Öroninflammation

Signe har öroninflammation på det högra örat. Förstod att det var nåt!

I måndags när vi var där så sa ju läkaren att han inte kunde godkänna örat för det var vax i vägen, så var fallet även denna gången. Han var då tvungen att ta bort vaxet och Signe skrek som aldrig förr! Det måste ha gjort jätteont för hon skrek och skrek och skrek! Jag var tvungen att hålla fast henne jättehårt så att han inte skulle göra illa henne om hon rörde sig, vilken hon såklart försökte. Även efteråt när vi satt på hans rum snyftade och grät hon om vartannat. När jag tog upp hennes docka flinade hon samtidigt som hon snyftade. Hon var verkligen jättejätte ledsen. Usch, det var hemskt!
Så fort vi kom ut i väntrummet blev det bättre. Så hon ville nog inte se doktorn, eftersom det var hann som hade gjort illa henne. Och säkert gjorde det ondare efter att han hade vart där och petat.

Han frågade om bricanylen hade hjälpt mot hostan och jag sa som det var, att vi bara hade använt det första kvällen för att vi sen hade fått höra att en barnläkare hade sagt att de flesta barn får hjärtklappning av det och att vi därför inte ville använda det. Jag frågade varför vi inte hade fått testa Mollipect istället som faktiskt passade bättre mot Signes symptom, hosta och segt slem. Då mumlar han lite och säger att han måste ha missförstått för han trodde att vi kanske hade provat Mollipect eftersom man brukar få det först!! Men hur i helvete (rent ut sagt) ska vi ha kunnat testa nåt som är receptbelagt?! Det borde väl stått i Signes journal i sånna fall!

Det var trist att han inte kollade öronen riktigt redan i måndags eftersom hon har blivit sämre i och med hesheten och att hon inte har så mycket matlust. När han väl såg att hon hade öroninflammation blev han lite mjukare iaf och ställde lite bättre frågor och var mer hjälpsam. Som att han kanske kände sig dum eftersom han hade skickat hem oss tidigare i veckan. För när vi kom hade han mer inställningen "jaha, nu är ni här igen".

Så nu ska Signe äta penicillin och så får vi hoppas det blir bra. Han kollade inte halsen, det gick ju inte eftersom hon var så ledsen, men han såg ju i måndags att hon var röd. Blodprovet var normalt iaf, men det kan det ofta vara när det är öroninflammation. Det läste jag på nätet, för där får man bäst information!

Information hämtad från
Sjukvårdsrådgivningen
Det är vanligt att en öroninflammation börjar med en förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Om bakterierna förökar sig bildas lätt en varig infektion i mellanörat. Infektionerna är vanligast under vinterhalvåret.

Vid tre års ålder har hälften av alla barn haft minst en öroninflammation. Vanligast är det mellan sex och elva månaders ålder. Före skolstart har drygt tre av fyra barn någon gång haft akut öroninflammation.


Går det att undvika öroninflammationer?

Det är svårt att helt skydda sitt barn mot öroninflammationer, men det finns ett par sätt att minska risken.

  • Amning har en skyddande effekt mot öroninflammation hos spädbarn.
  • Barn bör inte utsättas för rökiga miljöer.
  • Ett barn som drabbas ofta av öroninflammationer kan må bättre av att inte vara i stora barngrupper på dagis. Det är bra om barn på dagis är utomhus mycket, eftersom infektionsspridningen ökar i stora barngrupper inomhus.
  • Napp har visat sig orsaka en viss ökad risk för att barn ska få akuta öroninflammationer.

Förkylda barn kan vakna på natten och ha ont i örat. De har då också ofta feber. Andra symtom är en känsla av lock för örat eller sämre hörsel. Ibland spricker trumhinnan och var rinner ut i hörselgången. Då slutar det vanligtvis att göra ont. Öroninflammationer utan värk förekommer också, och diffusa symtom som dålig matlust och allmän irritation kan också vara tecken på öroninflammation.

JUST DET! Symptomen kan även vara diffusa. Signe var väldigt grinig och irriterad imorse.

Vi ska iaf fota henne nu vid 17 tiden, för hon är iaf väldigt glad nu! Läkaren sa att man ska titta på allmäntillståndet, är hon pigg finns det ingen anledning att ta det lugnt med henne. Och öroninflammation smittar inte heller. Förkylningen smittar, men bara de första dagarna och det var ju länge sen nu... Men bada på måndag ska vi inte göra. Jag frågade om det inte var bra att ha hennes öron under vatten kanske, och han mumlade att vi kanske skulle ta det lugnt med simmande de första dagarna iaf.


Kommentarer
Postat av: Erika

Det är lustigt att man själv bör ha en sjuksköterskas kompetens för att få rätt vård till sitt barn. Det är ju hemskt att man ska behöva ta reda på sakerna själv och SJÄLV ställa de rätta frågorna till läkaren för att det ska kommas fram till vad barnet ska ha för vård. Man blir ju mäkta irriterad.. :/

Postat av: Elin

Men lilla skruttan då... Nu blir det nog bra när hon fått medicin.

2008-11-07 @ 15:46:01
Postat av: Lina

Dom är inte så bra här i Bollnäs heller, visserligen har jag bara vart på Barnmottagningen och om du kommer ihåg så var vi ju dit samma dag som vi fick åka till Hudik med Theo när han inte kunde kissa. Då sa jag ju till hon som tog prover att han kissat dåligt och att snoppen blåste upp sig och hon sa bara "jaha". Så man litar ju inte direkt på dom.



Hoppas Signe blir bra nu då när hon får pencillin, tråkigt när dom ska vara dålig när dom är så liten.

2008-11-07 @ 16:57:08
URL: http://dahl0f.blogg.se/
Postat av: Sara

Usch stackars liten! Jag var ett sånt barn som hade konstant öroninflamation hela tiden när jag var barn, mamma och pappa hade ett himla sjå med mig. Hoppas verkligen att de blir bättre och att penicillinen hjälper!



Gick det bra på fotograferingen? Hoppas bilderna blev fina, kan väl inte bli annat med en sån liten söt Signe på :)

2008-11-07 @ 17:41:23
URL: http://strawberrydaquiri.blogg.se/
Postat av: G

Hej! Om intresse finns för ny bloggdesign till din blogg, kika in hos mig, http://babbidesign.blogg.se välkommen!

2008-11-07 @ 17:46:07
URL: http://babbidesign.blogg.se/
Postat av: Tina B-L

Gud va skönt för er! Hoppas att det blir bättring nu när ni fått penicillin! Som sagt, man måste nog vara sjuksköterska själv för att få hjälp....

2008-11-07 @ 19:18:50
URL: http://dontforgetyourbeaver.blogspot.com
Postat av: Malin

Men usch vad tråkigt att läkarn är så kass.. Angående badningen så går det fint att bada med öroninflamation eftersom det sitter i örat men om hon har feber ska man skippa det, det var iallafall vad simfröken sa till oss :)

2008-11-07 @ 22:37:10
URL: http://malinsundqvist.blogg.se/
Postat av: Lina

Uscha, lillgumman! Inte konstigt att hon varit dålig. Nu blir det bra snart då hoppas jag!

En annan bra sida att läsa om sitt barn på förresten, är www.growingpeople.se om du inte besökt den tidigare! När jag ringde sjukvårdsupplysningen nån gång, sa tjejen att det är på den sidan de läser för att kunna svara på frågorna vi har när vi ringer. Kanon!



Trevlig helg!

Kram kram

2008-11-07 @ 22:41:47
URL: http://lhoof.blogspot.com
Postat av: Anna

Skönt att han gav med sig och mjuknade tillslut. Hoppas att hon blir fri öroninflamationen fort och slipper få tillbaka det... Om hon fått molllipect från början har hon kansek inte fått öf heller.. trökigt med läkare som bara vitar bort en som löjlig förälder =(



Nu ropar kudden. Natti!!

2008-11-07 @ 23:04:02
URL: http://bhugulliver.blogspot.com
Postat av: Lina

Hej!

ja, hon har napp och just den här natten måste hon ha varit så trött att hon sov i nästan samma ställning hela natten...=) Annars får jag gå upp och ge henne nappen och vyssja henne jag också. Oftast rör hon sig som mest tidigt på kvällen så vi hinner hjälpa henne när hon snurrar runt och tappar nappen. Hon verkar komma till ro sen. Inatt var det dock halv tre som gällde och då mat. Sen vaknade hon sju nästa gång, jag tycker det är jättelyxigt också! Hoppas det håller i sig för oss båda! =)

Kram

2008-11-08 @ 15:57:11
URL: http://lhoof.blogspot.com
Postat av: Sara

VA?! Men fy va tråkigt att höra, det låter ju skit dåligt! Trodde alla gjorde så, att man fick se bilderna på en dator och välja de man vill ha. Så var det ju när vi var iväg och knäppte er till ulf och kicki. Tråkigt!

2008-11-09 @ 11:25:53
URL: http://strawberrydaquiri.blogg.se/
Postat av: Sofia

Men usch stackars liten! Hoppas pencillinet hjälper, vad fick ni för pencillin? För Lukas öroninflammtion kom ju tillbaka även fast han fick pencillin i fem dagar, men nästa dos vi fick blev det tio dagar, plus en annan sort.

Kraam

2008-11-10 @ 10:29:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback