om hon har menat mamma vissa gånger. Så nu går hon runt och säger mamma också! Och det låter så sött!

Jag tycker inte att hon är lika mammig längre, hon blir överlycklig när Per kommer hem från jobbet, och vissa gånger när han åker någonstans har hon till och med visat lite missnöje.

Signe var ju lite snorig förra veckan och det märks att hon numer förstår att näsfridan och nezerilen inte är några farliga grejer. Det går hur bra som helst att använda. Skönt.

Signe gillar att lyssna på musik och vill höra sin skiva med låtar från babyrytmiken flera gånger per dag. Då dansar hon och hänger med i rörelserna på vissa låtar.

Det är inte bara ord som hon är duktig på att härma, det märks att hon tar in mer och mer vad vi gör. Igår kittlade jag dockan på fötterna och frågade om Signe skulle kittla dockan. Då sa hon med ljus röst ilililil (killkillkill) och fingrade på dockans fötter.

Denna månad har det hänt mycket, inte så konstigt att hon har haft det lite tufft med mat och sömn kanske. Även om det verkar ha vänt just nu. Igår faktiskt. Hon åt bättre och sov bättre. Idag har hon ätit bra och somnade hur lätt som helst. Härligt.

Nu har vi en stor tjej och det här var den sista månadsuppdateringen. Nu fyller hon ju två nästa gång :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback